Поради

Вибираємо скейтборд

Вибираємо скейтборд

 

Катання на дошці – один з варіантів активного відпочинку молоді та підлітків, а також спортивна дисципліна з розряду екстремальних. При уявній простоті – власне дошка та колеса – це дуже різноплановий снаряд, їздові якості якого суттєво різняться.

 

Скейтборд, лонгборд або роллерсерф?

При всій зовнішній схожості, ці дошки відрізняються одна від одної, як вантажівка від спортивного автомобіля, якщо вже мова зайшла про колісний транспорт.

Найбільш відомі і поширені скейтборди – це відносно короткі і жорсткі дошки, часто – із загнутими вгору краями, оснащені чотирма колесами.

Лонгборди відрізняються від скейтборду довгою (що зрозуміло з назви) формою і характеристиками дошки. У них також чотири колеса, але вони значно більшого діаметра.

Роллерсерф теж складається з «дошки» (точніше, двох платформ, з'єднаних між собою пружиною) і коліс (яких всього два, по одному на кожній з платформ).

Це важливо! Катання пов'язане з небезпекою падіння. Щоб не отримати травму або мінімізувати її наслідки, настійно рекомендується (особливо на етапі навчання) користуватися захисними пристосуваннями: наколінники, налокітники, рукавичками і шоломом. Їх можна придбати як в комплекті, так і окремо.

На що звернути увагу?

У силу конструктивних особливостей скейтборд більше підходить для трюкового катання. Залежно від сповідування стилю, трюки виконують як на рівній поверхні, так і на поверхні з перешкодами (бордюри, сходинки, перила і т. д.), або на спеціально побудованих майданчиках – рампах, які можуть імітувати згадані елементи вуличної інфраструктури або проектуватися спеціально для виконання «фігур вищого пілотажу».

Ідеальний матеріал для скейтборду – клен, як правило, дошки роблять з 7-9 склеєних шарів. Клен може бути (не за країною походження, а за біологічним видом) китайським і канадським. Деякі виробники комбінують сорти дерева в різних пропорціях. Дошки з канадського клена вважаються кращими, але вони коштують дорожче.

Загнуті краї дошки допомагають виконувати трюки, наприклад, піднімати скейтборд без допомоги рук. Ступінь вигину буває різною. Та частина, яка при катанні зазвичай розташовується попереду, називається «nose» (ноуз, ніс), а та, яка позаду – tail (тейл).

Від ширини і довжини дошки, званою декою, залежать стійкість і керованість. Вузькі більш маневрені. Широкі краще підходять для швидкісних трюків на високих рампах, оскільки мають велику площу для «приземлення» ніг скейтбордиста. На коротких простіше робити всілякі фокуси, на довгих – просто кататися.

Природно, розміри деки повинні співвідноситися з параметрами тіла: невисокому підлітку з маленьким розміром взуття велика дошка просто не підійде.

Колеса для скейтборду мають два ключові параметри: діаметр і жорсткість.

Колеса малого діаметра – до 51 мм – забезпечують максимальну маневреність, але при цьому дуже чутливі до нерівностей поверхні для катання.

Великий діаметр коліс – більше 56 мм – дає кращу прохідність і швидкість, але позначається на здатності швидко змінити напрям руху.

Жорсткі колеса – з цифровим індексом від 98 – забезпечують відмінні швидкісні характеристики і маневреність, але мається на увазі, що ви будете кататися на дуже хорошій поверхні, без відчутних нерівностей, на якісному асфальті або в скейт-парку.

М'які колеса – з індексом до 85 включно.

Колеса для скейтборду – витратний матеріал, ви можете їх міняти, підбираючи оптимальний набір характеристик для свого стилю катання.

Це важливо! Не катайтеся на проїжджій частині і в місцях скупчення людей. Ви можете постраждати самі або завдати шкоди іншим. Пам'ятайте, що дошка, яка випадково виїхала з-під вас, несе особливу небезпеку, оскільки вона вже некерована.

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Дозвілля, спорт
В тему