Поради

Модерн в інтер'єрі – коктейль стилів і напрямків

Модерн в інтер'єрі – коктейль стилів і напрямків

Стиль модерн в інтер'єрі – найбільш «епохальний» з класичних стилів і найцікавіший для мистецтвознавців. У рамках цього стилю перехід від усталених форм і силуетів до революційного виконання предметів особливо очевидний. Виникнувши одночасно з новими віяннями в живописі та літературі, модерн дозволив увірватися в житло власниказ новими технологіями, а заодно розвіяв стереотип «вторинності» прикладного мистецтва.

  • Екстравагантність і навіть деяку химерність речей повсякденного вжитку модерн перетворив у стиль життя. Утилітарні речі раптом знайшли  динаміку за рахунок «чистого естетства» – додаткові скляні елементи, ніжки меблів у формі тварин, сюжетна фурнітура стали притягувати до себе увагу. Але головне – зросла значимість не штучної речі ручної роботи, а фабричного виробу.
  •  Розвиток дизайнерського мистецтва – запорука безсмертної новизни цього стилю. Європейські меблеві салони, художні виставки дають йому «друге дихання».
  • Технологічність виробів із сучасних матеріалів, в т. ч. предметів побутової техніки, з’єднується з високою декоративністю.
  •  Домінування вигнутих ліній прагне до збігу з елементами базових конструкцій: стін, перекриттів.
  • Прозоре поєднання матеріалів – дерево і мозаїка, бронза і фарфор, кераміка і вітраж.
  • Прагнення до «прикрашання» охоплює всю колірну палітру.
  • Величезний килим з яскравими різнобарвними смугами, крісла в «леопардовій» оббивці, стелажі, що оперізують периметр під самою стелею і чергуються з нішами, низка фотографій в рамках,  екзотичні світильники, електрокамін, елегантний величезний стіл і розсип східних подушок – цілком у стилі модерн.
  • Дозволимо стінам зникнути за асиметричними полицями і нішами, наповнення яких стане сюжетним декором.
  • Стиль модерн в інтер'єрі рекомендує врівноважити кількість стінних ліній світлими стелями і легкими фіранками.
  • Світильники, підсвічники, кавовий і чайний посуд, письмові приналежності неодмінно привертають увагу дизайном, повторюючи форми квітки, людської руки і т. д.

Стіни: у верхній частині стіна може бути затягнута шовком або пофарбована, а в нижній – монтується керамічний або дубовий цоколь. На стінах у стилі модерн застосовується все той же рослинний орнамент. Стіни ніби ростуть вгору від підлоги до стелі. Головне – не перевантажити стіни складними орнаментами і не перетворити квартиру в ліс. В інтер'єрі чудово гармоніюють між собою абсолютно різні матеріали, в числі яких можна назвати метал і камінь, дерево і скло, розпис і шпалери. Полегшеною версією модерну можуть стати шпалери нейтральних м'яких тонів з неяскраво виділеним рослинним орнаментом.

Стеля – гладка, пофарбована (або натяжна) з вишуканою  люстрою, або легка ліпнина у вигляді пелюстків і квіток. Можна вибрати тонкі лінії, балки темного дерева обрамляють білі гладенькі кесони. Також в інтер'єрі в стилі модерн часто застосовують вітражі з мальовничим малюнком. Вітраж складається із шматків скла всіляких форм, фактур і кольорів, які з'єднані між собою, в залежності від технології виробництва. У будь-якому випадку стеля модерну не повинна залишитися непоміченою, а навпаки, привертати увагу вишуканістю та красою.

Підлога: використовуються як класичні прийоми, наприклад, паркет, покладений ялинкою або квадратами, так і візерунчаста підлога (художній паркет), малюнок якої повторює вигин морської хвилі або переплетіння стебел квітів. Сучасна фігурна різка також дозволяє виготовляти підлоги з каменю або керамогранітуіз живим малюнком у стилі модерн.

Меблі в інтер'єрі модерну – це м'які та зручні дивани і крісла, шафи, столики на витіюватих ніжках, буфети і комоди. Головне, щоб у них були наявні художні «надмірності»: матове або кольорове скло, дзеркала з фаскою, вишукана фурнітура, перламутрова інтарсія, вставки зі слонової кістки і т. д. При виборі меблевого гарнітура в стилі модерн досить звернути увагу на предмети з переважною плавною лінією, вигнутими обрисами і щедрою природною фактурою.

Предмети декору повинні містити природничу тематику, зокрема у фігурках, вазах, диванних подушках, багетах біля дзеркала, орнаменті штор або в живих рослинах. Під природою розуміється також і тваринний світ (від мініатюрної порцелянової жаби до кованої птиці в людський зріст) і казкові істоти (русалки, ельфи). Важливим елементом стилю модерн є мозаїка, яка також трапляється в різноманітних предметах декору. Безумовно, доповнять інтер'єр картини в дусі модерну з їх витіюватими і сміливими штрихами.

Поради професіоналів:

1. Стиль модерн слід відрізняти від загального змісту слова «сучасний» і від поняття «модернізм». Основна ознака модерну – його декоративність, принцип стилю – уподібнення рукотворної форми природного і навпаки, основний мотив – в'юнка рослина. Ці принципи відображаються як в інтер'єрі модерну, так і архітектурі. Лінії орнаменту повинні нести в собі напруженість духовно-емоційного і символічного сенсу.

2. Будинок в стилі модерн слід сприймати як єдиний організм, у якому кожна деталь –планування кімнат, приліжковий столик, люстра на кухні або гачок для рушника у ванній кімнаті – однакова важлива. Будь-яка дрібниця від простого елемента, купленого в магазині, до авторської роботи, повинна підбиратися з величезною увагою. На щастя, сьогодні можна без зусиль знайти різні предмети, що імітують стилістику модерну, наприклад, світильник з абажуром у вигляді лілії на воді.

3. Для дизайну в стилі модерн властиві неяскраві, приглушені кольори, краще півтони. Особливо популярна світло-зелена гама і відтінки бузкового. Характерні перлинно-сірі кольори, а також насичені золото і охра. У цілому обстановка може нагадувати атмосферу декадентського салону, з слабким мерехтінням срібла і перламутровим блиском.

4. Освітлення в приміщеннях намагайтеся влаштовувати ніжно приглушеним, яке створить атмосферу романтики та затишку. Як ніколи в інтер'єрі модерну актуальні настільні світильники, торшери, а також витончені канделябри з плетеними візерунками. Світильники, люстри, бра в стилі модерн гармонійно поєднують в собі сучасний матеріал і витіюватість форми.

5. У разі встановлення каміна відходьте від прямолінійності. Камін у модерні не повинен бути однорідний, а містити різні вставки з каменю або металу. Часто каміни в стилі модерн займають все приміщення від стіни до стіни.

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: дім, Інтер'єр
В тему