Поради

Cтиль поп-арт в інтер'єрі – життя всередині веселки

Cтиль поп-арт в інтер'єрі – життя всередині веселки

Стиль поп-арт в інтер'єрі дуже емоційний та енергійний, тому він особливо близький до молоді, готової жити у вічному русі. Яскраві кольори поп-арту покликані нагадувати про вітрини супермаркетів, в яких продається все, що може бути використано в інтер'єрі. Образи популярних продуктів споживання підносяться як твори мистецтва.

  •  Яскраві колоритні експозиції створюються з пластику, пластмаси, синтетики, функціональних предметів помітної форми, аксесуарів, постерів і популярних недорогих сувенірів на кшталт плюшевого серця.
  • Однакові предмети різного розміру розташовуються на різних рівнях.
  •  У центрі може бути поміщений великий принт або малюнок на склі з впізнаваним зображенням: портрети культових особистостей або продуктів (портрет ЧеГевари або реклама Кока-Коли в спальні над узголів'ям ліжка цілком відповідають схильностям стилю).
  •  Килими – з логотипом відомих компаній або підкреслено синтетична шкура тварини, настінна плитка – з повторюваним впізнаваним малюнком.
  •  Меблі – яскравих кольорів, з помітним малюнком, можливо, з глянцевими поверхнями або пластикова.
  • Візуально стіни, стеля та підлога не несуть навантаження фону, вони можуть зливатися в одну задуману художником декорацію. Стиль поп-арт в інтер'єрі припускає кислотні кольори, які поєднуються з білим, одночасно протиставляючи предмети один одному. Почуття міри тут визначається лише вашою здатністю перебувати тривалий час в яскравих декораціях.
  • Оптимальний поділ стін за кольорами: одна стіна залишається кремовою або бежевою, саме на ній поміщається дзеркало незвичайної форми або стилізований принт, дві інші забарвлюються в яскраві, однак співзвучні між собою тони, четверта – та, у яку включені двері або вікно,– в нескладній орнаментальній техніці.
  • Стеля може бути як несиметрично-різнорівневою з різнокольоровими світильниками, так і однорівневою глянсовою.
  • Підлога –найнейтральніша частина композиції, однак і тут можливий яскравий ковролін (або стриманого кольору з хаотичним візерунком).
  •  Меблів – мінімум, проте вони футуристичні, незвичайної форми, приземкуваті, заслуговують окремого огляду.
  • Шафи для речей замінюють подіумами з висувними ящиками, вбудованими шафами.
  •  Аксесуари – пластикові, хромовані, але кумедної форми, наприклад, у вигляді жіночого силуету, героя коміксу.
  • «Безглузді» речі і композиції – обов'язкова умова стилю поп-арт в інтер'єрі. Однак вони не повинні претендувати на елітність і тим більше на серйозне сприйняття.

Стіни обов'язково повинні бути яскравими, а в ідеалі – різних кольорів і навіть фактури. Про гармонію в класичному розумінні краще відразу забути. Одне з рішень поп-арт, коли одна зі стін залишається світлою, ще дві – контрастних яскравих кольорів, а четверта – виконана в техніці багаторазового повторюваного дрібного візерунка.

Стеля: кількість рівнів стелі не принципова, навпаки, на цьому можна зіграти, зробивши різнорівневі несиметричні ніші, обігравши це підсвіткою різних кольорів. У разі однорівневої стелі вибирайте глянсове покриття, чи то підвісна, чи натяжна або просто пофарбована біла стеля. Блиск і глянець поп-арту до лиця.

Підлога  найчастіше залишається нейтральною, вибираючи спокійну гаму паркету і кидаючи весь акцент на інтер'єр. Проте також часто використовують помітні підлогові покриття: ковролін насиченого кольору або кераміку, роблячи її неоднорідною, а скоріше з хаотичним і грайливим малюнком. Від паркету варто відмовитися.

Меблі:для поп-арту не прийнятно перенасичення меблів, тому обмежтеся мінімальним набором. Меблі поп-арт повинні бути неординарними і вже ніяк не класичними. Форми пологі, округлі, дещо незвичні – в стилі «ретро-футуризму». Часто використовується у меблях жіночий силует, мультиплікаційні герої та знаменитості. Меблям властиві яскраві кольори (один, а краще декілька в одному предметі), типові для 60-х дивани і крісла округлих форм, пуфи і невеликі столики, в моду увійшов яскравий пластик.

Предмети декору: характерне використання повторюваних мотивів: постери, картини, килими з розтиражованим малюнком. Вітається яскравий і строкатий текстиль, підібраний в основній колірній гамі. Різні стилізовані пластикові аксесуари: годинник, рамки для фотографій, статуетки, вази, світильники  і свічники. Крім пластику і текстилю ще можна виділити пофарбовані шкіряні і яскраві металеві (хромовані) деталі в інтер'єрі. Для поп-арту підійдуть незвичайні предмети: посуд, що світиться, рожевий унітаз, лампа у вигляді Супермена та інші неординарні речі.

Поради професіоналів:

1. Стиль поп-арт в інтер'єрі, безумовно, не для всіх. Велика кількість яскравих та їдких фарб може втомлювати, приємніше розслаблятися у нейтральних чи пастельних тонах. Зате любителям шокувати оточення, зокрема молоді, а також для салонів або стилізованих кафе поп-арт буде доречним як ніякий інший.

2. Поп-арт в інтер'єрі відмінно підійде любителям «handmade». Будь-яка химерна річ, зроблена вашими руками, стане твором мистецтва поп-арт. Основними інструментами поп-арту є ігри з розміром, кольором і кількістю. Звичні і банальні речі піддаються відповідній обробці.

3. Стилю поп-арт властивий психоделічний ефект. Його можна досягти, використовуючи шпалери з ефектом оптичної ілюзії, малюнком, що зникає і з'являється. Головне – не втратьте у всьому загальний комфорт, насамперед, душевний.

4. Улюблені прийоми художників і дизайнерів при роботі над інтер'єром і меблями в стилі поп-арт є копіювання об'єкта, зміна його масштабів і пропорцій. Колірна гама відрізняється від прообразу реального предмета, вона яскрава, соковита. Улюбленою технікою є колаж, трафарет і копіювання.

5. Шафи недоречні в поп-арті, оскільки це найбільш вагомий елемент у захаращенні простору інтер'єру. Їх краще замінити нішами, вбудованими шафами і навіть подіумами. Для одягу найкраще виділити окрему гардеробну.

6. Поп-арт цілком можна назвати недорогим стилем. Це той випадок, коли підійдуть недорогі меблі, куплені у відомому гіпермаркеті. Їх можна розфарбувати і декорувати методом «на що вистачить фантазії». Інші предмети поп-арту можна зробити з підручних засобів: з пляшки – настільну лампу, із CD-дисків – псевдо дзеркало, фіранку – зі шматків тканини.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: дім, Інтер'єр
В тему