Поради

Головні правила ведення фінансів

Головні правила ведення фінансів

Нас не вчили поводитися з фінансами в школі, та й в університеті цьому питанню приділяють трохи уваги лише на економіці.

Багато абстрактної теорії, мало реальних корисних порад і стратегій. Абсолютна більшість людей фінансово безграмотна. Цим користуються банки, кредитні організації, шахраї, продавці і ще багато хто. Сьогодні ми пропонуємо вашій увазі список коротких, простих, зрозумілих і дуже дієвих правил ведення фінансів, які будуть щодня допомагати вам у житті.

1. Витрачайте менше, ніж отримуєте

Якщо і є ключове фундаментальне правило ведення фінансів, то це воно: ваші витрати повинні бути менші за доходи. Ви ЗОБОВ'ЯЗАНІ виконувати це правило, інакше все ваше подальше життя ставиться під велике питання.

Залазити в борги і жити в кредит, тому що «все буде добре»? Так кажуть люди, які дають вам кредити, і у них дійсно все буде добре.

А у вас? Ви накопичили борги, не зробивши заощаджень. Знайти фінансове благополуччя з таким підходом до життя допоможе лише диво. Ви вірите в чудеса?

2. Спростіть своє фінансове життя

Чим більше кредитів і кредиток, тим вищий шанс не помітити зникнення коштів або пропустити черговий платіж. Чим більше вкладів та рахунків, тим складніше стежити за ними і простіше не встигнути зреагувати на проблеми, що з'являються. Чим складніше ваше фінансове життя, тим більше часу і сил воно забирає. Разом з цим зростає шанс заплутатися і зробити фінансову помилку.

3. Ніколи не дозволяйте «майбутньому я» управляти ситуацією в сьогоденні

Хочете купити те, що вам не під силу нині, тому що в майбутньому ви будете отримувати більше і легко розплатитеся з боргами? Швидше за все, ви будете шкодувати про це рішення ще дуже довго, тому що ваше «майбутнє я» може отримувати стільки ж і навіть менше, або взагалі втратить роботу.

Навіть якщо в майбутньому ваша фінансова ситуація покращиться, там з'являться інші витрати, з якими буде не так легко впоратися і без помилок минулого.

4. Почніть шлях до правильного фінансового управління

Крок 1: створіть готівковий резерв на випадок надзвичайних ситуацій. Готівка необхідна і вирішує непередбачені проблеми швидко, на місці, без походів у банк, без метушні з банківськими картами і проблем з обслуговуванням. Почніть відкладати певний відсоток від доходу щомісяця. Наприклад, 10%. або 15%. Це йде в повній відповідності з першим правилом ведення фінансів, а вже через рік ви зможете порадіти пристойній сумі накопичених грошей, яка допоможе ваму будь-якій надзвичайній ситуації. У подальшому частину накопичених коштів можна переводити на депозит або пускати в справу.

Крок 2: позбудьтеся від боргів з найвищим відсотком. Відсортуйте ваші борги за ростом заборгованості, виділіть той, у якого найвищий відсоток, після чого починайте погашати цей борг в два рази швидше, тобто подвійними платежами. Робіть це щомісяця, поки борг не буде погашений. Потім додайте вивільнену суму грошей, яку витрачали на погашення, до платежу стосовноіншого обов'язку, поки і той не буде погашений. І так для всіх наступних заборгованостей.

Крок 3: коли є «заначка» на випадок НП, а борги закриті, можна починати думати про пенсію. Це може бути рахунок у банку, інвестиції та будь-які інші способи зберегти і примножити капітал.

5. Створіть бюджет, тільки зробіть це правильно

Бюджет – це кращий засіб контролю і планування фінансів, але лише за умови правильного підходу.

Як планує бюджет розумна людина? Вона робить це на основі статистики витрат за попередні місяці. Тобто ви можете фантазувати і говорити собі: «Так, ну, на їжу я буду витрачати стільки, і не більше». Але потім прийде сувора реальність і поставить все на свої місця. Краще опиратися не на припущення, а на реальну статистику витрат.

Ви ж ведете статистику витрат, так? Вона допоможе не тільки планувати, а й знаходити статті перевитрат.

