Поради

Українські фільми про війну на сході, що варто переглянути

Українські фільми про війну на сході, що варто переглянути

З кожним роком українські режисери все більше тішать вітчизняного  глядача кількістю  і якістю нових робіт.

З початку подій Євромайдану та війни на сході України знято безліч фільмів, що розповідають по-своєму нашу спільну історію. Багато з них зняті у співпраці з іншими країнами, багато за підтримки Держкіно. Окрім проукраїнських настроїв населення, закон про мовні квоти на телебаченні значно допоміг українському кіно у виході на аудиторію. Численні перемоги цих фільмів в номінаціях на міжнародних кінофестивалях говорять про те, що Україну чують.

Пропонуємо Вашій увазі добірку фільмів про знакові події останніх років.

  1. «ЗИМА У ВОГНІ» (2015)

Документальний фільм про події Євромайдану в 2014 році. У стрічці показано пікові моменти Революції Гідності, інтерв’ю з майданівцями, записи з місця подій. Героями фільму є різні покоління українського населення: студенти, чоловіки з самооборони, медики та 12-річний ромський хлопчик, який відходив на Майдан усю зиму. Ці люди стояли там за всіх нас і багато з них залишили там свої життя. Ця історія болить українцям досі.

Це не просто «ще одне кіно» про Майдан. Фільм створений за підтримки стрімінгового сервісу Netflix і транслювався у всьому світі, що дало змогу напряму розповісти українську історію світовій спільноті.

  1. «КІБОРГИ» (2017)

Цей фільм став еталоном героїчного кіно про воїнів АТО одразу після виходу на широкі екрани.  Кіно  про добровольців, що восени 2014 обороняли Донецький аеропорт. 242 дні. Саме стільки часу  вони тримали оборону. Мажор, Серпень, Старий, Гід, Псих, Субота – герої фільму – київський мажор, вчитель зі Львівщини, пенсіонер із Миргорода, столичний хіпстер, типовий кадровий солдат і пошматований війною боєць. Вони різні – за віком, походженням, статусом. Але любов до рідної землі і бажання захистити її навіть ціною власно життя саме те, що їх об’єднує. Фільм обов’язковий до перегляду кожному. «На цій війні треба думати, любити, відчувати несправедливість».

  1. «ДОДОМУ» (2019)

Перший український фільм про анексований Крим. Стрічка доволі серйозна і драматична. Мустафа, кримський татарин, їде до  Києва, щоб повернути молодшого сина додому і забрати тіло старшого сина Назіма, який загинув у війні на Донбасі. Батько хоче поховати його вдома,  в Криму, за усіма мусульманськими традиціями.

Аристотель колись казав: «Якщо хочеш показати історію цілого народу – покажи історію однієї людини». «Додому» наблизить глядача до кримсько-татарської культури. Саме ця історія допоможе відчути силу і міць кримсько-татарського духу.

  1. «ПОЗИВНИЙ БАНДЕРАС» (2018)

Події відбуваються восени 2014 року у районі села Веселе – батьківщині головного героя стрічки Антона Саєнка. «Бандерас» має протягом трьох днів відшукати російського диверсанта "Ходока" і те, що від знаходиться так  близько до колись рідного села ускладнює ситуацію. Знаковим для глядачів стане друг дитинства Саєнка, що виступає таким собі символом жителів окупованих територій, що вже просто не розуміють, хто почав війну і хто прийшов їх рятувати. Типовий бойовик в українських умовах. 

  1. «ДОНБАС» (2018)

Химерний калейдоскоп фейкових новин та безумовний документ епохи. Саме так говорять про цей фільм. В основі сюжету  ролики з YouTube, що  кілька років тому лякали своєю  абсурдністю та жорстокістю. І це реальні історії людей з окупованих територій Донецької та Луганської областей. Фільм складається з  низки історій, де герой з однієї історії  повільно переходить в іншу. Багатьом сюжет може бути не зрозумілим, та коли вникнутись, то можна побачити той шлях від культури і порядку до цілковитої анархії, що прийшли жителі окупованих нині територій.

 

Час йде, події забуваються, біль втрати притупляється і лише пульсує на перифирії свідомості. Кіно завжди розкаже більше правди за будь-якого чиновника, відкриє очі на те, що відбулось і нагадає, чому треба стояти до кінця, навіть, коли ціною того є людське життя.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: кіно, фільми
В тему

Останні матеріали