Поради

Як зберегти кохання у час коронавірусу

Як зберегти кохання у час коронавірусу

Сім'ям, які в період коронавірусу зіткнулися із загостренням конфліктів, подолати кризу допоможе дотримання особистих кордонів і букет квітів замість чергового зауваження. При цьому багато закоханих в період самоізоляції зуміли наповнити відносини новим змістом.

Пошук нового змісту

Період багатомісячної самоізоляції, дистанційної роботи і регулярного перебування наодинці один з одним став перевіркою на міцність не тільки для молодих пар, а й для сімей, що відзначили вже не одну річницю. За словами кандидатки соціологічних наук, психологині Людмили Полянової, саме в стресових ситуаціях проявляється істинність людини.

"Ті пари, в яких відносини були спочатку нестійкі, почали проявляти негативні тенденції: збільшилася кількість сварок, розлучень, домашнього насильства у всіх його правліннях. Посилювала стан речей і відсутність перемикання уваги на відпочинок і розваги. Ми цілодобово з тижня в тиждень бачили одних і тих же людей, негатив проявлявся набагато гостріше. Зате ті, хто більш інтровертований, хто любить сидіти вдома, навпаки ще більше проявили прихильність один до одного», - зазначила Полянова.

Втім, багатьом парам самоізоляція дозволила зрозуміти, що утримує їх разом і дозволяє не тільки зберігати, але і поглиблювати відносини, наповнювати їх новим змістом. Як стверджує голова координаційної ради Професійної гільдії психологів Світлана Штукарєва, і на пройдені труднощі, і на майбутні випробування у вигляді посттравматичних і навіть економічних переживань слід дивитися як на фактор, завдяки якому закохані можуть стати ще ближче.

"Така постановка питання передбачає зовсім інший підхід: люди будуть шукати в складних обставинах те, що дозволить їм ці обставини перетворити в тріумфальні. А в майбутньому, стикаючись з новими життєвими етапами, пара зможе згадати цей позитивний досвід. Це найголовніший посил: на складнощі слід дивитися як на шанс поліпшити відносини і знайти в них новий зміст», - вважає Штукарєва.

21 пункт щастя

Благополучно пережити рік коронавірусц, на думку психологині Ольги Твардовської, вдалося сім'ям, що розділяють схожу систему цінностей. Так, розлучень зафіксовано значно більше, ніж було раніше. Зате ті пари, які з'єдналися під час пандемії, вже пройшли необхідну перевірку на міцність і напевно покажуть в майбутньому гарну стабільність.

«Система цінностей перевіряється дуже просто: кожен із наречених малює на аркуші А4 те, як він уявляє своє життя через рік, два, десять років спільного життя. Комусь подобається садити квіти, мати камін, собаку поруч, а комусь – подорожувати , займатися музикою або збирати марки. Щоб у пари було майбутнє, схожих ідей, умовних пунктів повинно бути хоча б 10-12. А найкраще – 21 пункт», - пояснила Твардовська.

Психологічне айкідо

Ще один критерій відносин, за словами фахівців, - так званий трикутник Карпмана. Модель описує психологічні ролі «жертви», «контролера» і «героя». На жаль, пари, які «застрягли» в цьому трикутнику, коли один з закоханих буквально паразитує на іншій людині, в складних економічних або емоційних умовах довго не уживаються.

«Головна порада зараз – поважати особистий простір іншої людини. Намагатися не порушувати кордони: ніякого рукоприкладства, ніяких емоційних сплесків. Краще застосовувати правило психологічного айкідо: якщо ви хочете зробити щось погане, зробіть щось хороше. Хочеться зробити партнеру зауваження - купіть йому квіти», - рекомендує Твардовська.

Уміння любити, за словами Полянової, - це точно такий же талант, як абсолютний слух або тяга до живопису.

«У нас прийнято скептично ставитися до Дня святого Валентина, мовляв, це привнесене свято, а до його традицій багато питань. Але в настільки емоційно непростий час нехай в нашому житті свят буде побільше. Які б вони не були, чиї б вони не були, якщо люди мають можливість святкувати, значить, в їх житті є світло, ситість і безпека», - підсумувала вона.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: кохання, коронавірус, психологія
В тему

Останні матеріали