Поради

Товар, який не підійшов, можна обміняти

Товар, який не підійшов, можна обміняти

Не всі знають про те, що споживач має право обміняти товар належної якості, який йому не підійшов. Щоправда, зробити це можна лише протягом 14 днів, не беручи до уваги день купівлі, якщо триваліший строк не оголошений продавцем.

 

Обмін товару належної якості провадиться, якщо він не використовувався і якщо збережено його товарний вигляд, споживчі властивості, пломби, ярлики, а також розрахунковий документ (чек), виданий споживачеві разом із проданим товаром. Право на обмін товару належної якості передбачає стаття 9 Закону України «Про захист прав споживачів».

Якщо на момент обміну аналогічного товару немає у продажу, споживач має право або придбати будь-які інші товари з наявного асортименту з відповідним перерахуванням вартості, або розірвати договір та одержати назад гроші у розмірі вартості повернутого товару, або здійснити обмін товару на аналогічний при першому ж надходженні відповідного товару в продаж. Продавець зобов’язаний у день надходження товару в продаж повідомити про це споживачеві, який вимагає обміну товару.

При розірванні договору купівлі-продажу розрахунки зі споживачем провадяться, виходячи з вартості товару на час його купівлі. Гроші, сплачені за товар, повертаються споживачеві у день розірвання договору, а в разі неможливості повернути гроші у день розірвання договору – в інший строк за домовленістю сторін, але не пізніше ніж протягом семи днів.

Отож, споживач має право протягом 14 днів, не беручи до уваги день, обміняти непродовольчий товар, якщо:

• товар не підійшов за формою, габаритами, кольором, фасоном, розмірами;

• товар не вживався;

• збережені товарний вигляд, споживчі властивості товару;

• наявні пломби, ярлики, розрахунковий документ.

Це правило не поширюється на:

• продовольчі товари, лікарські препарати та засоби; предмети сангігієни;

• непродовольчі товари: білизну; рукавиці; панчішно-шкарпеткові вироби; зубні щітки; гребінці; мундштуки; предмети для гоління; парфумерно-косметичні вироби; товари в аерозольній упаковці; тканини і килимові вироби метражні; пір’яно-пухові вироби; корсетні товари; дитячі м’які та надувні іграшки; ювелірні вироби з дорогоцінних металів; вироби з янтарю; світлочутливі товари; друковані видання; лінійний та листковий металопрокат; трубну продукцію; деякі будматеріали і скло; аудіо-, відеокасети, диски; товари для немовлят; інструменти для манікюру, педикюру; вироби з натурального та штучного волосся.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

В тему