22 Грудня 2023
Новини

У короткі списки «Оскара» потрапив фільм «20 днів у Маріуполі»

У короткі списки «Оскара» потрапив фільм «20 днів у Маріуполі»
Відразу до двох офіційних коротких списків Американської кіноакадемії, які розглянуть для номінації на 96-й «Оскар», потрапив український фільм «20 днів у Маріуполі».

Це перший фільм від України й українського режисера, що потрапив до шортлистів кінопремії. Також увійшла до списку і документальна стрічка «Звідки куди» поляка Мачека Хамели про початок повномасштабного вторгнення росії в Україну. Про це йдеться на сайті Американської кіноакадемії.

«20 днів у Маріуполі» — документальна робота режисера Мстислава Чернова, воєнного кореспондента, який у березні 2022 року разом зі своїм колегою Євгеном Малолєткою були останніми з цивільних журналістів, які лишалися в Маріуполі, що опинився під блокадою російських військ. 

З документації подій першого місяця повномасштабного вторгнення Чернов створив повнометражний фільм. У 2023 році він отримав, зокрема, нагороду глядачів на американському фестивалі незалежного кіно «Санденс» і головний приз фестивалю Docudays UA.

Стрічка Мстислава Чернова потрапила в переліки 15 робіт у категоріях «Повнометражний документальний фільм» і «Міжнародний повнометражний фільм» — тепер вона може бути номінована в обох секціях.

Українським представництвом у шортлистах «Оскара» можна вважати і роботу «Звідки куди» польського режисера Мачека Хамели. Вона увійшла до 15 претендентів на номінацію у секції «Повнометражний документальний фільм». Це свого роду роуд-муві, у якому режисер в дорозі фільмує початок повномасштабного вторгнення: евакуацію цивільних, добровольців на блокпостах, водіїв і комунальників, а також дітей, які вповні ще не розуміють, що таке війна.

«20 днів у Маріуполі» вже точно буде на «Оскарі»?

Сама церемонія нагородження 96-ї премії «Оскар» за київським часом відбудеться 11 березня 2024 року о першій ночі в театрі «Долбі» у Голлівуді.

Потрапляння в шортлисти — вже неабияке досягнення. Американська кіноакадемія від цього року навіть дозволила використовувати цей статус у подальшій промоції стрічок. А втім, це ще не гарантує потрапляння у список номінантів, а отже й участь у церемонії. З коротких списків, у яких представлені по 15 фільмів, академіки відберуть 5 фіналістів. Оголошення номінації на «Оскар» слід чекати у січні, приблизно за два місяці до самої церемонії. Тоді ж починається активна промокампанія фіналістів премії.

Чи є шанси у «20 днів у Маріуполі» потрапити в перелік номінантів? Авторитетне американське видання Variety внесло українську стрічку у свій прогноз номінантів на найкращий повнометражний документальний фільм.

Публікації шортлистів Американської кіноакадемії передували офіційні довгі списки. У категорії «Повнометражний документальний фільм» туди потрапила також українська стрічка «Гартовані гнівом» режисерського дуету Лесі Калинської та Руслана Батицького.

Крім того, у списках відразу двох секцій — «Повнометражний документальний фільм» та «Міжнародний повнометражний фільм» (висунутий від Словаччини) — була «Фотофобія» словацьких режисерів Івана Остроховського та Павола Пекарчика. Це історія харківської сім’ї, яка після початку повномасштабного вторгнення ховається від війни у місцевому метрополітені.

У довгому списку в категорії «Повнометражний документальний фільм» була і стрічка «Батьківщина» білорусько-українського режисера Александра Міхалковіча та білоруски Ганни Бадзяки — розповідь про білорусів, яких тоталітарний режим Лукашенка насильницьки призиває в армію.

Чи були раніше українські фільми у шортлистах «Оскара»

Документальна робота «20 днів у Маріуполі» — перший саме український фільм за часів незалежності, що потрапив до шортлистів «Оскара». Раніше лише декілька стрічок у спільному виробництві з Україною потрапляли до коротких списків.

Одна з них навіть була номінована на нагороду 95-ї премії в категорії «Повнометражний документальний фільм» — робота данського режисера Сімона Леренґа Вільмонта «Будинок зі скалок». Це розповідь про відірваних від батьків дітей у прифронтовому Лисичанську на Луганщині. Вона офіційно не представляла Україну, але в команді фільму було вдосталь українців. Зокрема, другий режисер і лінійний продюсер Азад Сафаров, продюсерки Дар’я Бассель і Олександра Кравченко, координаторка та консультантка Олена Розвадовська. Тоді на церемонію нагородження у березні 2023 року до Голлівуду поїхали й героїні фільму, виховательки Лисичанського центру Ольга Тронова та Маргарита Бурлуцька.

Інший фільм Сімона Леренґа Вільмонта, «Віддалений гавкіт собак», у 2019-му потрапляв у короткий список у тій самій секції повнометражних документальних робіт, що претендували на номінацію 91-го «Оскара». Фільм не був знятий в українській копродукції, але розповідав українську історію: головний герой — десятирічний хлопчик, який живе у невеличкому селі неподалік Маріуполя, поруч із лінією фронту першої фази російсько-української війни.

До шортлиста 92-ї премії внесли «Пофарбоване пташеня» Вацлава Маргула — ігровий повнометражний фільм знімали, зокрема, на території України, але висували на «Оскар» від Чехії. 

Ще один документальний фільм про Україну, «Зима у вогні» Євгена Афінеєвського, у 2016 році був номінований на 88-й «Оскар». Стрічка показувала події Революції гідності 2013-2014 років, межуючи тодішні кадри з осмисленням Євромайдану його учасницями та учасниками. Стрічка від Netflix також маркована, як українська копродукція.

Нарешті, першим українським номінантом на премію Американської кіноакадемії деякі кінознавці вважають «Військово-польовий роман», що представляв СРСР у категорії «Найкращий фільм іноземною мовою» на церемонії 57-го «Оскара» у 1984-му. Фільм зняв на Одеській кіностудії Петро Тодоровський — режисер, що народився в Україні у єврейській родині та провів дитинство під Кропивницьким (до вторгнення нацистів у 1941-му). Як оператор і режисер згодом майже 20 років він працював на Одеській кіностудії, але після здобуття Україною незалежності залишився жити в Москві та прийняв російське громадянство. Та й сам фільм з Україною нічого спільного не має: його дія відбувається у Москві, а всі головні ролі виконали російські актори.

А де «Барбі» та «Оппенгеймер»?

Так, вони теж тут. Усього американські кіноакадеміки нагороджують «Оскарами» у 20 категоріях. Одні з найгучніших фільмів року, «Барбі» та «Оппенгеймер» також потрапили до коротких списків. Епічний байопік Крістофера Нолана наразі у трьох списках, так само як і феміністський блокбастер Ґрети Ґервіґ (щоправда, в одній з них, на найкращу пісню — відразу три претенденти від «Барбі»). А втім, для американських фільмів це хоч і престижні, та другорядні секції. Головна ж увага буде прикута до категорій за власне найкращий фільм, найкращу режисуру, найкращі жіночі та чоловічі ролі, а ще сценарій, операторську роботу й музику.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: маріуполь, війна з Росією, фільми, Світ, Відео T1.ua
В тему

Останні матеріали