Поради

Як повернути нюх після коронавірусу: поради лікарів

Як повернути нюх після коронавірусу: поради лікарів

Для того, щоб повернути нюх після коронавірусу, необхідно відновити доступ повітря до нервових закінчень, розташованих у носі.

Про це повідомив лікар-отоларинголог центру MedSwiss Абдулло Ходжаєв.

«Потрібно використовувати судинозвужувальні препарати, краплі, регулярно зрошувати порожнину носа, можна самому приготувати розчин з морською сіллю. Забезпечити вологість повітря в приміщенні », - уточнив він.

Лікар наголосив на необхідності вживати вітаміни групи В і полівітаміни для відновлення нервових клітин. Також слід правильно харчуватися, пити воду в достатній кількості, виключити нікотин і алкоголь, зауважив він.

За словами отоларинголога вищої кваліфікації Олексія Кошелєва, під час хвороби людина з COVID-19 отримує набряк слизової оболонки носа, через яку погіршується доступ до рецепторів верхній частині слизової оболонки носа.

«Як лікування тут варто проводити «туалет порожнини носа»- обробка носа сольовими розчинами, гігієна. Другий момент - застосування препаратів, які називаються «топічні стероїди» - гормони, завдання яких залишатися в порожнині носа. Вони не всмоктуються в кров, не викликають звикання і в цілому годяться для цілорічного прийому. Вони знімають набряк і покращують доступ до рецепторів. Серед протипоказань у них сухість порожнини носа і кровотечі, якщо слизова починає тріскатися », - розповів він.

Кошелєв також зазначив, що коронавірус може токсично діяти на самі рецептори. Так, тривалий набряк може викликати деградацію рецепторів і нервової тканини. Він попередив, що частина його пацієнтів не змогли відновити нюх за півроку.

Отоларинголог заявив, що практика, при якій неврологічні захворювання носоглотки лікуються вітамінами групи В, є звичною для пострадянського простору, проте засумнівався в її ефективності.

«Тут часто призначають вітаміни групи В, але ці вітаміни часто призначають просто тому, що вони зміцнюють оболонку нервів. Тут ідея в тому, що треба дати організму речовини, які сприяють відновленню нервових тканин. Але наші іноземні колеги вважають, що як таких доказів ефективності цього типу терапії немає», - пояснив він.

В середині жовтня фахівці Національного інституту охорони здоров'я Великобританії перелічили наслідки захворювання, серед яких були багатомісячний стан «мозкового туману», крайнє виснаження, неможливість відчувати смак або запах і навіть випадіння волосся.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: коронавірус, Здоров'я, Лікарі
В тему