Поради

Курячі блохи: що допоможе у боротьбі з паразитами

Курячі блохи: що допоможе у боротьбі з паразитами

Останнім часом все більше господарів нарікають, що на курях почали з’являтися блохи.

Про це йдеться у газеті "Твій вибір".

Такі маленькі, що майже непомітні, однак вони можуть завдати чималої шкоди. Адже якщо в курнику з’явиться лишень одна блоха, то вже через тиждень їх буде аж пів сотні! Тому фахівці радять: ледве виявивши паразитів, негайно розпочинати боротьбу з ними.

– Курячі блохи – це крихітні комахи, довжина тіла яких сягає до півтора сантиметра, – розповідає Антоніна Козова, досвідчена господиня з міста Рожища, що на Волині. –  Ці паразити дуже швидко розмножуються – кожного дня блоха розкидає навколо себе до шести яєць. Тривалість життя блохи може сягати одного року, а то й трохи більше. Тому декілька паразитів можуть принести багато лиха для великої птахоферми, не кажучи вже про домашнє господарство. Помітити їх не просто. Адже вони маленькі і перебувають під пір’ям.

Коли ж починають виповзати на оголені частини тіла, тобто на голову, то це точна ознака того, що на курці вже сотні, а то й тисячі паразитів. Дуже часто скупчення бліх біля очей і дзьоба нагадує нарости. Птахи дуже потерпають від шкідників. Адже блохи їх дуже кусають, а місця укусів викликають біль і тривалий свербіж. Окрім цього, блохи заражають птахів різноманітними інфекціями і паразитами – енцефалітом, глистами, сальмонельозом, бруцельозом, чумою і т. д. Також наявність бліх призводить до недокрів’я у птахів та їхньої гибелі.

Жінка розповідає, що найкращий засіб проти курячих бліх – це профілактика. Передусім потрібно регулярно замінювати на свіжу підстилку в курятнику та гніздах. І обов’язково додавати у свіжу сухі стебла ялівцю, полину, пижмо та інших рослин, які мають чітко виражений аромат. Також потрібно встановити спеціальні ящики, в які слід насипати попіл, пісок, подрібнений ракушняк. Річ у тім, що кури дуже люблять «купатися», тому ванни в попелі, піску чи ракушняку будуть дужу доречними – завдяки їм птахи частково звільнятимуться від шкідників.

–  Якщо ж паразити все ж з’явилися, то передусім слід провести обробку птахів, а тоді гнізд та самого курника, –  каже ґаздиня. – Я понад 30 років розводжу курей, тому перепробувала чимало різноманітних засобів – використовувала різні порошки, капсули, аерозолі, ін’єкції, розчини, краплі тощо. Сьогодні на ринку є чимало хімічних препаратів, застосовувати які я особисто не раджу. Річ у тім, що вони містять сильнодіючі речовини, які впливають на м’ясо, яйця та перо птахів. Відтак у період обробки та якийсь час після неї використовувати їх категорично не можна. Адже ці інсектициди мають негативний вплив на наш організм і можуть призвести до серйозного отруєння або є викликати алергію.

Звісно, якщо ситуація катастрофічна, то доводиться застосовувати і такі засоби. В мене на обійсті двічі з’являлися курячі блохи, ступінь зараженості був початковим, тому застосовувала засоби, приготовлені на природних компонентах. Як варіант можна скористатися звичайними ефірними оліями. Для цього брала 20 крапель  лавандової олії, додавала 100 мілілітрів рицинової олії, дуже ретельно все збовтувала і наносила на пір’я птахів на голові, з внутрішньої сторони крил, біля хвоста і на лапи.

Також раджу стебла полину залити кип’ятком, настояти до повного охолодження. Процідити і пульверизатором обприскати приміщення курника. А ще – підвісити там пучки герані, лаванди, багна, розмарину, полину або м’яти. Окрім цього, прив’язати стебла до жердин, на яких сидять птахи. Різкий аромат цих рослин відлякуватиме шкідників. Процедуру з ефірною олією проводила двічі на тиждень. Також раз на декілька днів замінювала пучки трав на свіжі. Завдяки цьому шкідники швидко зникли.

До речі, не варто боятися цих бліх – максимум, що вони можуть зробити, – це покусати. Однак жити на тілі людини ніколи не будуть. Також у цей період потрібно перевести птахів на більш поживне харчування, яке має містити багато вітамінів. Адже організм птахів ослаблений блохами і, відповідно, потребує зміцнення.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Україна, Поради
В тему