Поради

27 січня: яке сьогодні свято та хто святкує іменини

27 січня: яке сьогодні свято та хто святкує іменини

Щорічно 27 січня світ вшановує пам’ять жертв Голокосту, тобто свідоме винищення євреїв як нації представниками фашизму. Християни ж згадують відому грузинську провісницю Ніну.

Також цього дня іменини святкують Ніни, Андрії, Остапи, Павли, Яреми, Веніаміни та Сергії.

Міжнародний день Голокосту

Світова громадськість визнала це свідомим винищенням єврейської нації, актом геноциду проти євреїв фашистським устроєм, тому щороку в цей день згадує безневинних жертв винищення. Україна долучилася до вшановування пам’яті у 2012 році.

27 січня – яке релігійне свято

Православні християни, зокрема грузини, особливо вшановують свою просвітительку і ревну християнку Ніну, яку справедливо вважають провідницею того, що Грузія стала християнською країною. Її порівнюють з апостолами, яка не бачила Христа, але не менше в нього вірила, тому й змогла багатьох вельмож того часу та простого люду навернути до християнства.

Під час гоніння та переслідування Ніна разом з іншими християнськими дівчатами подалася до Вірменії, але й там їх швидко знайшли. Була серед них дівчина Рипсимія, що славилася своєю незвичайною красою, чим і припала до душі вірменському царю. Але дівчина відмовила йому, не спокусилася його розкішшю та іншими благами, не захотіла належати йому, за що її та інших дівчат порубали мечами.

Чудом вдалося врятуватися тільки Ніні. Свята знову втікала та переховувалася, поки не потрапила додому. Саме в Грузії вона, навертаючи людей до християнства, стала провісницею релігії для рідного краю. Тут вона померла, де й похована в жіночому монастирі.

Подейкують, що після жахливої страти дівчат-християнок, вірменський цар захворів на невиліковну хворобу і мало не збожеволів. Від хвороб його врятував святий Григорій, якого ще називали Просвітителем. Після цього цар став глибоко віруючим християнином і обернув у християнство всю свою країну Вірменію.

Традиції цього дня

Наші предки особливо піклувалися в цей день про свою худобу, розмовляли з нею, гладили і краще годували. Вважалося, що коли в цей день добре піклуватися про свою худобу, то щаститиме весь рік.

Пращури вірили, що молоко в день Ніни має цілющі властивості: допомагає заживляти рани, виліковує опіки і додагає сили та міцного здоров’я всьому організму. А от побачити уві сні корову в цей день – поганий знак, неодмінно прийде біда в хату.

Саме тому в цей день давні українці ретельно чистили хліви, прибирали в господі, аби щастило цілий рік, а біда забувала дорогу на поріг хати.

Чого не можна робити в цей день

Категорично заборонялося:

  • сваритися, лаятися, ображати одне одного;
  • виносити сміття з хати, щоб не винести щастя;
  • думати про погане і недобре зичити іншим;
  • виходити на вулицю до світанку;
  • стригти своє волосся;
  • займатися важкою фізичною працею.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: яке сьогодні свято
В тему