Поради

Apple: історія успіху

Apple: історія успіху

У витоків нині найвідомішої і найпопулярнішої у світі компанії, що спеціалізується на виробництві комп’ютерів, стояли два друга Стів Джобс та Стів Возняк.

 

Якщо говорити про офіційне заснування Apple, то воно припадає на 1 квітня 1976 року. Саме тоді на ринку з’явився вручну зібраний комп’ютер Apple Compute I. Протягом наступних десяти місяців приятелі змогли зібрати та продати 175 штук таких електронно-обчислювальних машин за ціною майже у 700 доларів кожна.

На той час новинки комп’ютерної техніки бентежили уяву сучасників, які охоче платили великі гроші за право мати обчислювальну машину Apple Compute I, яка з погляду сучасних програмістів являла собою материнську плату без корпусу, клавіатури, звуку та графіки. Вже через рік компанія Apple, президентом якої тоді став Майкл Скотт, випустила значно досконалішу модель комп’ютера – Apple Compute II. Це був перший персональний комп’ютер з кольоровою графікою. Машина мала засоби для виведення зображення на екран різних кольорів, були розроблені команди для роботи зі звуком, тому нова модель мала вмонтований динамік та клавіатуру. Також з’явилася можливість оперативної зміни зображення на дисплеї, працював блок живлення та всі інші необхідні для сучасного комп’ютера компоненти.

Характерною особливістю нової моделі було те, що вся її «начинка» з процесора, різних плат та пристроїв була захована в спеціально розробленому литому пластиковому корпусі. Ця особливість вигідно відрізняла новий Apple від інших тогочасних комп’ютерів. Всі вони мали грубий вигляд неповоротких ящиків з листів металу.

У цей час з’явився і всесвітньовідомий логотип компанії Apple – надкушене різнокольорове яблуко, який створила одна з провідних рекламних кампаній США.

1983 року компанія Apple випустила перший персональний комп’ютер, що мав назву Lisa в честь дочки Джобса. Машина мала графічний інтерфейс для користувача, проте через високу ціну та обмежену кількість можливостей ця модель не набула популярності. З комерційної точки зору вона стала своєрідним провалом компанії, хоча випуск такого комп’ютера все ж пішов на користь Apple. Справа в тому, що операційна система Lisa 7/7 володіла віконним інтерфейсом, буфер якого дозволяв передавати дані між різними сигнатурами системи комп’ютера.

Свій перший Macintosh компанія Apple офіційно представила 22 січня 1984 року рекламним роликом «1984», який був визнаний кращим рекламним кліпом десятиліття. Проте розробка такого комп’ютера почалася ще 1979 року.

Macintosh докорінно змінив уявлення людей про комп’ютери, тому цією машиною було закладено основи, які в подальшому стали використовувати всі комп’ютерні фірми.

З плином років розвивалася і комп’ютерна галузь. Протягом всього часу удосконалення комп’ютерів Macintosh розвивалася і їх операційна система Mac OS (System), тобто розширювалися нові можливості, мінялися її окремі елементи і впроваджувалися нові технології. Коли Mac OS (System) був вперше представлений 1984 року, то на той час він являв собою досконалість сучасного програмування.

Система від початку розроблялася з розрахунком, що нею користуватиметься кожен, навіть не маючи спеціальної кваліфікації, – перший раз сівши за комп’ютер, відразу зміг через декілька хвилин розпочати роботу, не вникаючи у технічні параметри. Операційні системи для інших платформ, які з’явилися декілька років після того, пропонували такі новинки комп’ютерної техніки, як захищена пам'ять і багатофункціональність, що в кінцевому результаті давало хороший досвід для користувача.

Творці комп’ютерних шедеврів від Apple головним принципом у підході до виготовлення комп’ютерів мали зручність і простоту робочого столу. Також ставка робилася на внутрішню логіку взаємодії окремих частин операційної системи.

Славнозвісний комп’ютер Macintosh компанії Apple отримав назву завдяки винахідливості одного з працівників. Справа в тому, що він обіграв у такий спосіб фруктово-яблуневу тему, адже Macintosh – це назва одного з видів яблук, фрукта який став символом цього бренду.

Десятиліття успішної роботи не знизили продуктивності компанії Apple. Свідченням цього є успішна реалізація різноманітних високотехнологічних проектів, які користуються великою популярністю. Успіх, процвітання та розвиток компанії забезпечують 35 тисяч працівників у всьому світі.

До речі, саме завдяки компанії Apple ми маємо такий зручний пристрій для роботи з комп’ютером, як мишка, бо її спеціалісти винайшли і запровадили як невід’ємний елемент комп’ютера. Зараз без неї просто неможливо уявити нашої роботи з цією розумною електронною обчислювальною машиною.  

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Бізнес, Секрети успіху
В тему