6. Оптимізуйте всі ваші планові витрати

Ми отримуємо чимало рахунків. Можна почати хоч з тих самих послуг стільникового оператора.Чи всі підключені платні функції вам потрібні? Тут 50 гривень, там 20 гривень, 100 гривень ще десь. У сумі вийде дуже пристойно, і все це ви просто так віддаєте кожен місяць. Подібне«генеральне прибирання витрат» корисно робити раз на кілька місяців.

7. Обчисліть свій реальний заробіток

Вирахуйте з річного заробітку податок і всі витрати, безпосередньо пов'язані з роботою, в тому числі обід поза домом, робочий одяг і подібні речі. Потім вирахуйте, скільки годин на рік ви реально витрачаєте на роботу, включаючи всі понаднормові і доопрацювання на дому. Поділіть реальний дохід на реальну кількість робочих годин. Ось стільки ви насправді отримуєте за годину роботи.

8. Використовуйте реальний заробіток як одиницю виміру при будь-яких покупках

Тепер купувати стане набагато цікавіше.Ціна покупки стає чисельником, а реальний заробіток – знаменником.Ось цей телевізор вартує двох місяців життя? Може, краще взяти он той, менший? Тепер ви завжди зможете відповісти на своє ж запитання: «На що я витрачаю своє життя?»

9. Ігноруйте «експертів»

ЗМІ переповнені статтями від різних фінансових «експертів». Однак ви не зможете згадати прізвище жодного такого знавця, до якого була б застосована фраза: «Речі, про які він говорив, дійсно допомогли». Це ж стосується всіляких провісників та іншим порадників. Їхні публікації можуть бути проплачені, спрямовані на інтереси третіх осіб, але тільки не на ваші.

З чого б взагалі такому експерту публічно розкривати якусь цінну інформацію? Йому за це платять? Тоді компанія, на яку він працює, точно скористалася порадою, і вам дістануться в кращому випадку крихти. Сторонній експерт ніколи не буде знати все, що відбувається з читачем його публікації. Їхні дані можуть бути помилковими і часто необґрунтованими.

Якщо ви не здатні будувати плани і прогнози на основі самостійного аналізу і вам обов'язково потрібен експерт, то у вас проблема. Достовірно передбачати майбутнє, що недивно, ніхто так і не навчився. Якщо ви побоюєтеся за майбутнє, то єдиним для вас варіантом залишається більш консервативне інвестування. Решта за вами – працюйте над власною стійкістю перед ризиками.

10. Поставте великі цілі і нагадуйте собі про них

Чого ви все-таки хочете? Заради чого всі ці дії з грошима? Це складне запитання, але саме воно може стати для вас найсильнішим мотиватором, а також підкаже правильні шляхи в житті і допоможе їх пройти.

Хочете раніше припинити працювати? Хочете почати свою справу? Кругосвітню подорож? Що б це не було, пам'ятайте про мету, тримайте в голові. Оточіть себе нагадуваннями про вашу головну мету. Вони допоможуть приймати правильні рішення в численних ситуаціях на шляху до бажаного.

11. Купуйте практичний автомобіль

Практичність – це низька вартість обслуговування і ремонту, низька витрата палива, мінімальний транспортний податок і нормальна ціна страховки. В іншому випадку ви купуєте монстра, що висмоктує гроші, на якого буде йти пристойна частка доходу.

12. Ведіть себе  з автомобілем як розумна людина

Раз вже мова йде про економію, то не варто забувати про штрафи і витрату палива в залежності від швидкості. І якщо з черговою звісткою від ДПС все і так зрозуміло, то витрата палива – це більш тонке питання.

Коли інженери створюють практичне авто, то розраховують, як правило, що на ньому будуть їздити містом і зі швидкістю, допустимою в місті. У такому режимі двигун споживає меншу кількість палива, а постійні прискорення на великих оборотах від світлофора до світлофора – шлях до частіших заправок і передчасного ремонту. Недостатній тиск у шинах збільшує витрату палива, а ігнорування незначних сигналів про несправність авто може призвести до великої поломки та аварії.

13. Розберіться з оплатою ЖКГ

Може бути, що ви досі платите за радіо, приймач якого був викинутий ще під час позаминулого ремонту. Порахуйте доцільність і розмір економії при переході з середніх тарифів на облік води і газу та двотарифний лічильник електрики. А ще купіть енергозберігаючі лампочки. Вони реально знижують рахунки за світло.

14. Освоюйте базові навички ремонту в будинку

Ми не пропонуємо вам самостійно укладати плитку у ванній або варити труби, але замінити розетку або змінити прокладку в крані так просто. В Інтернеті є чимало зрозумілих відеокерівництв на ці теми.

