Поради

Як вибрати шведську стінку

Як вибрати шведську стінку

Шведська стінка – спортивний агрегат, про котрий, напевне, знають всі. На ній можуть займатися і діти, і дорослі, та й таке спорядження не коштує надто дорого. А ще величезним плюсом стінки є те, що вона підходить для встановлення в обмеженому просторі, тому прекрасно впишеться в габарити навіть невеликої квартири.

Особливо люблять шведську стінку діти, адже навіть на простеньких моделях можна здійснювати чимало видів фізичної активності. Є додаткові «примочки», тож займатися тут зможуть і дорослі. Відтак, якщо ви хочете привчити своїх дітей до виконання вправ (а займатися малюки можуть буквально із півторарічного віку) та не проти підтягти власну форму без відвідин спортзалу, шведська стінка – саме те, що треба.

Переваги снаряду такі:

  • У ході тренування пропрацьовуються всі групи м’язів
  • Вправи позитивно впливають на хребет (особливо важливо для людей, що мало рухаються та ведуть сидячий спосіб життя)
  • Робота за шведською стінкою запобігає проблемам із вестибуляркою
  • Заняття повертають бадьорість та зміцнюють імунітет
  • Можливість працювати над собою вдома, без зайвих очей, у зручний час

Усе це, вкупі із можливістю обрати модель із додатковим навісним спорядженням, зробить шведську стінку незамінним атрибутом будь-якої квартири. Розбираємося, якими бувають стінки, що краще обрати, що підійде і дорослим, і дітям на користь якого матеріалу зробити свій вибір.

Шведська стінка: метал чи дерево

Це два матеріали, стінки із яких найпоширеніші. У випадку із встановленням надворі вагатися майже не доводиться – слід обирати металеву стінку, яку важче пошкодити та котра гарно протистоїть атмосферним викликам. Натомість шукати шведську стінку для квартири слід орієнтуючись на інші критерії.

Для дітей завжди хочеться обирати найкраще, а що може бути ліпшим, ніж натуральний екологічний матеріал? Дерев’яні шведські стінки роблять із брусків бука, клена, ясена чи сосни, тобто із міцних порід. Тому вагатися, чи витримає така модель вагу дитини чи навіть дорослого, не доводиться.

Дерево не слизьке, приємне на дотик, вдарятися об дерев’яну поверхню стінки не так боляче, як об метал. Окрім того, шведську стінку із цього матеріалу легше «вписати» в інтер’єр житла. Це особливо важливо, якщо стінка буде, наприклад, у дитячій кімнаті. Тут чудово виглядатиме дерев’яний спортивний куточок, що гармоніюватиме із іншими меблями.

Проте, звісно, не все так ідеально. Ця сировина має менший термін експлуатації ніж метал та повинна бути дуже добре оброблена – у разі неякісного підходу до цього процесу дитина чи дорослий ризикує отримати скалку. Окрім того, така шведська стінка має менший ліміт навантаження.

Металеві конструкції із профільних труб витримають і дитину, і дорослого, адже розраховані на більшу вагу. Ще один плюс для дітей – менший діаметр металевих перекладин через більшу стійкість. Тож деталі металевої стінки будуть менш об’ємними, а це зручніше для малюків.

Натомість вдаритися об таку шведську стінку болючіше, ніж у спорядження із бука чи сосни, тай метал більш слизький і холодний.

Відтак, для встановлення у квартирі, особливо якщо тренажером користуватимуться переважно діти, краще обрати варіант із дерева.

Як визначити максимальне навантаження

Від цього показника залежить, чи підійде шведська стінка лише для користування дитини, чи тренуватися тут зможуть й інші члени сім’ї. Більшість моделей стінок мають досить високий показник  – до 130 кг, який дозволяє користуватися нею всім.

Читайте також

Цей показник залежить від низки параметрів: із чого виготовлено стінку, яка товщина комплектуючих тощо. Загалом, металеві види мають вищий ступінь максимального навантаження, що сягає 200 кг.

При виборі шведської стінки, враховуючи максимальні можливості, ви вбиваєте одразу двох зайців: обираєте безпечніший варіант та елементи, якими дитина та дорослі зможуть користуватися кілька років.

Основний запас міцності при тестуванні стінок розраховують для динамічного навантаження, бо робота з тренажером передбачає виконання рухів. Поріг максимально допустимого навантаження індивідуальний для кожної моделі, тож знайти його легко серед технічних показників. Зверніть увагу, чи є приписка «динамічне» біля інформації про навантаження. Якщо ні, то вказану цифру діліть орієнтовно на 2 – при допустимому максимумі у 200 кг для статичного навантаження при динамічному шведська стінка чудово впорається із сотнею кілограмів.

