Поради

20 січня: яке сьогодні свято та чиї іменини

20 січня: яке сьогодні свято та чиї іменини

20 січня православні християни вшановують пам’ять пророка і Хрестителя Ісуса Христа – Іоанна. Він своєю історією появи та служіння Богові закриває старозавітнє вчення і розпочинає Новий Заповіт, який розповідає про життя Ісуса Христа та його нове трактування світу та місце людини в ньому.

Також сьогодні День Ангела у всіх Іванів та Афанасіїв.

Що означає це свято

Після свята Богоявлення церква вшановує святих, хто найбільше послужив великій християнській події. Зокрема Іонна Хрестителя, який хрестив мирян у річці Йордан. Саме там від його руки був охрещений і Спаситель Ісус Христос.

Іван народився в дуже побожній та релігійній сім’ї. Батьками його стали священник Захарій та Єлизавета – тітка Діви Марії. Церква вшановує цих святих 18 вересня.

Ще будучи зовсім юним Іван залишився сиротою, але постійно перебував під Божою опікою. Все свідоме життя провів аскетом і перебував у пустині. Саме він підготував люд до того, що прийде Спаситель світу, який спасе всіх нас.

Його проповіді, повчання та хрещення не залишилися без уваги. Благочестиві люди та ті, що мріяли змінити своє духовне життя на краще, приходили на Йордан, щоб прийняти хрещення від його руки і отримати як тілесне, так і духовне зцілення. Адже хрещення – це єднання з Богом.

Тогочасна влада Ізраїля, натомість, обурювалася діям Предтечі, бо він викривав їхні гріхи, підступність та розпусне життя. Саме за це, під вмовлянням розпусної цариці Іродіади, цар Ірод стратив Іоанна, відтявши йому голову.

Що святкує світ

Сьогодні багато людей нашої планети відзначають свято приурочене пінгвінам. Екологи так намагаються привернути увагу до цього різновиду птахів, чисельність якого постійно зменшується.

Традиції цього свята

Сьогодні християни намагаються дотримуватися певних установ, звичаїв та традицій, зокрема:

  • годують тварин рештками страв зі святого столу, аби був добрий приплід;
  • п’ють натщесерце освячену воду, аби бути цілий рік здоровими;
  • дозволяється займатися домашніми справами, прибирати домівку, аби всюди було чисто та затишно.

В цей день знімалася заборона на шиття, в’язання та плетіння.

Чого не можна робити в цей день

Категорично заборонялося:

  • сваритися та ображатися на близьких;
  • брати подарунки від малознайомих людей;
  • не можна братися до важкої роботи;
  • умиватися, аби не обманули ті, від кого цього не очікуєш.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: яке сьогодні свято
В тему