Поради

Як виправити прикус: правда про брекети

Як виправити прикус: правда про брекети

За статистикою 8 з 10 чоловік мають дефекти прикусу. Традиційно вважається, що коригувати прикус найкраще в дитячому віці. Але як бути тим, хто вже досяг зрілості і не володіє голлівудською посмішкою? Вихід є: сучасна медицина, наприклад клініки Люмидент, здатна запропонувати методики виправлення прикусу, які підходять для простих і найскладніших випадків, незалежно від віку пацієнта

Що таке прикус і чи можна його виправити?

Прикус - співвідношення верхніх і нижніх зубних рядів при повному змиканні щелеп. У нормі розташування зубів обох щелеп симетричне, верхні різці злегка прикривають нижні, відсутня асиметрія і щілини між сусідніми зубами.

Залежно від типу аномалій виділяють наступні види прикусу:

  • дистальний - верхня щелепа значно видається вперед, в порівнянні з нижньою;
  • глибокий. Якщо в нормі різці верхньої щелепи закривають нижні приблизно на третину, то при глибокому прикусі - наполовину і більше;
  • мезіальний - нижня щелепа розвинена сильніше верхньої і видається вперед;
  • перехресний - зміщення зубів відносно один одного;
  • відкритий - між деякими зубами (найчастіше - верхніми і нижніми різцями) при змиканні залишається просвіт;
  • дістопія - зуби розташовані не на своєму місці.

Порушення прикусу - не тільки естетична і психологічна проблема, вони призводять до цілого букету захворювань: руйнування зубів, головного болю, порушення мови, проблем з травленням. Аномалії прикусу можна виправити двома шляхами:

  • хірургічними методами, що актуально в важких, запущених випадках, коли обійтися без оперативного втручання неможливо. Показаннями до проведення операції служать вроджені аномалії будови щелеп, дисплазія підборіддя, помітна асиметрія, порушення мови, деформація черепного зводу, проблеми в змиканні губ. У деяких випадках після хірургічного втручання додатково призначають додаткові методи коригування;
  • без хірургічного втручання. Ортодонтичні методи виправлення прикусу засновані на застосуванні брекетів, вінірів, елайнерів або трейнерів. Ці системи в більшості випадків дозволяють скорегувати всі перераховані види аномалій. Однак визначити кращу методику лікування може тільки ортодонт, після обстеження порожнини рота, аналізу рентген-знімка і створення зліпка.

Брекети: традиційний підхід до виправлення прикусу

Що таке брекети, напевно, знає кожен - вони давно стали «класикою» серед способів виправлення прикусу у дітей і дорослих. Принцип їх дії простий: система складається з скоб, кожна з яких закріплена на окремому зубі, і дуги, яка проходить по всьому зубному ряду. Саме дуга несе основне функціональне навантаження: вона створює тиск, змушуючи зуби рухатися в потрібному напрямку.

Виправлення прикусу за допомогою брекетів
Виправлення прикусу за допомогою брекетів

Незважаючи на загальний принцип роботи системи, існує безліч різновидів брекетів, кожна з яких має переваги та недоліки.

За способом кріплення дуги:

  • лігатурні - традиційні брекет-системи, в яких дуга кріпиться до скоб за допомогою спеціальних гумок (лігатури). Через сильне тертя створюється високий тиск на зуби, а розташування дуги майже не змінюється самостійно в ході виправлення прикусу, і система потребує щомісячного коригування. Крім того, лігатурні брекети мають велику виступаючу частину, помітні для оточуючих і доставляють дискомфорт;
  • самолігуючі (безлігатурні) брекети не мають гумок, що утримують дугу. Замість цього вона вільно рухається в спеціальних пазах, менше тисне на зуби і рідше потребує корегування. Вони зручні і менш помітні, однак коштують дорожче через складну систему замків на кожному брекеті.

