Поради

Як розпізнати в коханому майбутнього домашнього тирана

Як розпізнати в коханому майбутнього домашнього тирана

Психологиня Катерина Ждань розповіла про 5 пунктів, на які варто звернути увагу в сімейних відносинах.

Домашні тирани – не настільки рідкісне в наші дні явище, багато жінок роками і навіть десятиліттями живуть з домашніми тиранами і не бачать можливості від них піти.

Тут варто зробити застереження: подружні сварки, конфлікти і навіть бійки емоційних подружніх пар і домашня тиранія – різні речі. Домашня тиранія – це система, в якій немає рівних відносин, нехай і конфліктних, а є тиран і є його жертва.

Проблема не тільки в тому, що жертви домашніх тиранів залякані, але і в тому, що практично знищена їх особистість як така. Цим домашні тирани займаються всі без винятку, самостверджуючись за рахунок жертви. Але як розпізнати домашнього тирана в чоловікові, коли відносини тільки починаються і ще не пізно все виправити?

Є цілий ряд ознак, які свідчать про те, що ваш чоловік належить до категорії токсичних людей, які дуже легко перетворюються в домашніх тиранів, хоча б один раз відчувши повну безкарність і покірність жертви.

  • Насамперед, це, зрозуміло, будь-які прояви маніпуляції і агресії – не тільки фізичні, але і словесні, які полягають в образах, погрозах, приниженні.
  • По-друге, що менш помітно, на відміну від насильства, це використання наказного тону в спілкуванні. Будь-які прохання носять характер наказів або розпоряджень, причому такий партнер очікує беззастережного виконання та повного підпорядкування.
  • По-третє, постійна критика в поєднанні з глузуванням і знеціненням також є однозначним свідченням того, що ми маємо справу з токсичною людиною, яка, можливо, страждають нарцисичним розладом, і легко може трансформуватися в домашнього тирана.
  • По-четверте, для домашніх тиранів часто характерні патологічні ревнощі, які пов’язана не з любов’ю до дружини, а з острахом втратити жертву, котра може піти до більш гідної людини. В глибині душі домашній тиран розуміє свою неповноцінність і нездатність створити здорову сім’ю, і це злить його ще більше.
  • По-п’яте, домашні тирани схильні до встановлення тотального контролю над своєю жертвою. Вони будуть намагатися посварити дружину з її родичами, заборонити спілкуватися зі старими подругами і друзями, перевезти в інше місто, будуть ретельно вивчати соціальні мережі і вміст телефону, аби не втратити контроль над жертвою.

Варто розуміти, що для домашнього тирана немає нічого святого. Він належить до тієї породи людей, які знущаються над слабшими і не відчувають до них жодного милосердя. Пам’ятайте, що в нормальній сім'ї немає місця домашньому насильству, і як тільки з’являються його «перші дзвіночки», не виправдовуйте тиранічні дії і не тренуйте своє терпіння, або намагайтеся в корені присікати таку поведінку, або розривати шлюб і йдіть від такого чоловіка.

Якщо ж ви вже тривалий час перебуваєте під впливом домашнього насильства і не робите радикальні дії через страх не впоратися, вам варто не боятися «винести сміття з хати» і звернутися в кризові центри допомоги жінкам.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: стосунки, психологія, жінки
В тему