Поради

У Мін'юсті розповіли як боротись з погрозами колекторів

У Мін'юсті розповіли як боротись з погрозами колекторів

У Міністерстві юстиції розповіли як боротись із погрозами колекторів 

Пор це інформує Міністерство  юстиції  у своєму телеграм-каналі.

"Оформлюючи кредит, фінансова компанія зазвичай просить позичальника дати телефон родича, колеги чи друга. Водночас установа не підписує з ними жодних документів про поруку та може навіть не перевіряти справжність контактів. Натомість компанія розраховує, що у випадку прострочення кредиту його вдасться стягнути за допомогою колекторів", – йдеться у повідомленні Мін'юсту.

Також варто пам'ятати, що якщо ви особисто не давали дозволю використовувати свій номер телефону при оформленні кредитного договору, то фінансова компанія та колектори порушують законодавство, коли телефонують вам і ставлять вимоги.

При розмові з колекторами варто дотримуватися наступних порад:

  • Залишатися спокійним, адже колектори завжди застосовують моральний тиск, та роблять акцент на елемент страху.
  • Записувати усі телефонні розмови з колекторами, зберігати смс повідомлення, як докази незаконних вимог, погроз.
  • У разі відвертих погроз і образ звернутися до поліції із заявою про відкриття кримінальної справи за однією зі статей КК України: стаття 182 – порушення недоторканності приватного життя, стаття 189 – вимагання, стаття 190 – шахрайство, ст. 355 – примушування до виконання чи невиконання цивільно-правових зобов’язань.
  • Вимагати від колекторів претензії виключно у письмовій формі, з посиланнями на конкретні договори та юридичні підстави.
  • Ігнорувати документи без будь-яких юридичних підтверджень, тобто, без оригіналів підписів та "мокрих" печаток. Не приймати листів, віддрукованих на кольорових принтерах.
  • Не звертати уваги на прохання «вплинути» на знайомих, друзів, сусідів чи родичів. За законом, борги повинні повертати лише ті особи, у яких з організацією існують договірні зобов’язання щодо повернення коштів.

В Мін'юсті наголосили, що навіть якщо ви дійсно брали кредит чи виступали поручителем, краще не оплачувати нічого до отримання офіційних документів і підтверджень про передачу кредитних зобов'язань. Адже цивільний кодекс України зобов’язує повідомляти боржника в офіційному порядку про зміну кредитора або передачу права вимоги третім особам.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
В тему