Поради

Вибір страхової компанії

Вибір страхової компанії

Незважаючи на жорстку конкуренцію на страховому ринку (в Україні працюють понад 100 компаній), багато страховиків веде себе не зовсім коректно щодо своїх клієнтів.

Типові проблеми при роботі зі страховою:

·       Бюрократична тяганина зі збору документів.

·       Заниження розміру збитку.

·       Затягування виплат.

·       Відмова оплачувати страхове відшкодування без будь-яких причин.

Не дивно, що довіра до страхових компаній – на дуже низькому рівні. Незважаючи на це, потреба в страхуванні вашого майна нікуди не зникла. Автоцивілку ще ніхто не відміняв, а при купівлі машини в кредит або оформленні іпотеки банки вимагають страховку.

Ознаки ненадійної страхової компанії

При виборі страхової компанії все як у Остапа Бендера: «Порятунок потопельників – справа рук самих потопельників». Для початку розглянемо, за якими ознаками можна побачити, що страхова компанія ненадійна.

-         Масові негативні відгуки. Варто звернути увагу на кількість відгуків в Інтернеті. Почитайте, що пишуть про страхові на спеціалізованих сайтах і як працівники страхових відповідають звичайним клієнтам. Наявність негативних відгуків саме по собі нічого не говорить, але якщо їх кількість з кожним днем збільшується, то варто задуматися над тим, чи потрібна вам така страхова.

-         Відсутність фінансової інформації про компанію.

-         Неможливо дізнатися про стан активів і резервного фонду.

-         Занадто низькі ціни на страховки. Досить істотний тривожний дзвіночок.

-         Великий потік кадрів.

Важливі пункти договору страхування

Особливо уважним слід бути при підписанні договору. Для автомобілістів – це насамперед КАСКО. Слід звернути увагу на наступні пункти:

-         Випадки відмови у виплаті страховки. Наприклад, якщо автолюбитель порушив правила, поставивши машину в недозволеному місці, йому не буде проведена виплата (при викраденні або при пошкодженні лакофарбової поверхні).

-         Калькуляція. На підставі розрахунків здійснюватиметься виплата. Якщо це неофіційне СТО, то страховик може брати цифри зі стелі.

-         Терміни виплати. Якщо в договорі не буде цього пункту, то виплату можна чекати до нескінченності.

Буде оптимально, якщо перед підписанням ви покажете договір юристу. Він вкаже вам на підводні камені.

Яку страхову компанію вибрати

Головним показником роботи страхової компанії повинно бути те, чи здійснює вона виплати, в якому розмірі і в які терміни. Все інше вторинне.

При виборі страхової компанії радимо звернути увагу на наступне:

·       Рейтинги. Перегляньте, які місця посідають страхові компанії в оцінках фахівців.

·       Зіставте фінансові показники. До них належать обсяг премій, резервний фонд, активи і виплати. Бажано переглянути ці параметри за 2-3 роки.

·       Порівняйте страхові продукти. Коли вибираєте серед 2-3 компаній, має сенс зіставити їх страхові продукти, вартість, а також бланки договорів. Варто особливо звернути увагу, на підставі чого не буде проводитися виплата, а також на терміни виплат.

·       Хто є засновником компанії. При виборі між українською та міжнародною варто віддати перевагу другій. Як показала криза 2008-2009 років, іноземні компанії краще і регулярніше здійснювали виплати у важкий період, ніж українські.

·       Дата створення страхової компанії. Не варто звертатися до компаній, термін роботи яких менше 3 років.

·       Мережа відділень. Чим більше їх по країні – тим вище сервіс цієї страхової.

Сподіваємося, ця стаття допоможе вам зробити правильний вибір надійної страхової компанії в Україні.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Бізнес
В тему