15. Навчіть дітей фінансової грамотності на своєму прикладі

Як говорилося на початку статті, нас цьому не вчили. Зате зараз ви можете стати вчителем, щоб розвинути в своїх дітях ці навички, на практиці демонструючи переваги грамотного поводження з грошима.

16. Ігноруйте рекламу

Мабуть, зважаючи на важливість, це правило можна поставити відразу за першим фундаментальним законом про перебільшення доходів над витратами. Попит у суспільстві не народжується в головах людей, а нав'язується ззовні. Реклама створює штучні потреби, цінності та ідеали. Причому робить вона це так грамотно, що ми щиро віримо в те, що певний значок на звичайному смартфоні робить його винятковим, а конкретна бирка на сорочці зі звичайної бавовни підвищує її ціну в 10 разів цілком виправдано.Якщо ви навчитеся не купувати непотрібні вам речі, то зможете зберігати левову частку доходу для більш раціональних витрат.

17. Знайдіть невитратні хобі

Багато хобі вимагають пристойних грошових вливань. Приказка про те, що витрати на хобі не рахуються, придумана хитрими людьми, які продають щось, що належать до того чи іншого хобі. Питання лише в тому, яке захоплення ви виберете для себе: колекціонування унікальних механічних годинників або вдосконалення навичок гри на музичному інструменті, який у вас вже є.

18. Шукайте і пробуйте безкоштовне

Люди так чи інакше прагнуть до пошуку однодумців. Так утворюються клуби за інтересами. Вони некомерційні, тобто з вас там не будуть трясти гроші. Таким чином можна знайти хороших друзів і ні за що не переплачувати.

 

Напевно, у вашому місті є й любителі риболовлі в будь-який час року, які не пропонують орендувати дороге судно та інвентар. Є й відчайдушні мандрівники, а не турагентства. Завдяки соцмережам знайти такі спільноти стало простіше. Спробуйте дати їм шанс. Цілком можливо, що це дозволить вам займатися улюбленою справою в компанії таких же захоплених людей, і ви не будете ні за що переплачувати.

19. Не звертайте уваги на те, що думають інші

Більш-менш мисляча людина розуміє, що ні машина, ні інша атрибутика не справить враження так, як розум, інтелект, ідеї та вчинки.

20. Не звертайте уваги на те, як інші витрачають свої гроші

Чи виникає у вас думка про те, що ось той чоловік кращий за вас, тому що він за кермом спорткара, а ви ні? Ви не зобов'язані витрачати гроші на речі, які подобаються іншим людям. Витрачайте їх на те, що подобається вам.

21. Вкладайте час у побудову хороших, надійних, тривалих стосунків

Наявність чимало персональних і професійних зв'язків з іншими людьми добре послужить вам у житті. Це емоційна, соціальна, професійна, духовна і фінансова підтримка для всіх ваших ідей і починань.

22. Витрачайте одну годину на тиждень на аналіз своїх фінансів, кар'єри і життя

Чим частіше ви переглядаєте свою поточну ситуацію і становище, тим імовірніше раннє виявлення розбіжностей зі своїми цілями. Проаналізуйте події, які відбулися за минулий тиждень. Подумайте і на тиждень вперед.Чи все вкладається в концепцію ваших довгострокових цілей? Яке ваше найбільше досягнення за цей тиждень? Що поганого сталося і чому? Як уникнути цього в майбутньому? Чи є ваші довгострокові цілі настільки ж бажаними для вас, як і раніше?

23. Зробіть мрію своїм другорядним бізнесом

У кожного з нас є заняття, якому ми хотіли б присвятити своє життя. Проблема в тому, що ми не бачимо способів монетизувати подібну діяльність, а тому залишаємо її лише у мріях. Спробуйте виділити на цю справу частину свого вільного часу.

Просто почніть робити те, про що мріяли. У процесі ви, напевно, придумаєте спосіб заробітку на занятті своєї мрії. Це може бути канал на YouTube, веб-сайт або книга. Просто почніть займатися мрією у вільний час.

24. Використовуйте правило 10 секунд для дешевих покупок

Побачили щось недороге і відразу захотіли придбати? Тримайте цю думку в голові 10 секунд і чесно поставте собі запитання: чи правда ця річ потрібна вам?

