Поради

Секрети висівання моркви в серпні

Секрети висівання моркви в серпні

У кінці літа саме час висіяти ті культури, які порадують урожаєм до середини осені, – зокрема  моркву.

– Грядочку потрібно перекопати за два-три дні до висівання, – розповідає Лариса Котова із м. Сокаль, що на Львівщині. – Бо коли земля недостатньо підготовлена, то коренеплоди виростуть кривими. Ділянка під цей овоч повинна бути на добре освітленому місці, куди органіку вносили за рік до посіву, оскільки свіжий гній для моркви шкідливий. Щоб пришвидшити проростання насіння, дехто перед посівом замочує насіння у воді. А я змішую з піском і декілька разів перетираю між долонями. У результаті такої процедури оболонка з ефірних олій руйнується, і тоді висіяні зернятка проростатимуть значно швидше. Перетерте насіння висипаю в посудину з водою, залишаю на ніч, а вранці висіваю.

Також городниця радить зроблені борозенки трішки посипати подрібненою на порошок крейдою. І лише тоді висівати насіння.

– Опісля засипаю борозенки і злегка втрамбовую їх, – каже вона. – Зверху трохи поливаю відстояною водою і далі лише пильную, щоб грядка не заросла бур’яном. Також періодично пропушую її. Це для того, щоб верхня частина коренеплоду не оголювалася і не зеленіла. Коли з’являються сходи, то стежу за тим, щоб рослини не росли надто близько одна від одної, бо морква не любить тісняви. Тому періодично проріджую її.

Трапляється, що останній місяць літа нерідко є доволі сухим, тож я систематично поливаю грядки. Завдяки вчасному і достатньому поливу коренеплоди не розтріскуються, виростають великими і мають правильну форму. Урожай я збираю в жовтні. Однак при висіванні моркви влітку потрібно правильно підібрати сорт, щоб до середини осені овочі встигли вирости. Тобто щоб період вегетації тривав до 65 – 70 днів. Особисто я вже не перший рік висіваю моркву сорту артек. Коренеплоди цього сорту червоно-оранжевого кольору, соковиті, хрусткі та смачні.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: сільське господарство, львів
В тему