Поради

Шахрайство при знятті готівки із банкоматів

Шахрайство при знятті готівки із банкоматів

В епоху сучасних комп’ютерних технологій людство стикається з таким видом злочину, як шахрайство.

Шахрайство як вид крадіжки – є кримінальна дія, вчинена з корисливою метою, шляхом розкрадання чужого майна шляхом обману або зловживання довірою. Одним із видів шахрайства є електронно-фінансове шахрайство в сфері банківського права, так званий фішинг, а точніше – зчитування інформації з пластикових карток через банкомати.

Банкомат – це електронний механічний пристрій, що дозволяє виконувати ряд операцій з оплати товарів і послуг, внести гроші на рахунок або отримати готівкові кошти за допомогою пластикової карти. При видачі грошових коштів знадобиться набрати на клавіатурі терміналу персональний ідентифікаційний номер (ПІН-код), який присвоюється власнику пластикової картки і є секретним.

Фішинг – вид електронного шахрайства, метою якого є отримання персональних даних: паролів, кодів, номерів кредитних карток та іншої секретної інформації користувачів.

Отже, будь-який громадянин нашої країни, який має пластикову картку (а це – кожний другий) того чи іншого банку, на яку йому переводяться кошти у вигляді заробітної плати, пенсії, державних соціальних виплат, може в будь-який зручний для нього час отримати ті самі грошові кошти – шляхом простої і звичної для всіх дії, тобто провести зняття готівки через термінал банкомату.

Підійшовши до потрібного банкомату, людина вставляє свою пластикову картку в картоприймач, розташований в банкоматі, вводить pin-код, вибирає потрібну операцію і виводить певну суму зняття готівки, після чого забирає картку і йде. Через деякий час їй на мобільний телефон приходить sms про зняття із загального балансу певної суми (якщо ваш телефон підключений до послуги sms-банкінг).

Через певний час – 1-3 дні, перебуваючи у себе вдома, пізно вночі крізь сон людина чує мелодію дзвінка на своєму мобільному телефоні про отримання sms і вирішує подивитися, хто б це міг бути, а коли «відкриває» повідомлення, то на екрані телефону читає, що вона близько 5 хвилин тому зняла зі своєї картки готівку (n-суму), причому картка також вдома... І перебуваючи в сонному стані, не зрозумівши, що відбувається, вранці йде в найближчий банкомат (або без sms вирішує зняти ще грошей), де, подивившись свій баланс, бачить, що дійсно грошей немає. Після декількох хвилин здивування, поспішає в найближче відділення свого банку, в якому від працівників служби безпеки дізнається, що стала жертвою шахрайства.

Але як? Як це можливо? Запитаєте ви. Все геніальне – просто. Для цього виду злочину шахраї використовують скімер, відеокамеру, накладку на цифрове вікно з мікропроцесором. Все це продається в Інтернеті.

1

Розглянемо, як це працює: на будь-який термінал банкомату на цифрове табло накладається спеціальна накладка, яка виглядає подібно до тієї, яка стоїть на банкоматі, на відсік картоприймача ставиться скімер, пристрій, який зчитує інформацію з магнітної стрічки кредитної картки і маленьку відеокамеру в радіусі двох метрів. Увесь цей інвентар залишається «зарядженим» на банкоматі 1-3 дні, після чого шахраї повертаються і знімають «жучки» для подальшої роботи.

2

Звичайний громадянин, який вирішив зняти готівку, підходить до такого «зарядженого» банкомату, вставляє пластикову картку в картоприймач, і картка спочатку проходить через скімер, де з неї зчитується вся інформація, а потім потрапляє в термінал. Потім людина набирає pin-код на клавіатурі, не підозрюючи, що розміщена зверху «маска» з мікропроцесором, яка також запам’ятовує набрану комбінацію з цифр, плюс відеокамера виконує звичайну функцію – знімати все підряд.

4

«Повідомивши» свою секретну інформацію, людина, знявши гроші, йде. Потім шахраї забирають свої пристрої і через певну програму в ПК отримують потрібну записану інформацію, яку переносять на магнітну смугу, розташовану на пластиковій картці (така пластикова біла картка продається на будь-якому радіоринку або в Інтернеті), і, знаючи всі ваші pin-коди, що залишилися в пам’яті цифрової накладки, вночі знімають спокійно увесь баланс з картки, бо вночі  відеокамера банкомату нічого не зніме в темряві, а для впевненості можна закрити відеокамеру рукою. Вся робота виконана.

5

Ці пристрої – скімер і цифрова накладка – працюють від батарейок і запам’ятовують до 1000 і більше комбінацій. Але і у шахраїв бувають невдачі, якщо хтось з обслуговуючого персоналу банку при перевірці банкоматів виявить електронні пристрої на банкоматах, тоді шахраї позбавляються свого інструмента, але ця втрата для них не значна, адже все це можна придбати без особливих проблем.

Поради з техніки безпеки при знятті коштів через банкомат:

  • Звертайте увагу на картоприймачі банкоматів, вони повинні виглядати природно і дуже не випирати.
  • Цифрове табло банкомату має бути на одному рівні зі всією панеллю терміналу і теж не має бути високо піднятим.
  • При знятті грошей в малолюдних місцях або в місцях з великим скупченням людей – будьте завжди уважним і пильним.

При виконанні цих порад ви завжди збережете свої гроші.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Бізнес, фінанси
В тему