Поради

19 січня: яке сьогодні свято

19 січня: яке сьогодні свято

Православні християни сьогодні святкують Водохрестя Ісуса Христа. Це одне із 12 найбільших християнських свят, де Господь вперше показав себе в триєдиній величі.

Сьогодні День Ангела в Іванів, Март, Феофанів тощо.

19 січня – Богоявлення або Водохреще Господнє

Цим святом закінчуються різдвяні вечори. Воно знаменує важливу подію: саме цього дня 30-річний Спаситель, незважаючи на свою божественну суть, прийшов охреститися в річці Йордан від руки Іоанна Хрестителя. Чому це так важливо? Бо, Господь показав, що хрещенням кожен християнин приймає Бога в своє життя, засвідчив свою Триєдину велич (Бог Отець, Бог Син, Бог Дух Святий) та показав, що Ісус Христос прийшов у світ, аби спасти рід людський від первозданного гріха та показати йому шлях до спасіння.

Саме тому сьогодні люди поспішають на річки чи озера, аби зануритися в освячену воду. Окрім того після Літургії приносять освячену воду у свої домівки і кроплять нею господу, промовляючи Йорданську хвалебну пісню. Після окроплення свого дому християни сідають до святкового непісного сніданку. Протягом Водохресних свят священник приходить до господи вірян, аби окропити її.

Чого не можна робити в цей день

19 січня категорично заборонялося:

  • опускатися у воду без освячення;
  • зловживати алкоголем та переїдати;
  • лихословити та погано думати;
  • прибирати, щось лагодити чи робити інші справи;
  • залишати своє взуття за порогом;
  • їсти до освячення води.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: яке сьогодні свято
В тему