Поради

Як змащувати ланцюг у велосипеді

Як змащувати ланцюг у велосипеді

Для нормального функціонування рушійного механізму у велосипеді має бути змазаний ланцюг.

Катання по вологій, брудній або болотистій місцевості має спонукати велосипедистів до змащування ланцюга, щоб він не виходив з ладу і служив довше.

Важливо, щоб рідина для змащування була під роликами ланцюга. Зовні його змащувати не потрібно, адже у цьому випадку на мастило (чи солідол) начіпляється багато пилюки і бруду, які проникнуть всередину ланцюга під ролики. Саме тому ланцюг після змащування має залишатися сухим.

Хороше змащування ланцюга проявляється у проникненні цієї речовини в малодоступні місця, наприклад, простір між роликами та осями ланок. Тобто змащування повинне бути рідким, проте воно не має витікати з місць змащення. Важливо, щоб таке змащування не вимивалося водою, не вступало в хімічні реакції з металом, з якого зроблені зірочки.

Отож, чим змащувати. У магазинах для велосипедистів продаються різні типи речовин для змащування ланцюгів. Змащувати ланцюг можна автомобільним мастилом, що зазвичай дешево, проте не завжди краще.

Основні типи речовин для змащування ланцюгів у велосипедах:

Аерозольне змащування. Міститься в аерозольних балончиках. Добре проникає у важкодоступні місця, проте часто розпилюється на інші частини велосипеда (покришки та обода).

Рідке змащування. Постачається у флакончиках. Там часто міститься автомобільне трансмісійне мастило. Серед переваг – точкове застосування. Таке змащування втягують медичним шприцом  і так капають на потрібну ділянку. Серед недоліків – більшість видів такого мастила згущується на морозі і тоді не потрапляє на потрібну ділянку велосипедного ланцюга.

Двокомпонентне змащування. Зазвичай це густе мастило, розведене у розчиннику. Під час змащування рідина легко затікає під ролики ланцюга. Згодом розчинювач випаровується, а змащування залишається всередині. Переваги такого змащування у тому, що його можна застосовувати в недоступних місцях, проте після цього потрібно чекати поки підсохне розчинник, а це може зайняти декілька годин.

 

  Велосипедистам потрібно знати, що змащувати можна лише чистого ланцюга. Тому цю деталь велосипеда слід мити до того часу, поки розчинник не стане прозорим і на ньому не хрустітиме пісок. Варто помити також зірочки системи і касети (якщо цього не зробити, то бруд з них потрапить на чистий ланцюг).

Змащуючи ланцюг рідким або двокомпонентним мастилом, потрібно капати ним у проміжки між роликами і боковими пластинами частинок ланцюга (його можна не знімати з велосипеда). Робити це треба для кожної ланки окремо, поступово прокручуючи педалі назад. При цьому важливо запам’ятати, з якого місця почали змащування, щоб не піти по другому колу.

Якщо під час змащування мастило потрапить на гальмівний диск, покришку, то потрібно його прибрати ганчіркою.

Коли всі ланки будуть змащені, покрутіть педалями назад декілька хвилин, після цього насухо протріть ганчіркою ланцюг та зірочки касети.

 

  

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Авто, Мото-велотехніка
В тему