Не приховуйте від самого себе негативні сторони покупки. Чи допоможе ця покупка в досягненні ваших цілей? Найчастіше цих 10 секунд досить, щоб зрозуміти, чи потрібна вам річ насправді.

25. Використовуйте правило 30 днів для дорогих покупок

Для дорогих речей правило 10 секунд не підійде, тому що мова в такому випадку йде про покупку, доцільність якої за такий короткий час неможливо визначити. Коли постає запитання про серйозні витрати, почекати необхідно 30 днів.Ви помітите перший імпульс, перший внутрішній поклик до покупки, після чого холоднокровно вичікуєте місяць. За ці дні ви зможете досконально вивчити плановану покупку, дізнатися про неї багато нового. Того, що вам не покажуть в рекламі. З великою ймовірністю через 30 днів від вашого гострого бажання купити цю річ не залишиться і сліду.

26. Створіть меню на тиждень

Чіткий режим харчування – це не тільки користь для здоров'я і фігури, але і економія. Імпровізація в питаннях «що б взяти до вечері» призводить до підвищення витрат на їжу. У черговий раз вам буде просто лінь думати, і ви замовите піцу. Або зважитеся піти в джанкфуд-кафе. Все це шкідливо, в тому числі і для фінансів.

27. Ходіть по продукти тільки зі списком покупок

Сенс списків покупок не тільки в тому, щоб нічого не забути купити, але і в тому, щоб не купити зайвого. Пройшлися за списком, покидали все заплановане в кошик – і до кас. Уся ця смакота, особливо на голодний шлунок, здатна змусити вас зробити імпульсивну покупку, але із заздалегідь спланованим списком шанс зробити необдуману дію сильно знижується.

28. Купуйте продукти, що добре зберігаються, в  дешевих гіпермаркетах

Є швидкопсувні продукти, які ми купуємо майже кожен день. Постійно їздити по них у віддалений гіпермаркет з більш низькими цінами не завжди виправдано. А ось планову масштабну закупівлю продуктів, що добре зберігаються, яку ви здійснюєте раз на місяць або ще рідше, корисно проводити саме в магазинах з більш низькими цінами.

Навіть якщо різниця у вартості кожного окремого продукту здається вам мінімальною, в сукупності велика закупівля дозволить заощадити пристойну суму. Якщо ви взагалі не практикуєте планові поповнення провізії, то час почати це робити.

29. Знайдіть найдешевший магазин поблизу для покупки продуктів, які швидко псуються

Ви можете роками ходити в один і той же магазин за звичкою, а на такій же відстані від вашого будинку є інший магазин, в якому ціни нижчі.Присвятіть вивченню прилеглих магазинів одну прогулянку. Запишіть ціни на продукти, які часто купуєте, і порівняйте їх.

30. Скоротіть кількість споживання напівфабрикатів

Під напівфабрикатами маються на увазі продукти, частково або повністю готові до вживання. Практично завжди вартість таких продуктів завищена, а їх шкоду складно переоцінити. Ви платите за зручність не тільки зайвими грошима, а й здоров'ям. Навчитися готувати прості страви вдома легко, і ви завжди будете знати їх склад.

31. Готуйте заздалегідь на вихідні

У вихідні лінь щось робити. Навіть готувати.Ось тут і підкрадається ідея замовити піцу або прогулятися до фаст-фуду.

32. Економте на шкідливих звичках

Рішення переосмислити свій підхід до фінансів – ідеальний час, щоб позбавитися і від шкідливих звичок. Вистачить переконувати себе в тому, що вам не заважає алкоголь і нікотин, а газована вода зовсім не така шкідлива, як про неї говорять лікарі-професіонали. Ви садите своє здоров'я за свій же рахунок. Чи не найбільша  дурість в цьому світі?

33. І пам'ятайте: речі ніколи не зроблять вас щасливими

Щастя виходить зсередини. Ніяка зовнішня атрибутика не зробить вас щасливим, якщо у вас є конфлікти із собою і перекручування в сприйнятті об'єктивного навколишнього світу.

Не купуйтеся на ідею про те, що володіння чимось зробить вас щасливішими. Гроші підвищать рівень життя, але не подарують щастя. Єдина емоційна користь від грошей – зниження стресу і підвищення впевненості в собі через фінансове благополуччя, а досягнення фінансового благополуччя можливе тільки при грамотному поводженні з грошима.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Бізнес, фінанси
В тему