Поради

Історія бренду McDonald’s

Історія бренду McDonald’s

Засновники мережі ресторанів швидкого харчування брати Ричард та Моріс МакДональди, відкривши 1940 року своє перше кафе (воно мало назву McDonald’s Famous Barbeque) для автомобілістів у каліфорнійському містечку Сан Бернандіно, на початках пропонували відвідувачам покуштувати майже 40 видів смаженого м’яса.

Працюючи над розвитком власного бізнесу, вони помітили, що найбільший прибуток їм приносить продаж гамбургерів. Тому у грудні 1948 року брати вирішили реалізувати незвичну і ризиковану ідею. Переобладнавши у своєму кафе внутрішній зал ресторану під конвеєр з виготовлення гамбургерів, паралельно змінили меню: у ньому тепер було декілька видів гамбургерів, апельсиновий сік і чипси. Вже через рік асортимент поповнився картоплею фрі та улюбленим тепер напоєм Америки – Кока-Колою. Скромне меню та швидке конвеєрне обслуговування дозволило невдовзі знизити ціну гамбургера до 15 центів, що було набагато дешевше, ніж в інших закладах харчування в місті. Саме через це бутерброди розкуповувалися миттєво.

Таким чином, брати першими в світі започаткували нову концепцію швидкого харчування, в якій за основу бралося миттєве обслуговування клієнтів, низька ціна та великий обсяг продажів. МакДональди ввели в залі самообслуговування та переробили кухню, замінили обладнання з розрахунком на  масове виробництво та велику швидкість приготування порцій. Завдяки такому підходу до ведення бізнесу вдалося максимально знизити ціну на гамбургери, які становили основу асортименту їхніх ресторанів.

Поступово слава про їхній успіх почала ширитися країною, проте найбільшим поштовхом до їхнього визнання стала стаття про ресторани McDonald’s в одному з провідних тогочасних видань США American Restaurant Magazine у 1952 році. Від того часу вони почали отримували по 300 запитів щомісяця зі всіх куточків країни.

Першим, кому брати Ричард та Моріс МакДональди видали ліцензію на ведення підприємницької діяльності під своєю маркою, став Нейл Фокс з міста Фонекс у штаті Арізона. Саме його заклад швидкого харчування для автомобілістів став прототипом для майбутньої мережі ресторанів швидкого харчування МаксДональдів. Братам сподобався зовнішній вигляд будівлі: біло-червоного кольору облицювальна плитка, з нахиленим дахом та золотими арками по боках – так з’явилася модель для першої хвилі ресторанів  McDonald’s, що у подальшому стало незмінним символом цієї індустрії.

Попри існуючі досягнення, брати не зупинялися на тому що мали, а постійно намагалися удосконалити свій бізнес. Для цього на власному тенісному корті малювали модель конструкції кухні типу виробничої лінії, яка за розмірами вдвічі перевищувала кухню їхнього першого ресторану. Підставою стало детальне вивчення руху працівників у процесі приготування їжі – завдяки цьому вдалося найбільш оптимально і зручно для продавців розмістити все необхідне обладнання. Ліцензії на відкриття нових ресторанів МакДональдс всім охочим брати продавали по 1000 доларів. Кількість одноіменних закладів швидкого харчування невпинно збільшувалася. Корпорацією McDonald’s став у квітні 1955 року. Перший ресторан відкритий компанією мав назву Original McDonald’s, і саме з нього розпочалася всесвітня слава і популярність цієї мережі швидкого обслуговування клієнтів. Поряд з цим компанія Coca-Cola стала партнером МакДональдс практично з першого дня роботи.

Віхами росту компанії в США, а згодом і у всьому світі стали: товарообіг, кількість ресторанів, кількість проданих гамбургерів і становлення таких стандартів якості, культури обслуговування, чистоти та доступності, які раніше не були відомими в індустрії швидкого обслуговування. Все це сприяло тому, що вже 1963 року компанія продавала по одному мільйону гамбургерів в день, згодом – 1972, коли ресторани McDonald’s з’явилися по всьому світу, товарообіг компанії перевищив один мільярд порцій. Поступово ресторани швидкого харчування американської компанії McDonald’s відкриваються по всьому світу. Перший МакДональдс у Радянському Союзі на Пушкінській площі з’явився у 1990 році. Щодо України, то першими McDonald’s у своєму місті побачили кияни, адже у травні 1997 року його відкрили біля станції метро «Лук’янівська».

Зараз можна сказати, що 9 українських МакДональдсів увійшли в топ-100 найбільш відвідуваних закладів цієї мережі у світі. Зокрема ресторан McDonald’s, що працює поблизу Центрального залізничного вокзалу в Києві, входить до п’ятірки найбільш відвідуваних у світі.  

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Бізнес, Секрети успіху
В тему