За типом встановлення системи:

  • вестибулярні - класичні брекет-системи, у яких і дуга, і замочки розташовуються на зовнішній стороні зубного ряду. Основний недолік конструкції - її неестетичний вигляд, що викликає у деяких пацієнтів психологічний дискомфорт. Втім, цей недолік може бути знівельовано за рахунок використання сучасних матеріалів - кераміки або сапфірів.
  • лінгвальні брекети абсолютно непомітні для оточуючих, адже всі частини системи розташовані з внутрішньої сторони ряду. Це їх головна перевага: адже за рік (або навіть роки) використання системи у кожного пацієнта трапляються урочисті події і «особливі» ситуації, коли хочеться виглядати на всі сто. Недоліки лінгвальних брекетів - дуже висока вартість і складна, в порівнянні з вестибулярними системами, процедура щоденного догляду за ротовою порожниною.

За матеріалом:

Різні види матеріалу використовують тільки для скоб-пластин, дуга ж завжди виготовлена ??з нітінолу, однак може бути забарвлена ??в тон зубам або кронштейнів. Для функціональності системи не має значення, з чого зроблені брекети, відмінності стосуються лише естетичного боку.

  • металеві. Метал (як правило, титан) - найдешевший матеріал, тому вироби з нього кращі в тих випадках, коли пацієнт прагне до максимальної економії. Слід пам'ятати, що в окремих випадках навіть титан здатний викликати алергічні реакції;
  • золоті має за основу все той же титан, проте поверх нього нанесено напилення із золота. Це збільшує привабливість виробу, гарантує відсутність алергії, однак і підвищує вартість конструкції;
  • пластикові - ще один бюджетний різновид брекетів. Майже непомітні в перші тижні застосування, вони потім дуже швидко втрачають естетичний зовнішній вигляд: пластик накопичує забруднення і легко забивається під час їжі. Застосування таких брекетів доцільно лише для короткочасних курсів лікування;
  • керамічні брекети можуть бути пофарбовані в тон зубам або навіть світліше - для створення ефекту відбілювання. Вони дуже міцні і майже непомітні, проте ціна їх вище, ніж у попередніх матеріалів;
  • сапфірові. Медичні сапфіри - прозорі камені, вирощені в лабораторних умовах. Вони стійкі до забруднень, не приховують природної білизни зубів, однак володіють своєрідним блиском.

Ціна брекет-системи зазвичай прямо пропорційна матеріалам, з яких вона виготовлена. Так, пластикові брекети коштують від 6 000 гривень, метал - від 20 000, за золоте напилення на ньому доведеться доплатити 3000-6000 гривень. При бюджеті від 30 000 гривень можна розглянути брекети з кераміки, сапфірові коштуватимуть ще дорожче - від 40 000 гривень . Зрозуміло, на ціну впливає і тип системи: самолігуючі - від 30 000, лінгвальні - від 50 000 гривень.

Якщо ви вважаєте, що тільки діти можуть ходити з брекетами, ви глибоко помиляєтеся. Не тільки голлівудські, але і багато вітчизняних зірок своїми ідеальними посмішками зобов'язані носінню брекет-систем вже в дорослому віці. Сучасна медицина дозволяє зробити такі системи практично непомітними. Не відкладайте візит до ортодонта - встановіть брекет-систему, і вам більше не доведеться ховати від оточуючих вашу сяючу посмішку!

Незалежно від обраного типу системи, основний курс виправлення аномалій прикусу за допомогою брекетів зазвичай триває рік-півтора. Потім настає стадія закріплення результату: щоб запобігти зворотний зсув зубів, на них встановлюють ретейнери. Ретенційний період триває рік і більше.

В цілому брекети є дуже ефективною методикою коригування прикусу навіть у важких випадках. Використання брекетів не надто ускладнює догляд за ротовою порожниною: зуби необхідно чистити так само, двічі в день, приділяючи особливу увагу зонам під металевою дугою і міжзубним просторам. Ступінь психологічного і фізичного комфорту у пацієнтів індивідуальна: деякі звикають до системи за один-два тижні, інші на протязі всього курсу відчувають деяку незручність.

Брекети зовсім не новина останнього сторіччя, перші з них були винайдені ще в кінці 18 століття. Втім, на їх застосування не наважився б жоден сучасний пацієнт: брекети виходили за межі ротової порожнини, не дозволяючи нормально спілкуватися. Зараз же брекет-системи здатні не тільки залишатися непомітними, але і прикрашати пацієнта: наприклад, на заході серед дітей та підлітків (а іноді і дорослих) дуже популярні кольорові і фігурні брекети.

