Поради

Караул! Часник псується!

Караул! Часник псується!

У кінці зими гниль знищує запаси часнику. Що з цим робити – у розмові з господинею Наталією Антоненко з міста Скала-Подільська, що на Тернопільщині.

Про це йдеться у газеті "Твій вибір".

– Причини псування часнику – в неправильному зберіганні і захворюваннях, які нерідко з’являються, ще коли овоч росте на грядці. Приміром, бактеріоз, про який свідчать невеличкі плямки на зубчиках. розвивається, якщо коренеплоди вибрали ще не дозрілими, коли врожай не просушили або виник різкий перепад температур. Тому варто головки пересипати цибулевим лушпинням.

– Про що свідчать бурі западинки на зубчиках, які згодом чорніють і гниють?

Про гельмінтоспоріозу, який уражає часник на ділянці через ґрунт або ж розвивається від неякісного посадкового матеріалу. Також активному розвитку недуги сприяють часті опади: дощ або надмірний полив. Відтак, під часник раджу відвести лише ділянку з легкими ґрунтами.

– А коли зубки всередині головки стають зморшкуватими і кришаться?

– Це пеніцильоз. Він починає проявлятися через декілька місяців після закладання на тривале зберігання. Тут важлива температура: якщо вона вища від +3, то вологість має становити в60 – 70%, а коли в межах 1 – 3 градуси, то 90%.

Дещо менш поширеним захворюванням є чорна цвіль, яка передається через заражений спорами ґрунт, неякісний посадковий матеріал і повітряним шляхом. Чорна цвіль (аспергильоз) проявляється появою чорного пилу між зубчиками і зовнішнім лушпинням. Тому перед посадкою раджу обробити зубчики протигрибковими препаратами.

– Що ж робити з ураженим часником?

– Перебрати, уражений викинути, а той, що залишиться, пустити на  переробку. Можна почистити, порізати тонкими пластиками і посушити в електросушарці чи духовці. Або перемолоти на м’ясорубці і заморозити. Можна також очищені зубчики дрібно порізати, покласти в скляну банку, залити олією, щільно закрити і додавати у стрви.

– А як запобігти хворобам часнику?

– Для посадки брати лише здорові зубчики великого і середнього розмірів.  Їх дезінфікувати магазинними препаратами або ж на пів години залити розчином мідного купоросу. Зубчики ярого часнику треба висівати весною якомога раніше, а ось озимий часник і повітряні цибулинки слід восени висівати тоді, коли температура землі на глибині п’яти сантиметрів буде становити +12 – +15 градусів.

Для висадки краще обирати ділянки, де росли зернові, окрім ячменю і вівса. Дуже гарними попередниками для часнику є кабачки, патисони, люцерна, конюшина.

Для зубчиків ярого часнику найкраща глибина 4 – 6, а для повітряних цибулинок – 2 – 4 сантиметри.  Для озимих сортів – 7 – 9 см, а при недостатньому зволоженні ґрунту – 10 – 12 см. Надмірна глибока сівба значно збільшує ризик ураження часнику шийковою, фузаріозною і мокрою бактеріальними гнилями.

Ксенія Фірковська

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: тернопіль, Поради, їжа
В тему