Поради

Єгипетський стиль в інтер'єрі – розкоші немає меж

Єгипетський стиль в інтер'єрі – розкоші немає меж

Сьогодні Єгипет – земля пірамід і сфінксів, в минулому – фараонів, які тонутьв золотій розкоші. Отже, необхідна умова для єгипетського житла – високі стелі, просторі площі.

  • Єгипетський стиль в інтер'єрі – це симетрія, геометрія, наявність колон, рясна символіка, дорогі матеріали, золоті драпірування і забарвлення, специфічні аксесуари! Особливу увагу слід приділити мармуровій ванні з подіумом у центрі – пишність і розкіш цього приміщення не повинно поступатися вітальні.
  • Інтер'єр, витриманий в єгипетському стилі, розкішний. Камін оформлюється з великою кількістю золота, камінна та інші зони підкреслюються великими скульптурами: позолочені сфінкси, священні єгипетські кішки, бюст Нефертіті.
  • Палітра стін – впізнаванні кольори Єгипту: кремово-жовтий, пісочний, жовтий, охра, густий беж. Фарби нечисленні, але яскраві. Однотонне покриття стін обов'язково увінчується орнаментальним оздобленням, частину стіни може зайняти фреска.
  • Колони обов'язково розписуються – неконтрастні фігури на білому або кремовому тлі або контрастне поєднання лакованого чорного і золотого.
  • Єгипетський стиль в інтер'єрі любить бордюри  по периметру всієї квартири.
  • У піктографічні композиції вплітаються обов'язкові єгипетські символи: сонячний диск, жук скарабей, папірус, пальма.
  • Викладена мозаїкою або розписана стеля – вершина респектабельності і статусу.
  • Меблі –конструктивно відкриті, невисокі, силуети – лише «історичні»: величезні ліжка, скрині-сидіння, кушетки. Матеріал: кедр, чорне дерево, поверхні багато інкрустовані єгипетськоюорнаменталістикою з різними камінчиками, перламутром, срібними вкрапленнями. При наявності коштів на фасади меблів можна зробити накладки у вигляді золотих пластин.
  • Єгипетські килими розміщуються на стінах, барвисті циновки – на підлозі.
  • Орнамент нерозкиданий, строгі лінії продовжують одна одну по всьому будинку.
  •  Обставляючи інтер'єри в цьому стилі, можна не боятися переборщити з вишуканістю. Спальня – формально мінімалістська, однак облицювання стін, оздоблення ліжка, пишність штор і килима, розкішне оформлення дзеркала покликані приводити в захват. Не бійтеся дорікань у перетворенні спальні в «золоту скриньку».
  • Портьєри можуть бути однотонними, без малюнка, орнамент компенсують підлогові вази, скриньки, шкатулки, різьблені табурети, розписні фасади комодів і шаф.
  • Текстиль – бавовна, льон, тонка шерсть.
  • Пірамідальні силуети свічників, попільничок, письмового приладдя співзвучні з елементами базових меблів, наприклад, ніжками у вигляді лап сфінксів і т. д.
  •  В єгипетських інтер'єрах бажані твори мистецтва (стилізації): карбовані настінні тарілки, симетрично розставлені підлогові вази, картини-папіруси.

Стіни – світлі, бежеві або всі відтінки жовтого, зазвичай штукатуряться, іноді викладаються прямокутними плитами з пісковику, граніту, мармуру; бордюри під стелею робляться у вигляді квітів лотоса, стебел очерету і папірусу, пальмового листя. Стіни можуть бути оформлені фресками, піктограмами, кольоровими смугами, а також барельєфами.

Стеля – або в одній гамі зі стінами (темніше або світліше), або пофарбована яскравим кольором, наприклад, насиченим синім. Можна прикрасити золотими зірками або зробити у вигляді неба.

Підлога – керамічна, в наших кліматичних умовах з підігрівом. Також можна додавати циновки з очерету або звірині шкури, покривала, аби надати витонченості єгипетського стилю інтер'єру.

Меблі –з натурального дерева, основний колір – чорний глянсовий, хоча підійде і темно-коричневий. В єгипетському стилі вітаються декоративні вставки зі слонової кістки із золотом. Єгипетський стиль інтер'єру включає меблі бажано багато прикрашені об'ємним різьбленням у вигляді міфічних тварин; прості геометричні форми, ніжки у вигляді звіриних лап.

Предмети меблів для інтер'єру можна підібрати із сучасних стилізованих колекцій. Не бійтеся використовувати і м'які меблі, тільки пам'ятайте, що елементи такого типу не повинні переважати в кімнаті. Це ліжка з пологом, крісло-трон, низенькі диванчики та ін. Оббивка м'яких меблів в єгипетському стилі зазвичай кольору небіленого полотна, можливо, з орнаментом у вигляді смуг або зигзагів.

Предмети декору для інтер'єру відмінно підходить наявність ніш, арок, подіумів, згладжених кутів і колон. Будинок повинен бути повний статуеток і статуй, керамічних ваз, горщиків, що містять культуру Стародавнього Єгипту. Інші предмети також необхідно стилізувати в єгипетській манері. Наприклад, світильник у вигляді факела, штори з натуральних тканин в загальній колірній гамі, покривала з геометричним орнаментом по краях, золотистими вставками або символьними єгипетськими зображеннями та інші.

Поради професіоналів:

  1.  Якщо ви вибрали єгипетський стиль інтер'єру, пам'ятайте, що це інтер'єр фараонів. Малоймовірно, що ви захочете оформити його у стилі хатин давньоєгипетських хліборобів і рабів. Тому проявляйте багатство і розкіш у всіх деталях.
  2. Окремо купленого папірусу в рамці і фігурки піраміди буде недостатньо для передачі стилю та настрою. Кожна деталь єгипетського стилю інтер'єру, оздоблення та меблів, повинні гармоніювати і переносити Вас в епоху фараонів.
  3. При виборі символічних статуеток і папірусів з письменами у Ваш єгипетський стиль інтер'єру, запитайте у продавця про їх значення і таємний сенс. Єгиптяни любили загробну тематику і часто описували її в предметах інтер'єру. Ця порада швидше стосується забобонних людей.
  4.  Щоб строго витримати єгипетський стиль інтер'єру, не купуйте тумбочки і шафи. Тумбочки можна легко замінити маленькими витонченими столиками, а шафи – прямокутними скринями з дерева.
  5.  Єгипетський інтер'єр можна оформити у двох варіантах. Перший – відродження кімнати фараона. Другий – відчуття старовини, ніби тут колись давно жив фараон. Варіанти відрізняються фарбами, в першому – яскраві та насичені, у другому – тьмяні з ефектом старовини (вицвілі стіни, наполовину стерті малюнки тощо). Обидва єгипетські стилі по-своєму прекрасні.
  6.  В якості родзинки інтер'єру в єгипетському стилі можна використовувати затінений простір з таємничим підсвічуванням ніш, колон, арок і подіумів.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: дім, Інтер'єр
В тему