Поради

Як свердлити стіну, щоб не потрапити в проводку?

Як свердлити стіну, щоб не потрапити в проводку?

Свердлите стіну і боїтеся потрапити в проводку? Дізнайтеся, як зазвичай проходить вона в квартирі, щоб будь-який дрібний ремонт не закінчився катастрофою.

Якщо ви вирішили повісити на кухні полку або пару картин у вітальні, вам обов'язково потрібно знати, де проходить проводка, щоб не потрапити свердлом дрилі в провід під напругою. Якщо ваш будинок відносно новий і проводку виконувала пофесіональна бригада, швидше за все вони дотримувалися вимог ДСТУ при монтажі. Ми розповімо про загальні правила монтажу, знаючи які, ви без проблем зрозумієте, де проходить проводка конкретно у вашій квартирі. Також ми пояснимо, як знайти електропроводку, якщо сумніваєтеся, що у вашому будинку її робили фахівці і боїтеся, що провід поклали, як попало.

Правила прокладки проводки в квартирі

Ці правила засновані на ДСТУ. Ми не будемо повністю цитувати інструкцію, а лише в доступній формі розкажемо основні правила проходження електропроводки в стіні. Отже, якщо ви взяли в руки дриль і плануєте свердлити стіну, то спочатку зверніть увагу на наступні моменти:

  • Провід в стіні повинен лежати строго горизонтально або вертикально щодо підлоги. Не допускається пускати його по кривій або будь-якій іншій траєкторії.
  • Повороти (кути) кабелю повинні бути виконані під кутом 90 °. Не допускаються повороти під будь-яким іншим кутом, тому з імовірністю 99% проводка у вашій квартирі не буде покладена по діагоналі (якщо у вас той самий випадок в 0,1%, тоді прогортайте вниз статті).
  • Вимикачі повинні розташовуватися на висоті не менше 0,9 - 1 м від підлоги і на відстані не менше 10 см від краю дверної коробки з боку ручки, щоб при відкриванні вимикач не закривався дверима. Кабель (фазний провід від щитка і фазний провід на люстру) завжди відходить від вимикача вгору, тому знизу його не повинно бути. У дитячих установах вимикач повинен знаходитися на висоті 1,8 м від підлоги.
  • Мінімальна відстань від стелі до проводу повинна бути 10 - 15 см (крім місця виходу на люстру). Така ж відстань повинна бути від верхнього краю дверної коробки і від верхнього відкосу вікна.
  • Розетка повинна розташовуватися на відстані від підлоги не менше 30 см, тому провід буде розташовуватися на такій же висоті.
  • Мінімальна відстань від проводу до кута кімнати має становити 10 см.
  • Мінімальна відстань вимикача і розетки від душової кабіни має становити не менше 0,6 м, відповідно проводка буде розташовуватися також на такій же відстані, тому все, що ближче, можна сміливо свердлити.
  • Мінімальна відстань вимикача або розетки від газопроводу має становити не менше 0,5 м, а значить стіна над газовою плитою точно без проводів і можна вільно туди вішати полку або витяжку.
  • Допускається встановлення розетки (а разом з нею і живильної її проводки) на відстані не менше 0,5 м від радіаторної батареї.

У більшості випадків сумлінні електрики кладуть проводку відповідно до нормативів, тому з огляду на перераховані вище вимоги, практично неможливо потрапити дрилем в провід. Однак, якщо вашому будинку вже десятки років, і ви сумніваєтеся, що кабель прокладали згідно з вказівками ДСТУ, тоді доведеться задіяти важку артилерію.

Як знайти проводку в стіні?

Найкращим приладом для пошуку проводки в стіні є детектор прихованої проводки. Цей прилад дозволяє відшукати прокладений дріт в цегляній або бетонній стіні. Крім цього, він здатний визначати: попався провід чи арматура в бетоні, тобто він розрізняє чорні та кольорові метали.

Для виявлення дроту досить прикласти прилад до стіни і повільно вести по імовірній траєкторії залягання дроту. Як тільки почуєте звуковий сигнал (або закліпала LED-індикація), значить наткнулися на провід. Ведіть прилад по дроту (поки пищить) і паралельно відзначайте його шлях. Визначивши провід, сміливо свердліть там, де його немає.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Ремонт, дім
В тему