Поради

14 січня: яке сьогодні свято та День ангела

14 січня: яке сьогодні свято та День ангела

14 січня – важлива для православних християн дата. Саме сьогодні церква святкує такий давній обряд як Обрізання Ісуса Христа та вшановує пам’ять святого, якого по правді вважають одним із стовпів східної церкви, Василія Великого.

Іменини сьогодні відзначають Василь, Богдан, Микола, Петро, Емілія, Гордій, Григорій тощо.

Старий Новий рік

Це унікальний історичний феномен, який виник через запровадження нового літочислення, замість Юліанського використовують Григоріанський календар. Кожні 100 років різниця між календарями збільшується, наприклад, десь із березня 2100 вона становитиме два тижні, тобто 14 днів. Відповідно у  2101 році доведеться святкувати Різдво та Старий Новий рік пізніше на один день.

Обрізання Господнє

В євреїв існував давній звичай: на 8 день після народження нести немовля до храму. Чому це свято так важливе? Бо саме сьогодні син Марії отримав ім’я Ісус, що означає «месія». Так назвати немовля сказав архангел Гавриїл Марії, коли повідомляв їй про те, що вона стане матір’ю Сина Божого.

День Василія Великого

Василій Великий – великий богослов, аскет і вчений, який вперше описав, яких канонів повинні дотримуватися ченці та створив Літургію Господню, яка відправляється тільки на великі християнські свята. Щонеділі у церкві звучить Літургія Іоанна Златоуста, в якій мало великих молитов, а мелодика піснеспівів не така протяжна, як у Літургії Василія Великого.

Це цьому святому належить вислів про те, що тілесне обмеження веде до духовного збагачення.

Традиції цього свята

Здавна українці вважали Василія покровителем землеробства, саме тому сьогодні ходять посівальники у кожну хату і засівають її зерном, щоб був добрим урожай цього року. Існують вірування, що посівати мають тільки хлопці, а дівчаткам заборонялося цього робити. Однак, за свідченням церкви, це швидше залишки якихось язичницьких вірувань, бо церква не впроваджує таких заборон.

Характерно, що саме сьогодні в певних регіонах країни дівчата ходять щедрувати, в деяких щедрують на Водохрестя (19 січня). Загалом щедрування – давній язичницький обряд, який не зазнав великого впливу християнства. Саме тому щедрівки так відрізняються від колядок.

Що не можна робити в цей день

Категорично заборонялося:

  • виносити сміття з хати, аби не винести удачу;
  • позичати гроші, аби не сидіти самому в боргах цілий рік;
  • лихословити та сваритися, аби так не провести весь рік;
  • сумувати та ходити в старому одязі. Натомість намагалися одягти обновку, щоб в новому одязі ходити всіх 365 днів.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: яке сьогодні свято
В тему