Поради

Стиль еклектика в інтер'єрі – шарм недбалості

Стиль еклектика в інтер'єрі – шарм недбалості

Стиль еклектика в інтер'єрі – це поєднання різнорідних за походженням, належністю до епох і стилів речей і оздоблювальних матеріалів, тому його можна вважати знахідкою для таких «гурманів».

  • Беручи за основу уявлення про житло минулих років, еклектичний стиль пропонує продовжити асоціативний ряд, урізноманітнивши стиль ретро підкреслено сучасними речами і матеріалами.
  •  Стиль еклектика в інтер'єрі вітає різнорівневі стелі з вбудованими світильниками, посередині яких розташовується класична велика люстра в медальйоні-фресці.
  • Ліпнина використовується в оформленні не тільки стелі, але і стін – урами з ліпнини можна помістити комп'ютерну графіку.
  • Підлогове покриття виконується з натуральної деревини зі строкатою фактурою, вітаються малюнки на підлозі.
  •  Помірний декор повинен відрізнятися динамічністю – спинки стільців і підлокітники покриваються вигадливими завитками, м'які меблі оббиваються строкатими стьобаними тканинами, що підкреслюють акуратні точені ніжки.
  • Важлива роль відведена екзотичним кімнатним рослинам різних розмірів у химерних діжках.
  • Багато дизайнерів понад усе любить поєднувати арт-деко і класицизм. Особливо цікаво пограти з меблями, підібравши комплекти з елементів, що належать до двох-трьох різних стилів, однак виконані у загальній палітрі, з матеріалів з однаковою текстурою, загальних за силуетами.
  • Закруглені кути цікаво протистоять вертикальним лініям і стінним нішам.
  • Меблі повинні містити в собі незвичайні елементи: трикутні скляні дверцята, оббивку у вигляді шахової дошки та ін.
  •  Шпалери і текстиль в еклектиці – шовкові, візуально «важкі», теплих відтінків.
  • М'які меблі рясно прикрашаються індійськими покривалами, декоративними подушками, барвистими ковдрами.
  • Фальшиві рами, накладки можна покрити позолотою.
  • Вітається велика кількість скла і дрібних предметів.

Еклектика породжена постмодернізмом, який запропонував світу мозаїку спогадів і відчуттів. Зрозуміло, не варто змішувати всі стилі, проте гра на контрасті бароко та модерну, класицизму і кантрі дає чудовий візуальний результат.

Стіни: з одного боку, в стилі еклектики – повна свобода фантазії та дизайну, з іншого – закладення загальної атмосфери кімнати. З урахуванням виділення акценту на меблях і декорі, стіна відходить на задній план, у вигляді загального фону. Але це не означає відмови від яскравих і насичених кольорів. Щоб ви не вибрали (шпалери, декоративну штукатурку, плитку або просто однотонне фарбування), пам'ятайте про загальну гармонію і функціональне призначення кімнати. Як правило, використовують нейтральні тони. Прикрасу стін в інтер'єрі еклектики виробляють ліпниною, фресками, гобеленами і т. п., які також залежать від обраної вами теми.

Стеля: застосуємо як однорівневу, так і багаторівневу. Як правило, також нейтральну, як і стіни. Не варто її робити повністю в одному стилі. Відображайте загальну тему за рахунок окремих вставок, орнаментів і незначних елементів.

Підлога: вибір підлогового покриття обмежується тільки якістю і стійкістю відносно до функціонального призначення кімнати. У всьому іншому все повністю залежить від вашого вибору. Головне – відповідність загальному дизайну.

Меблі: об'єднання сучасних елементів з історичними. При цьому предмети повинні поєднуватися один з одним за кольором, візерунком, розмірами, текстурою, обробкою або формою. В інтер'єрі еклектики помітне поєднання грубих тканин з елегантними, змішання потертих і гладких поверхонь.

Предмети декору: це колекції та набори схожих предметів. Унікальні речі. Сувеніри зі всього світу. Головне – не переборщити з антикваріатом і привезеними предметами. При цьому штори, килими, настінне панно та інші предмети, що доповнюють образ, підбираються в одній тематиці, стилі або орнаменті.

Поради професіоналів:

1. На перший погляд може видатися, що стиль еклектика–це просто відсутність стилю, змішання і запозичення елементів чужих стилів, десь навіть безглузде. Однак це омана. Також якщо уявити середньостатистичну квартиру, відразу згадуються зібрані предмети з різних країн, стилів і часу, куплені в магазинах, привезені і подаровані. Частина предметів прикрашає, частина– припадає пилом, решту – шкода викинути. Це також не є еклектикою.

Предмети меблів, декору та оздоблення чітко продумані в дизайні інтер'єру еклектики і пов'язані стилістичним ланцюжком і загальною темою. Найскладніше в еклектиці – зробити неподібні предмети гармонійними.

2. Стиль еклектика стає стилем в інтер'єрі, якщо він спроектований за принципом поєднання не більше двох-трьох стилістичних типів, об'єднаних кольором, текстурою, архітектурним рішенням в єдиному стилістичному підході.

3. Для посилення еклектики зробіть легкі змішування в обробці або використовуйте її для контрастності і виділення предметів декору. Наприклад, сірі стіни виділяють срібну статую, яка відмінно контрастує з древнім гобеленом. Змішуйте і об'єднуйте предмети за їх обробкою або текстурою, стежачи за тим, як вони поєднуються один з одним у загальному дизайні кімнати. Ваша мета –контрольований контраст елементів, що відрізняються один від одного.

4. Об'єднуючи різні предмети меблів в інтер'єрі стилю еклектики, підбирайте їх, виходячи з форми, тканини чи обробки. Вигнутий французький диван можна поставити в парі із сучасною кушеткою, якщо у них є щось спільне, наприклад, схожі тканини. Хоча тканини в обставленій в еклектичному стилі кімнаті повинні гармоніювати, але це не означає, що вони мають бути похмурими. Використовуйте цікаві комбінації малюнків і текстур, що мають схоже забарвлення.

5. Якщо хочете збільшити контрастність предметів інтер'єру еклектики і додати сміливе рішення, об'єднуйте предмети, розрив між якими становить не менше двох епох. Наприклад, щоб досягнути неформального, провінційного вигляду, можна об'єднати стільці в колоніальному стилі, французьку дерев'яну шафу і тканини в південно-західному стилі.

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: дім, Інтер'єр
В тему