Поради

Як одягатися на богослужіння

Як одягатися на богослужіння

Коли ми йдемо до храму, ми знаємо, що там моляться Богу. Проте рідко хто правильно скаже, в яку одежу варто вбиратися, вирушаючи до такого святого місця.

Насправді правила дуже прості:  одяг жінки, яка збирається до храму, має бути скромним, охайним, важливо, щоб були прикриті плечі і коліна. Не варто надмірно демонструвати матеріальний достаток прикрасами чи екстравагантним одягом.

 Жінка завжди має виглядати жіночною, але не спокусливою (саме цим мотивується заборона на брюки і міні-спідниці). Не варто також одягати взуття на високих підборах – краще обрати зручне, щоб вистояти і не відволікатися під час богослужіння, яке може тривати більше двох годин.

Що в церкві можна і потрібно робити?

Входити до церкви треба тихо, спокійно, з благоговінням. На порозі треба хреститися і читати спеціальну молитву або «Отче наш». Якщо не знаєте цю молитву, можна просто перехреститися і сказати: «Господи, помилуй». Чоловіки, входячи в церкву, оголюють голову. Жінки, навпаки, покривають її хусткою або іншим головним убором.

Маленьких дітей слід привчати до цього вже із трьох рочків. Ще один нюанс: діти, старші 7 років, мають уже сповідатися перед святим причастям. Стати хрещеним батьком чи матір’ю дозволяється з 14 років.

Увійшовши до храму, без суєти знайдіть собі місце і зробіть три поклони. Якщо йде служба, чоловіки стають на правій стороні, жінки – на лівій. Якщо служби немає, можна підійти до ікони, що стоїть в центрі храму, двічі перехреститися і прикластися губами до нижньої частини ікони. Після цього потрібно перехреститися втретє.

Ставити свічки за здоров'я рідних і близьких слід перед іконами святих. Для того, щоб ставити свічки за упокоєння душ померлих, у храмі існує заупокійний канонік. На ньому розташовується мале розп'яття.

Хреститися і схиляти голову потрібно, коли священик осіняє: хрестом; Святим Євангелієм; Образом; Святою чашею. Схиляти голову, не хрестячись, потрібно, коли: осіняють свічками; благословляють рукою; кадять. Ставити свічку можна будь-якою рукою. А ось хреститися треба тільки правою.

Благословення отримують у священика або єпископа (але не у диякона). Для цього потрібно підійти до священнослужителя, скласти долоні хрестоподібно (права зверху), а після благословення поцілувати десницю (праву руку) благословляючого. Якщо що-небудь хочете запитати, звертайтеся до священика.

Що в церкві робити не дозволено?

  • Голосно розмовляти.
  • Тримати руки в кишенях.
  • Жувати гумку.
  • Переходити з одного боку церкви на іншу перед читцями або священиками.
  • Потискати руку знайомим.

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

В тему