Поради

Коли вас «просять» з роботи «за власним» бажанням

Коли вас «просять» з роботи «за власним» бажанням

Звільнити співробітника за його власним бажанням – оптимальний варіант для роботодавця. Ніякого головного болю, мінімум документів і вкрай низький ступінь ризику в плані подальших судових розглядів. Але от біда – іноді працівник йти не хоче. Чого очікувати, якщо таким працівником виявилися ви?

Просто піти

Сценаріїв декілька. Досить поширений наступний: працівник розуміє, що нічого хорошого в компанії його вже не чекає: начальство налаштоване проти, і ні на просування по службі, ні на просто спокійне існування розраховувати вже не доведеться. Можливо, пропозиція звільнити робоче місце викличе почуття: якщо ви давно відчували, що «буксуєте», робота стала не в радість, число лікарняних збільшилася, а ось зарплата не росте ніяк, можливо, ви з роботодавцем насправді просто зійшлися на думці .

У такій ситуації ніякої боротьби не відбувається: працівник допрацьовує покладені два тижні і збирає речі. Як бонус за лояльність до рішення роботодавця можна домовитися з останнім про попереднє надання відпустки, а потім вже про звільнення. Можна сміливо просити рекомендації: радісний відсутністю проблем з вами, шеф, швидше за все, легко надасть їх, змалювавши ваш діловий образ унайбільш позитивному світлі.

Поганий мир

Якщо миритися з таким станом речей не у ваших правилах, можна спробувати «продати себе дорожче». Наприклад, погодитися з формулюванням «за власним бажанням», але термін звільнення перенести на більш зручний для вас період. Попросити про виплату премії, яку давно обіцяли, але щось все ніяк. Нарешті, спробувати розірвати договір за згодою сторін. У цьому випадку саму угоду про припинення трудових відносин потрібно постаратися оформити письмово, не забувши вказати там суму компенсації, яку ви хочете отримати. Трудове законодавство не зобов'язує виплачувати вам що-небудь за таким звільненням, однак на практиці працівникам часто вдається отримати суму в розмірі двох своїх місячних окладів при звільненні за згодою сторін (за аналогією з виплатами при скороченні штату).

Тиха війна

Третій сценарій передбачає, що з бажанням роботодавця ви категорично не згодні і маєте намір відстоювати своє робоче місце до кінця. Процедура звільнення за власним бажанням включає в себе обов'язкове волевиявлення працівника, виражене у формі письмової заяви. Простіше кажучи, без підписання заяви про звільнення вважати його звільненим за власним бажанням немає ніяких підстав.

Цей нюанс змушує багатьох йти на хитрість: наприклад, підписувати таку заяву із формулюванням «тому що мене змушують». Ті, хто знає про своє право на відкликання заяви про звільнення у будь-який час до настання дня звільнення, використовують просту схему: спокійно чекають два тижні і напередодні дня звільнення просто забирають свою заяву або пишуть нову заяву про відкликання. Потрібно враховувати, що цей фокус – одноразової дії: вдругекерівництво вам вже не повірить.

Деякими використовується варіант «раптовий лікарняний»: працівник спокійно відлежується вдома. Але це теж тимчасовий захід, фактично відстрочка виконання вироку.

Важливо розуміти, що після підписання заяви про звільнення за власним бажанням шляху назад вже не буде: у випадку судового розгляду довести, що звільнення було вимушеним, лежить на працівнику. У цьому випадку потрібні будуть вагомі докази, хоча б диктофонний запис з погрозами. А ось сподіватися на захист колег марно: вони теж цінують свою роботу, і навіть будучи свідками неналежних дій з боку керівництва, навряд чи наважаться йти проти керівника.

Мобінг

Найзатятіші працівники відкрито відмовляються звільнятися і продовжують з'являтися в офісі в штатному режимі. Але навіть стресостійкі люди повинні розуміти, що просто так ця відмова їм з рук не зійде.

Мобінг– цькування працівника в колективі – явище досить поширене. Він може мати приховані форми: чомусь не виплатили премію, не дали вчасно завдання, «забули» запросити на нараду, важливі документи щодо проекту, за який відповідає працівник, раптом «загубилися». А одного разу ви просто не виявите на своєму робочому столі оргтехніки, або ваш пропуск в будівлю припинить працювати.

У разі відкритих утисків вас можуть  твердо вирішити звільнити, причому вже не за власним бажанням, а «за статтею» (наприклад, через невідповідність посади або систематичне невиконання трудових обов'язків), і потрібно не дати приводу для цього. Необхідно своєчасно інформувати роботодавця про ваші труднощі в письмовій формі: проханням створити належні умови праці, забезпечити необхідною технікою, забезпечити доступ в будівлю (все це – обов'язки роботодавця). Ці звернення, якщо справа дійде до суду, будуть служити доказом, що ви робили спроби добросовісної роботи, а відсутність результатів – не ваша провина. Можна залучити до проблеми інспекцію з праці, описавши все, що відбувається, в заяві.

У будь-якому разі психічне здоров'я важливіше занайзручніше офісне крісло.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Бізнес
В тему

Останні матеріали