Поради

Плюси і мінуси рідких шпалер в інтер'єрі

Плюси і мінуси рідких шпалер в інтер'єрі

Все більше людей по всьому світу, вибираючи матеріал для декоративного оздоблення стін, віддають перевагу рідким шпалерам. Набирають вони популярність і в нашій країні.

Однак, щоб при виборі оздоблювального матеріалу не просто слідувати моді, потрібно ближче познайомитися з цим покриттям нового покоління, дізнатися про всі плюси і мінуси рідких шпалер, і вже на підставі цього робити висновки і приймати рішення.

Що таке рідкі шпалери і які їхні особливості

Рідкі шпалери - це матеріал для фінішної обробки стін, щось середнє між паперовими шпалерами та декоративною штукатуркою. Хоча в назві цього оздоблювального матеріалу і присутнє слово «шпалери», звичних рулонів ви не побачите, оскільки в початковому стані вони являють собою суху сипучу субстанцію, яку вам належить розвести водою. Від венеціанської ж штукатурки, з якою їх багато людей через незнання плутають, рідкі шпалери відрізняються відсутністю великих фракцій піску, наявністю волокон целюлози, а також тонким шаром нанесення.

Крім целюлози  до складу рідких шпалер входять волокна бавовни або шовку, клейкі речовини (зазвичай карбоксиметилцелюлоза), водно-дисперсійні барвники, фунгіциди, що захищають натуральні волокна від грибків і плісняви, загусники і пластифікатори, а також компоненти, які змінюють декоративні властивості покриття (частки мінералів різних фракцій, дрібні кульки полімерів, зерна слюди, волокна вовни, сухі водорості і т.д.).

Що таке рідкі шпалери?
Що таке рідкі шпалери?

Читайте також

Переваги рідких шпалер

  • Не потрібно підбирати малюнок і стикувати шви - їх просто немає. Суміш лягає суцільним полотном;
  • У разі пошкодження якої-небудь ділянки можна заново нанести суміш і від колишньої проблеми не залишиться і сліду;
  • Зовсім не обов'язково вирівнювати стіни. Невеликі нерівності, криві кути і жорсткості легко маскуються під шаром суміші;
  • Економія коштів. Як вже говорилося вище, не потрібні додаткові витрати на шпаклівку. Та й витрата суміші досить економна;
  • Даний вид декору стін служить хорошим тепло- і звукоізоляційним матеріалом. Відмінний варіант для дитячої, наприклад;
  • На рідких шпалерах не осідає пил і бруд, практично не вбираються запахи;
  • Не вигоряють на сонці і зберігають свіжий вигляд довгий час;
  • Можна наносити на будь-яку поверхню;
  • Не спалахують;
  • Термін служби таких шпалер - до десяти років;
  • Ніяких відходів під час нанесення, а розведену готову суміш можна зберігати 2 дні;
  • Екологічно чистий і безпечний продукт;
  • Можливість експериментувати, змішуючи різні кольори і створюючи свій відтінок.

Недоліки

Звичайно, є і деякі недоліки при використанні рідких шпалер:

  • Якщо матеріал наноситься тонким шаром, то великий ризик його швидкого зносу при частому терті об поверхню. Для запобігання цього ефекту використовують, наприклад, акриловий лак. Тільки потрібно мати на увазі, що таке покриття перестане пропускати повітря;
  • Стіни, покриті рідкими шпалерами без додаткового лакового покриття можна мити;
  • Стіни після обробки мають властивість довго сохнути, особливо в холодну пору року (до 3-х діб);
  • У порівнянні з іншими оздоблювальними матеріалами, кольорове розмаїття рідких шпалер не таке велика;
  • Не маючи вологостійких властивостей, вони не підходять для використання у ванній кімнаті або на кухні.

Як видно, переваг у них набагато більше в порівнянні з іншими способами обробки приміщень.

На які поверхні можна наносити рідкі шпалери

За допомогою рідких шпалер можна оформити стелю і стіни з гіпсокартону. Матеріал використовують для обробки поверхонь в спальні і вітальні, на кухні, у ванній кімнаті і в інших приміщеннях.

