Поради

Секс і піст: коли можна, коли – ні

Секс і піст: коли можна, коли – ні

Незручне запитання про секс під час Великого посту турбує багатьох, хто збирається суворо дотримуватися всіх його правил. Чіткої відповіді немає навіть у самих священнослужителів, так бути чи не бути?

Про небезпеку зрад і силу кохання в піст читайте в цьому матеріалі.

Розбіжність думок на форумах і в соціальних мережах на тему «Піст і секс» вражає.

«Я начиталася всяких жахів, хтось пише, що можна, хтось - що категорично не можна. Десь пишуть, що тільки в шлюбі. А у мене з хлопцем стосунки», - переживає на тему утримання дівчина в інтернеті. На неї тут же накидаються знавці.

«Який взагалі може бути секс до шлюбу для набожної людини? В піст теж не можна, - закликають слабку духом. - Приятелька - дружина священника, вони в піст навіть сплять окремо, бо людина слабка».

Православна віра не закликає насильно уникати один одного під час посту, але вітає посильний аскетизм в сімейному житті.

У першому посланні до Коринтян апостол Павло писав «... добре було б чоловікові не торкатися жінки». Під час посту навіть подружній секс небажаний, але може бути необхідний деяким людям, нездатним стримувати свої плотські пориви, щоб вони не нагрішили ще більше.

Зайва стриманість може спровокувати ситуацію, коли один з пари буде відчувати сильні спокуси. І якщо він і вона вчасно не схаменуться і не збудують правильний ритм інтимного життя – не уникнути зрад. А зрада - «біда набагато більша, ніж порушення посту», - наводяться на православних ресурсах слова Іоанна Златоуста.

«Якщо чоловік не відрізняється глибокою вірою і сам не прагне дотримуватися посту, він може дійти до великого гріха через надмірну суворість дружини. В такому випадку, зрада чоловіка буде також лежати на совісті дружини, яка її спровокувала », - вважають богослови і досвідчені священники.

Тим не менш, не слід думати, що утримуватися від інтимних стосунків зовсім не має сенсу. Якщо подружжя увійшло в достатню силу віри, вони цілком можуть домовитися про термін утримання. Це ідеал, до якого можна прагнути, але який не можна осягнути одним махом.

«Піст - це не їжа, це духовна праця над собою, коли ти приборкуєш самого себе, відмовляючись від будь-яких звичок, які тяжіють над тобою», - стверджують священники. Не судіть нікого, вмійте себе приборкувати, щоб ваш піст не став болем для інших людей.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: церква, піст, секс, Поради, цікаво знати
В тему