Виправлення прикусу у дорослих без брекетів: міф чи реальність?

Деякі пацієнти виступають категорично проти використання брекет-систем. Але чи можна дорослим виправити прикус без брекетів? Безумовно. Трейнери, елайнери і вініри - альтернативні методики, які ефективні в будь-якому віці пацієнта. Однак вони мають суттєві обмеження щодо застосування: їх не використовують для виправлення прикусу в складних випадках.

Вініри

Виправлення прикусу за допомогою вінірів
Виправлення прикусу за допомогою вінірів

Індивідуальні керамічні накладки на зуби, іменовані вінірами, здатні впоратися з багатьма естетичними проблемами зубного ряду, в тому числі з нескладними випадками аномалій прикусу. Їх основною перевагою є те, що нерівність в розташуванні зуба зникне відразу після установки вініра: не потрібно проходити тривалий курс лікування. Вініри можуть застосовуватися і в тих ситуаціях, коли коригування прикусу іншими методами неможливе - наприклад, для збільшення розміру занадто коротких зубів.

Недоліком методу є те, що вініри не лікують, а лише маскують дефект. Тому їх застосування підходить у випадках, коли аномалія прикусу не впливає на здоров'я пацієнта. Потрібно також відзначити високу вартість виробів і необхідність обточування зубів. Втім, без обточування можна обійтися при використанні дорогих найтонших вінірів останнього покоління (люмінарів).

Вініри не вимагають спеціального догляду і служать при правильній установці до 20-ти років.

Елайнери і трейнери

Ці два типи пристроїв за своєю суттю аналогічні боксерським капам і являють собою силіконові пластини, які пацієнт одягає на зуби верхньої і нижньої щелеп. Капи для виправлення прикусу підходять як дорослим, так і дітям. Трейнери використовують вночі і не менше ніж годину вдень, елайнери - майже цілодобово, за винятком періоду прийому їжі.

Виправлення прикусу за допомогою елайнерів
Виправлення прикусу за допомогою елайнерів

Трейнери бувають двох основних типів - м'які, які призначають на першому етапі лікування (зазвичай від півроку), щоб зуби звикли до тиску, і жорсткі, що забезпечують посилене коригування на другому етапі. При використанні трейнерів не можна розмовляти, що дуже ускладнює їх застосування в денний час. Через малу тривалість носіння курс коригування може тривати дуже довго, до декількох років, а серйозні проблеми з прикусом взагалі не усувають за допомогою трейнерів. Зате багатьох приваблює ціна на трейнери - близько 2000 гривень. Крім того, трейнери не вимагають зняття зліпку щелепи, що здешевлює і спрощує лікування, прискорює його початок.

Елайнери - тонкі, комфортні у використанні і візуально не помітні накладки на зуби, які не заважають звичному способу життя: спілкування з людьми, роботі, навчанні. Курс виправлення прикусу складається з декількох кроків, для кожного з яких використовують нову конструкцію, що враховує минуле коригування. Виготовлення елайнерів в необхідній кількості (зазвичай 15-20 штук) відбувається після зняття зліпка або сканування щелепи. Зміна конструкції на нову - приблизно кожні два тижні. Елайнери досить ефективні при незначних аномаліях прикусу, однак не застосовуються у важких випадках. Вартість повного курсу в середньому становить 65 000-100 000 гривень.

Догляд за обома різновидами кап дуже простий: пристосування необхідно промивати перед кожною установкою і не менше двох разів на день чистити м'якою щіткою. Після зняття - зберігати в спеціальному контейнері. Тривалість курсу - як правило, до року, проте визначається індивідуально.

Виправлення прикусу у дорослих - непроста, проте цілком реальне завдання, незалежно від ступеня тяжкості аномалії. Сучасна медицина пропонує безліч способів усунення нерівностей зубного ряду, в тому числі без використання брекет-систем. Підібрати найбільш відповідний метод допоможе досвідчений лікар-ортодонт.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Стоматологія
В тему