Поради

Відпочинок в Болгарії: що повинен знати турист

Відпочинок в Болгарії: що повинен знати турист

Інша країна, навіть якщо вона досить близька, усе ж має свої традиції, правила та особливості. Туристу, який збирається у Болгарію, варто зважити на такі особливості.

 

Потурбуйтеся про самопочуття

Якщо відчуєте себе не дуже добре під час подорожі, скористайтеся номером телефону, який вказано в страховці, вам підкажуть, що робити далі. Ціни на медикаменти в Болгарії не особливо відрізняються від наших. По-болгарськи слово «Аптека» пишеться точнісінько, як по-українськи. А проте краще мати необхідні медичні засоби із собою. Щоб дізнатися, які саме, перейдіть за посиланням Аптечка в дорогу.

 

Діти

У Болгарії є чимало можливостей для комфортного дитячого відпочинку. Можна спокійно купувати і дитяче харчування. Є спеціальні страви, які посмакують діткам і принесуть користь такі, як суп із куркою («пілешка супу»), салат шопській, шашлик із курки («пілешко шішче»), суп з фрикадельками («тупцює»). Чомусь соки в Болгарії зазвичай подають дуже холодними.

 

Страви

Особливостями болгарської кухні є велика кількість овочів, гострота приправ, особливий пікантний присмак. Болгари люблять готувати на відкритому вогні і в глиняному посуді. Рекомендуємо вам скуштувати кебабче» (смажені ковбаски), «кебаб» (м'ясо, приготовлене на рожні), «каварму» (страва, яка містить м'ясо, гриби, картоплю і цибулю), «гювеч» (м'ясо тушковане, овочі та картопля). Відомим є також болгарський суп «таратор»і смачні пиріжки з бринзою на листковому тісті «баницу». Бринза узагалі дуже цінується болгарами. Ще одна цінність болгарського столу – вина. Неодмінно скуштуйте – не пошкодуєте.

 

Кошти

Болгарський лев – так називаються болгарські гроші. Курс euro – болгарський лев сталий (1 euro = 1.95583 BGN). Курс долара коливається. Обміняти гроші можна в банках і обмінниках. Більшість банків працюють в будні з 8.30 до 17:00. Обмінники часто пропонують невигідний курс, а тому при їхньому виборі варто порадитися із гідом або тим, хто має досвід.

 

Чайові

Чайові в Болгарії – річ добровільна, а проте, якщо ви задоволені якістю наданих вам послуг, варто лишити маленьку винагороду. У середньому розмір чайових може складати до 10 відсотків від загальної суми рахунку. Чайові можна давати офіціантам, покоївкам, гідам, носильникам.

 

Робота магазинів

Графік роботи болгарських магазинів – із 9.30 до 18.00. Є і перерва на обід, яка коливається від 12.00 до 15.30. Звісно, є заклади, які працюють цілодобово і у вихідні.

 

Що привести на згадку або в подарунок

Популярними болгарськими сувенірами вважаються одяг з національною вишивкою, вироби з льону, парфуми з Долини троянд, вироби зі шкіри, міді, заліза, срібла, сувеніри, виготовлені вручну. Кращі магазини в столиці Болгарії Софії знаходяться на бульварі Вітоша і поблизу Палацу культури.

 

Пляжна смуга

Болгарські пляжі повністю безкоштовні. Ви можете відпочивати у будь-якому куточку пляжу, не залежно від того, на території якого готелю вони знаходяться. Заплатити доведеться тільки за прокат шезлонгів і зонтів від сонця. Їхня ціна складе в середньому 5-7 доларів за користування протягом одного дня.

 

Транспортна мережа

Тролейбуси, автобуси і навіть трамваї довезуть вас, куди потрібно. Ціна за один проїзний квиток – близько 2-3 BGL в день. Відразу побачите болгарське таксі, адже воно – жовте із відповідними «шашечками». Таксист запропонує сталі ціни, часто користувачам навіть видають чек. Якщо ж таксисти, особливо в курортних зонах, пропонують договірну ціну, ви можете і навіть повинні поторгуватися. Це нормально. Не забувайте, що таксі біля готелів і пансіонатів дорожче. Вихідні і святкові дні передбачають здорожчання послуг таксі.

 

Як телефонувати

Болгарський телефонний зв'язок якісний і досить доступний за ціною. Із готелю телефонувати дорожче. Відділення пошти працюють з 8.30 до 17.00. Є спеціальні переговорні пункти, які відкриті до 12 00. Чудово налагоджений і мобільний зв’язок. Його в країні забезпечують оператори M-Tel, Globul, Vivacom. Щоб подзвонити в Україну, потрібно набрати код 008 + код міста + номер телефону абонента. Щоб із України подзвонити до Болгарії, наберіть 00 + 359 + код міста.

 

Реєстрація та дозвіл не потрібні

Прибувши на будь-який курорт Болгарії, вам як туристу не потрібна ніяка реєстрація та спеціальний дозвіл на переміщення по країні. У ресторанах, розплачуючись за рахунком, округляйте рахунок в більшу сторону, але гроші на столі не залишайте.

 

Оренда авто

Оренда автомобіля приблизно складе 35 доларів на добу. Дороги в Болгарії досить непоганої якості. В'їзд в Албену коштує для легкових машин 1 лев на годину. Парковка в багатьох містах досить дорога. Існує поняття сезонного пропуску, так наприклад в Албену він коштує 350 левів.

 

Поїздка на власному авто

Якщо ви хочете відвідати Болгарію на власному автомобілі, то вам необхідно мати з собою водійські права міжнародного зразка, міжнародний екологічний сертифікат і документи на машину. Бажано застрахувати свою машину перед поїздкою. При в'їзді на територію Болгарії на автомобілі туристу знадобитися заплатити дорожнє мито.

 

Залізничні квитки

Подорожуючи по Болгарії залізничним транспортом, вигідніше купувати квитки туди і назад, такі квитки коштують на 20-30% дешевше, ніж два квитки: в одному й зворотному напрямку. Зворотний квиток дійсний 30 днів.

 

Якою мовою розмовляти

У Болгарії туристів обслуговує молоде покоління болгар, яке погано знає російську мову. Перед поїздкою в країну корисно освоїти основи болгарської мови і користуватися ними. У Болгарії ціни для іноземців вищі, ніж для місцевих жителів. Якщо не показувати документи і говорити по-болгарськи, можна уникнути такої дискримінації.

 

Відмовляються, киваючи

Вираз згоди-незгоди в Болгарії протилежно прийнятому у нас, тобто на знак згоди болгари качають головою, а при запереченні кивають головою.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Дозвілля, туризм
В тему

Останні матеріали