Поради

Спорядження для дайверів

Спорядження для дайверів

Один з видів активного відпочинку, що набирає популярність рік за роком – дайвінг – підводне плавання зі спеціальним спорядженням. Щоб підводне плавання приносило справжнє задоволення, необхідно відповідально підійти до вибору спорядження для дайверів. Яке ж спорядження потрібно?

 

Всі можливі елементи костюма дайвера можна умовно розділити на дві великі групи: це основне спорядження і додаткові компоненти костюма та обладнання. Перша група складається з необхідних елементів, без яких не обійтися жодному дайверу. Друга, додаткова група, містить аксесуари, що мають спеціальне призначення, тому до їх вибору слід підійти виважено, щоб не купувати нічого зайвого.

 

Основне спорядження

 

Гідрокостюм. Вибір типу костюма для дайвінгу залежить від передбачуваної температури занурення. Сухий гідрокостюм, що володіє термоізоляційними властивостями, призначений для підводного плавання в умовах низьких температур. Для теплої води достатньо буде мокрого костюма невеликої товщини. Гідрокостюм повинен щільно облягати тіло дайвера, тому неприпустимо купувати його «на виріст», без примірки.

 

Маска з трубкою. Оптимальний матеріал для маски – силікон. Він володіє необхідною м'якістю і пружністю, тому маски із силікону максимально щільно прилягають до шкіри. Дайверу, який носить бороду або вуса, слід вибирати маску більш ретельно, оскільки забезпечити прилягання її до обличчя буде значно складніше. Деякі сучасні моделі масок оснащені лінзами з діоптріями, що може виявитися дуже зручним для дайвера з поганим зором.

 

Ласти. Ласти слід вибирати залежно від планованої температури води та інших умов плавання. Відкрита п'ята ласт призначена для одягання на взуття і стає необхідною в умовах низьких температур. Укорочені моделі ласт потрібні для обстеження затонулих об'єктів і печер. Довгі та широкі ласти зручні для плавання за течією, при цьому найкращими стануть тверді й напівтверді моделі.

 

Додаткові аксесуари

Дайв-комп'ютер. Компенсатор плавучості. Ліхтар. Груз. Регулятор. Балон. Підводний ніж. Вибір додаткових пристроїв для дайвінгу повинен ґрунтуватися на тих же принципах, тобто враховувати як умови занурення, в тому числі температурний режим, так і фінансові можливості. 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Здоров'я, спорт
В тему