Щоб покрити рідкими шпалерами гіпсокартон, потрібно спочатку зашпаклювати його і обробити водоемульсійною фарбою. Слід врахувати, що не повинні бути видні елементи кріплення, які знаходяться на листі.

Як наносити рідкі шпалери
Як наносити рідкі шпалери

Читайте також

На кухні завжди є ризик випадково забруднити стіну. Краще відразу купити рідкі шпалери з запасом, щоб була можливість швидко замінити зіпсовану ділянку. Дехто відразу покривають такі шпалери прозорим лаком, щоб стіну можна було протирати вологою ганчіркою.

Рідкі шпалери рідко використовують у ванній кімнаті, оскільки в цьому приміщенні постійно підвищена вологість, від якої покриття може зіпсуватися. Якщо дуже хочеться нанести рідкі шпалери, варто додатково нанести прозору гідроізоляцію, наприклад алкідний лак.

Види рідких шпалер

Види та особливості рідких шпалер
Види та особливості рідких шпалер

За складом рідкі шпалери діляться на шовкові, целюлозні, бавовняні і шовково-целюлозні.

  • Шовкові складаються з шовкового волокна. Воно довго служить і стійке до ультрафіолету, тобто не вигорає на сонці. За ціною шовкові рідкі шпалери - одні з найдорожчих.
  • Целюлозні шпалери за якістю гірші, менше служать, але і їхня ціна значно нижча. До складу цього матеріалу входять деревні волокна.
  • Бавовняні рідкі шпалери з вигляду об'ємні, а на дотик - м'які. Їх повністю роблять з бавовняного волокна, целюлози і природних мінеральних компонентів.
  • Шовково-целюлозні рідкі шпалери зроблені з суміші волокон і поєднують перші два види виробів. Шовк додає шпалерам блиск і фактуру, а целюлоза здешевлює, хоча при цьому і скорочує термін їхньої служби.

Структура матеріалу рідких шпалер

За текстурою готові рідкі шпалери бувають крупнорельефні, дрібнорельєфні і гладкі. У крупнорельєфних і дрібнорельєфних матеріалах жорстка поверхня, тому вони виглядають грубувато. Чим більші частки, тим вони більш помітні.

Гладкі вироби вважаються універсальним покриттям. Витрачаються такі шпалери при нанесенні в меншій кількості, ніж рельєфні, однак гладкий матеріал може «стікати» з деяких поверхонь. Щоб такого не відбувалося, слід додавати трохи менше води.

Як наносити рідкі шпалери

Щоб покрити стіни рідкими шпалерами, в першу чергу потрібно розбавити водою матеріал з упаковки. Пропорцію підбирають за інструкцією від виробника. На квадратний метр поверхні в середньому потрібно близько 300 грамів сухих рідких шпалер.

Слід врахувати, що спочатку потрібно видалити старе покриття. Якщо поверхня нерівна, її грунтують.

Зазвичай рідкі шпалери наносять полутерком, валиком, шпателем або кельмою. Інструмент тримають під кутом 15 ° до стіни.

Наносити матеріал потрібно рівномірно, товщиною 2-3 мм від кута до кута, при цьому не слід зупиняти рух руки посередині стіни. Інакше коли шпалери висохнуть, в цих місцях можуть з'явитися стики.

Після закінчення роботи кімнату провітрюють, якщо температура повітря на вулиці не нижче 16 ° С. Якщо нижче, вікна краще не відкривати. У будь-якому випадку покриття буде сохнути кілька днів.

Як доглядати за рідкими шпалерами

Для того щоб шпалери радували ваш очей мінімум 5 років, потрібно дотримуватися простих порад по догляду за ними:

  • Не мийте шпалери водою, навіть якщо на них є лакове покриття. І ні в якому разі не використовуйте абразивні миючі засоби!
  • Дуже добре прибрати пил або забруднення зможе звичайний пилосос.
  • Якщо ви пошкодили покриття, слід змочити цю ділянку теплою водою, через пів години прибрати зіпсований шар матеріалу і бруд, намочити водою і нанести на це місце нову порцію рідких шпалер.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Ремонт, дім
В тему