Поради

Зношування вузлів велосипеда

Зношування вузлів велосипеда

Усі механізми в процесі експлуатації зношуються, проте кожен вузол у велосипеді зношується по-своєму.

Визначити зношеність зірочки можна за формою її зубів. Оскільки ланцюг велосипеда у процесі їзди діє лише на задню частину кожного такого зуба, тому найбільше зношується саме вона. На новій зірочці кожний зуб має цілу задню частину із більш крутим згином, аніж на передній ділянці. У процесі зношування передня частина залишається незмінною, а задня потрохи розплющується, стирається ланцюгом і стає більш пологою. Зазвичай ресурс касети складає 10000-15000 км, хоча він значною мірою залежить від класу обладнання, а також від стилю їзди на велосипеді.

Система зношується приблизно так само, як і касета, – змінюється форма зубів на зірочці. Під час сильного зношування ланцюг починає проскакувати на передніх зірочках. Ресурс системи достатньо великий, (вона може працювати і 20000-25000 км).

Сам ланцюг служить менше, аніж касета – близько 4000 км. Зношеність ланцюга проявляється у його витягуванні. Такий стан речей обумовлюється не фізичним подовженням її пластин, а зношуванням осей ланок, тобто ланцюг розхитується. Це призводить до того, що змінюється відстань між ланками ланцюга, так з’являється невідповідність між довжиною ланки та відстанню між зубами зірочки. Тому сильно зношений ланцюг сприяє швидшому зношуванню касети та системи велосипеда.

Для визначення рівня зношеності ланцюга потрібно виміряти довжину 24 сегментів ланцюга, виміряти можна звичайною лінійкою або рулеткою, не знімаючи ланцюга з велосипеда. У цьому випадку вимірювання проводять на верхній частині ланцюга, коли він злегка натягнутий. Оскільки один сегмент ланцюга має довжину 0,5 дюйма, довжина 24 сегментів повинна становити 12 дюймів, або один фут, або ж 304,8 мм.

Вимірювати потрібно між центрами першої та 25-ї осей. Результати замірювання мають відповідати:

304,8 мм – новий ланцюг;

304,8-306,4 мм – ланцюг у нормі;

306,4-307,9 мм – ланцюг зношений, якщо його негайно замінити, то спочатку можливі невеликі проблеми через невідповідність кроку нового ланцюга і старих зірочок. Через деякий час експлуатації ланцюг та зірочки повинні притертися один до одного (налаштуватися);

307,9 мм і більше – ланцюг сильно зношений, касета і система – більша за все також. У цьому випадку, якщо замінити лише ланцюг, то процес налаштування може затягнутися. Найкраще буде замінити касету і систему разом з ланцюгом.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Авто, Мото-велотехніка
В тему