Поради

Перевіряємо технічний стан велосипеда

Перевіряємо технічний стан велосипеда

 

Вирушаючи на прогулянку на своєму велосипеді, варто оцінити його технічний стан, щоб у дорозі не виникали неприємні ситуації.

Найголовніше, на що потрібно звертати увагу, – справність гальмівної системи. Якщо виявите будь-який, навіть незначний дефект у гальмах, відмовтесь від поїздок на велосипеді до тих пір, поки не усунете всі несправності.

Якщо гальма відрегульовані правильно, то вони повинні спрацьовувати кожний раз при зміщенні рукоятки на половину відстані від її вихідного положення до рукоятки керма. Будь-яка ситуація, коли ці показники інші, – свідчення, що у регулюванні гальмівної системи є несправності.

Перевіряємо стан гальмівних колодок. Товщина гумової колодки повинна бути достатньо великою, а відстань від її внутрішньої поверхні до верхнього краю обода має становити не менше 1 мм. Перевірте трос привода гальма в ділянці штуцера для регулювання їх натяжки, де внутрішній тросик виходить з оболонки. Пружність на рукоятці має бути достатньо сильною – для надійного гальмування.  

В ідеалі – 10-хвилинна перевірка технічного стану велосипеда повинна виконуватися щоразу перед його змащуванням, але після миття.

 Важливо вміти перевіряти кермове керування велосипеда. Достатньо легко визначити на око зміщення керма відносно рами, проте далеко не завжди вдається визначити, що елементи кермового керування зносилися. Коли вони сильно зносилися, то це буде відчутно при натисканні під час руху на рукоятку привода. Тоді відчуватиметься, що кермо дуже трясе.

Незначний люфт можна легко визначити, вставивши палець між рамою і передньою вилкою. Відрегулюйте кермову колонку або замініть деталь, яка зносилася. Коли цього не зробити, то зношування елементів кермового керування відбуватиметься значно швидше.

Вирушаючи в дорогу, переконайтеся, що кермо велосипеда встановлено на потрібній висоті відносно переднього колеса. Натисніть на рукоятку привода переднього гальма і переконайтеся у відсутності люфта повороту керма відносно рами.

Розчарування від їзди може чекати вас, якщо у велосипеді погнулася провідна зірочка ланцюга, кривошип або заїдають педалі. Щоб усунути ці несправності, потрібно зняти ланцюг із зірочки каретки. Потім, повертаючи кривошипи, подивіться, чи каретка потребує змащення. Також необхідно перевірити затяжку болтів кріплення зірочок каретки. Для уникнення будь-яких проблем переконайтеся, що кривошипи і зірочки не погнулися, а педалі крутяться вільно та безшумно.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Авто, Мото-велотехніка
В тему