Поради

Як заощадити гроші в сім'ї?

Як заощадити гроші в сім'ї?

Усім відомо, що грошей багато не буває. Адже саме їх кількість впливає на якість життя. Тобто чим більше людина має коштів, тим у більш комфортних умовах вона буде жити. Нестача фінансів пояснюється не тільки різницею зарплат. Грошима потрібно вміти управляти. Якщо людина не вміє це робити, то зі зростанням доходів буде пропорційно рости список її витрат. Тобто проблема дефіциту грошей нікуди не дінеться. Чи є вихід із цього становища? Звичайно ж, так! У цій статті ми поговоримо про те, як заощадити гроші в сім'ї.

Контроль

Як заощадити гроші? Для початку навчіться правильно їх рахувати. І тут мається на увазі зовсім не навик, отриманий ще в дитинстві. Мається на увазі здатність вести сімейний бюджет з урахуванням наявних доходів і витрат. Без їх жорсткого контролю гроші будуть постійно «витікати». Для ведення щоденного обліку ваших фінансів не потрібно багато часу. Досить занести всі денні доходи і витрати в зошит або зберегти їх на комп'ютері в спеціальній програмі. Збір таких даних протягом декількох місяців дозволить проаналізувати сімейний бюджет і знайти в ньому «слабкі» місця.

Найскладніше враховувати дрібні витрати, оскільки вони моментально забуваються. Не ігноруйте їх і вписуйте в звіт передусім. До кінця місяця ви переконаєтеся, що непотрібні дрібниці «з'їли» від 10 до 30% бюджету. Щоб взяти фінансовий потік під свій контроль, необхідна програма його коригування.

Вона складається всього з трьох пунктів:

·        Скорочення витрат.

·        Збільшення доходів.

·        Створення додаткових джерел доходу.

Як заощадити гроші на продуктах?

Їжа належить до категорії найнеобхідніших сімейних витрат. Тим не менш, є і способи злегка їх урізати. Харчуйтеся лише вдома. Відмовтеся від походів у кафетерії, бари, їдальні та ресторани. Проведіть ревізію покупок. Ходіть в супермаркети не частіше одного разу на тиждень, закуповуючи всі необхідні продукти до наступного походу. Заощадити гроші можна і на покупці напівфабрикатів і готових страв. Адже при високій вартості вони не відрізняються гарною якістю. Тому або обмежте їх вживання, або взагалі від них відмовтеся. Щоб уникнути імпульсивних покупок, складіть перед походом у магазин докладний список потрібних продуктів. Вдома відразу їх розсортуйте і вживайте швидкопсувні насамперед.

Економія грошей на готових стравах

Відразу уточнимо, що контроль цього виду сімейних витрат не передбачає життя голодним. Тому не варто впадати в крайнощі. При вирішенні цього завдання велика частина відповідальності лежить на жінці. Щоб підтримувати сімейний бюджет стабільним, їй потрібно буде з розумом вести фінансовий облік. Перш за все треба перевірити, чи вистачає вдома пластикових коробок для зберігання їжі. Якщо їх мало, то краще витратити зайві гроші на їх придбання. Надалі це дозволить заощадити на їжі значні кошти. Каструлі, чавунці і сковорідки з другими і першими стравами не варто ставити в холодильник.

Як заощадити гроші на кухні?

Зберігайте продукти правильно. Їжа повинна міститися в пластикових коробках по одній або по дві порції. Якщо найближчим часом ви не плануєте вживати продукти в їжу, то помістіть їх у холодильник. Виймайте їх звідти тільки тоді, коли на приготування їжі не вистачає часу. Виделки, ножі та ложки, які використовуються під час готування необхідно ретельно мити, інакше їжа, навіть яка зберігається в морозильній камері, швидко скисне. Швидкопсувні закуски і салати варто готувати тільки в необхідних кількостях. Фрукти і овочі набагато краще зберігаються в пластмасових коробках. Але перш ніж їх туди покласти, треба гарненько вимити і дати їм просохнути.

Зелень прекрасно збережеться в холодильнику, якщо поставити її в склянку з водою або загорнути в кухонний рушник. Якщо овочі та зелень злегка пов’яли і не годяться для приготування салатів, то їх можна дрібно порізати або натерти, а потім покласти в морозильну камеру. З часом вони стануть в нагоді для заправки інших страв.

Економити можна і при розкладці їжі по тарілках. Накриваючи на стіл, пропонуйте гостям лише ті порції, які вони зможуть з'їсти. Краще потім покласти добавку, ніж викидати в сміттєвий бак їжу, яку недоїли.

