Поради

Коли починати вчити дитину читати

Коли починати вчити дитину читати

Найчастіше до школи дитина йде вже підготовленою, знаючи букви та вміючи читати по складах. Тому батьки повинні подбати про це, самостійно займатися вдома, якщо малюк не відвідує дитсадок чи освітні курси.

Але спочатку необхідно з’ясувати психологічну, фізичну готовність майбутнього школяра.

Є ознаки, які скажуть вам, що дитина готова вчитися читати:

  • Вміє будувати речення, логічно пов’язуючи слова і фрази;
  • Коли ви читаєте вголос, розуміє зміст твору;
  • Розрізняє звуки у схожих за звучанням словах. Наприклад, відрізняє «кора» від «гора», а також може пояснити значення цих слів;
  • Знає, що читати потрібно зліва направо, знає, де верх і низ;
  • Відсутні логопедичні проблеми – немає затримки мовлення, неправильної вимови звуків, заїкання. Якщо є дефекти мовлення, слід проконсультуватися з логопедом, неврологом, щоб своєчасно почати корекційну роботу;
  • Виявляє інтерес до читання.
  • Вдається сконцентруватися на чомусь одному (ліплення, малювання).

Необхідно враховувати вікові особливості вашої дитини, не потрібно підсовувати їй книжки, навчальні матеріали з «однорічного» віку. У цьому віці інтересу до такої інформації у них немає. Якщо не проявляє інтересу, не варто змушувати. Те, що діти знайомих знають всі букви, вміють читати вже в 2 роки, вчать напам’ять вірші, не означає, що вашому малюку це теж нагально потрібно.

Тому дійте, виходячи з потреб, бажань вашого малюка. Ті дошкільнята, які відвідують дитячий садок, вчаться під наглядом вихователів, педагогів. Але якщо малюк «домашній», вам доведеться вчити читати з нуля. Оптимальний вік – 5 років. У 6-7 років він повинен вміти читати по складах.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: діти, батьки, Поради
В тему