Поради

Страхування житла та домашнього майна

Страхування житла та домашнього майна

Чимало зусиль і матеріальних засобів слід докласти для здійснення мрії про власну домівку – будинок або квартиру, де тепло і затишно, де дзвенить дитячий сміх і чекає кохана людина, інтер'єр тішить око, меблі та побутова техніка створюють комфорт.

Однак одна безглузда випадковість може зруйнувати не тільки повітряні замки, але й об'єктивну реальність. Забута невимкнена праска, витік газу, несправність водопровідної або опалювальної системи, недбайливі сусіди, крадіжка... Це лише деякі ризики, які супроводжують наш побут. Неможливо передбачити всі події, здатні завдати шкоди вашому майну, але можливо передбачити компенсацію при його пошкодженні або втраті. На допомогу приходить страхування майна.

Що підлягає страхуванню?

На страхування приймаються:

- Нерухомість (квартири, дачі, житлові будинки, гаражі, лазні, господарські споруди, без внутрішньої обробки, а також недобудовані об'єкти) – так звані конструктивні елементи: стіни, підлога, стеля, перекриття;

- Внутрішня і зовнішня обробка квартири (будинку), зокрема плитка, шпалери, двері, навісна стеля, паркет і т. д.;

- Інженерне обладнання в квартирі або на дачі – кухонне або сантехнічне, кондиціонери, автономні системи електро- та водопостачання;

- Рухоме майно (меблі, одяг, побутова техніка).

Що робити при пошкодженні чи знищенні майна?

Якщо ваше майно пошкоджено або повністю знищене, ваші перші дії такі:

1. Протягом 24 годин після того, як вам стало про це відомо, повідомити про пошкодженні майна в найближчу філію вашої страхової компанії. Повідомлення, зроблене телефоном, протягом трьох робочих днів має бути підтверджено письмово через факс, поштою / телеграфом або подачею в страхову компанію письмової заяви про виплату страхового відшкодування (до розгляду приймається оригінал заяви).

2. За можливістю збережіть пошкоджене майно в тому стані, в якому воно було на момент страхового випадку до моменту огляду пошкодженого майна представником страхової компанії.

3. Не пересовуйте пошкоджене майно, не забирайте пошкоджених елементів, предметів застрахованого майна і не розчищайте територію навколо будівлі, якщо на цій території є сліди події, яка сталася, не змінюйте картину шкоди іншим способом, якщо в цьому немає необхідності.

4. Залежно від характеру події, яка була викликана нанесенням шкоди застрахованому майну, обов'язково зверніться в організацію, уповноважену проводити розслідування таких подій, а саме:

- до органів внутрішніх справ – у разі протизаконних дій з боку третіх осіб;

- до органів гідрометеослужби, МНС, а при їх відсутності у виконавчі органи місцевої адміністрації – у випадку стихійного лиха;

- до органів Державного пожежного спостереження – у разі пожежі;

- у відповідні органи аварійної служби – у разі вибуху газу;

- у відповідні житлово-експлуатаційні організації – у разі аварії в системах водопостачання, опалення, каналізації (при їх наявності);

- до органів ДАІ – у випадку наїзду транспортних засобів.

Ви повинні забезпечити експерту Вашої страхової компанії огляд пошкодженого майна і бути присутнім при огляді.

У разі затоплення або ненавмисного (необережного) ушкодження майна третіми особами, Ви маєте скласти акт за участю житлово-експлуатаційної або іншої організації, уповноваженої проводити розслідування таких випадків, і якщо є винна особа, вказати в акті її дані.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Бізнес
В тему