Економія на одязі

Наш гардероб займає друге місце в списку витрат. Так само, як і в ситуації з продуктами, існують певні способи економії грошей на одязі. Поговоримо про них нижче. Насамперед варто зазначити, що є три категорії предметів гардероба, на яких не потрібно економити,– верхній одяг, взуття та сумки.

У більшості випадків, висока вартість цих речей говорить про хорошу якість. Купуючи їх, ви збережете істотні суми, оскільки пальто не розірветься по швах, взуття прослужить кілька сезонів, а у сумки не відірвуться ручки. Тобто не доведеться витрачатися на їх заміну.

Що стосується інших речей, то намагайтеся їх купувати, минаючи магазини з великою торговою націнкою. Зверніть увагу на секонд-хенди. Іноді в них можна знайти якісні брендові речі за низькою ціною.

Економія на комунальних платежах

Здавалося б, неможливо скоротити витрати за цією статтею. Однак це зовсім не так! Економія грошей на оплату послуг ЖКГ можлива. Для початку навчіться правильно експлуатувати опалювальні прилади в зимовий час. Їх не слід загороджувати меблями і завішувати шторами. Для ефективного витрачання тепла помістіть за батарею великий шматок фольги. У цьому випадку вона буде не гріти стіну, а надходити в кімнату. Не відкривайте кватирки надовго, адже разом з теплом на вулицю будуть «йти» і ваші фінанси.

Як заощадити гроші на воді?

Встановіть лічильники. Тільки подбайте про усунення всіх протікань в квартирі, не залишайте кран відкритим без потреби (навіть під час чищення зубів). Замість ванни приймайте душ. Посуд мийте в наповненій водою раковині, а потім обполіскуйте. Для економії електроенергії вимикайте від мережі зарядні пристрої і побутові прилади, які не використовуєте. Ну і, звичайно, не забувайте вимикати світло там, де в ньому немає необхідності.

Літні витрати

Дослідженнями підтверджено, що люди набагато охочіше витрачаються в теплу пору року. Причиною всьому – погодні умови. Адже мало хто хоче йти після робочого дня в задушливу квартиру. Краще зустрітися з друзями, а відповідне для посиденьок місце – це кафе. Там за кілька вечорів можна залишити солідну суму. Щоб цього уникнути, спробуйте обмежитися лише замовленням напоїв. А повечеряти можна і вдома. Сильно ускладнена економія грошей у сім'ї з дітьми. Особливо у період літніх канікул. Для батьків є два варіанти: влаштовувати для них розважальні походи (в зоопарк, кіно та ін.) або відправити в табір. Обидва вимагають істотного фінансового забезпечення. Менш витратний варіант –організація домашнього дозвілля (перегляд мультфільмів, спільне читання книг, комп'ютерні ігри і т. д.).

Економія на транспорті та фітнесі

Якщо ваша робота – поруч з будинком, то відмовтеся від громадського або особистого транспорту і ходіть туди на своїх двох. Піші прогулянки є прекрасним фізичним навантаженням. Відтак вони не тільки заощадять гроші, але і замінять вам відвідування фітнес-залу.

Економія на відпочинку

Мало хто з нас не мріяв поїхати на відпочинок за кордон. Але, на жаль, багато хто просто не знає, як заощадити гроші на відпочинку при поїздці в іншу країну. Зробити це нескладно. Замість того щоб купувати в туристичному агентстві дорогу путівку, розробіть маршрут поїздки самостійно. Можна знайти чимало різних відгуків про готелі, курортні місця і т. д. З адміністрацією будь-якого готелю світу зв'язатися самостійно проблем не складе.

А ті ж зекономлені гроші можна витратити на презенти й сувеніри для близьких і знайомих. Тому не лінуйтеся і приділіть трохи часу для збору інформації і планування.

Процес накопичення

Тепер ви знаєте способи економії грошей у сім'ї. Пам'ятайте, що, для того щоб отримувати задоволення від життя, не потрібно витрачати всі зароблені кошти. Частину з них потрібно відкладати. Це дозволить забезпечити собі своєрідну «подушку безпеки». Вона стане в нагоді у випадку непередбачених витрат. І тоді не доведеться «ламати» свої фінансові плани. Одним з варіантів накопичення певної грошової суми є інвестиційний депозит. Для його поповнення достатньо буде відкладати всього лише 10% від місячного доходу. Вже багато разів доведено на практиці, що відсутність цієї суми не викличе у людини будь-якого дискомфорту. Загаломекономте, збирайте і багатійте!

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Бізнес, фінанси
В тему

Останні матеріали