Не легковажте цим параметром, адже саме від нього залежатиме надійність шведської стінки та безпека тих, хто прокачуватиме на ній м’язи.

Які бувають кріплення

За методом кріплення шведські стінки поділяють на три основні класи. Йдеться, в основному про те, яким чином стінку фіксують.

Пристінне кріплення означає, що тренажер монтують, приставляючи до стіни. Конструкцію пригвинчують до бічної стіни із використанням спеціальних скоб. Водночас, нижня частина шведської стінки опирається на підлогу. Стінка, закріплена таким чином, міцна та надійна, це вважається найкращим методом монтажу. Водночас, щоб його здійснити, таки доведеться пробити кілька дірок у стіні.

Кріплення до стелі передбачає одночасне пригвинчування до стелі та підлоги без упору на стіну (зручно, коли йдеться про тонкі та нестійкі гіпсокартонні перегородки, до яких чіпляти стінку не зовсім безпечно). Водночас, цей варіант неможливий, коли удома встановлена навісна стеля, адже у такому випадку шведська стінка втрачає верхню площину для опори.

Перевага кріплення до стелі у тому, що таку стінку легко закріпити та просто зняти і перемістити у будь-яке інше місце.

Існує ще змішаний метод кріплення, котрий частково поєднує у собі риси попередніх видів монтажу. Його застосовують, коли шведську стінку кріплять до стіни так, аби вона не торкалася підлоги. Тобто у цьому випадку скобами прикріплюють стінку до стіни та пригвинчують верхню частину до стелі, це вважається дуже надійним способом.

У процесі монтажу будь якої із моделей легко скористатися хитрощами, що дозволять не пошкодити житло – наприклад, застосувати поролонові накладки між шведської стінкою та поверхнею, на котру її монтують.

Типи конструкції стінки та її розміри

Від типу конструкції шведської стінки та, відповідно, її форми залежатиме й тип кріплення та можливості стінки. Виділяють такі типи тренажера:

І-подібна – найзвичайніший варіант, проста драбинка. Дуже компактний та дешевий вид, який доведеться «прокачувати» через навісне спорядження. Адже через простоту будови функціональність досить обмежена.

Г-подібна – комбінація звичної драбинки та турніка (або ж спеціальних кілець для монтування додаткового обладнання). Трішки складніша модель, котру при бажанні можна перетворити у міні спортивний комплекс.

Т-подібна – складається із драбинки та рукоходів, котрі відгалужені в обидва боки він снаряду. На них, відповідно, також вдасться змонтувати додаткове обладнання. Цей варіант займе більше площі та коштуватиме дорожче.

Щодо розмірів шведської стінки, то на них варто орієнтуватися, виходячи із габаритів квартири. На ринку можна знайти моделі, починаючи із 1 м у висоту та 0,6 м у ширину. Водночас, більшість мають висоту понад 2 м, що однаково дозволить розмістити їх у невеликій кімнаті. Такі стінки мають досить велике навантаження – до 120 кг, тож підійдуть не лише дітям.

Тож обираючи шведську стінку для квартири, перш за все орієнтуйтеся на наявний простір та врахуйте ще запас місця (наприклад, простір необхідний для відкривання дверей, якщо вони будуть поблизу снаряду.

Важливо, що розміри виключно дитячих моделей дещо відрізняються. Адже у цьому випадку важливим є такий параметр як відстань між перекладинами: для дітей вона становить 15 см (для дорослих – удвічі більше).

Що повинно бути в комплекті: навісне спорядження

Шведська стінка допоможе утримувати тіло в спортивній формі, а навісне спорядження – та складова, яка зробить заняття максимально корисним для дитини чи дорослого.

Набір «мінімум» для шведської стінки – стандартні частини: східці, перекладина, канат, трапеція, кільця. Це спорядження дозволяє розвивати гнучкість, тренувати силу та координацію.

Наприклад, кільця передбачають виконання вправ у висячому положенні, котре дуже важливе для розслаблення хребта (як і трапеція, що являє собою підвішену на двох опорах перекладину).

Однак привабливість шведської стінки ще й утому, що на просту модель легко докупити додаткове навісне спорядження, яке урізноманітнить заняття. Вибирати, що купити, лише вам.

Для малечі різноманітність навісного спорядження просто вражає. Тут і канатні сітки для лазання, і гойдалки, і дошки-скеледроми, і баскетбольні кільця, і боксерські груші, і кільця для гімнастики. 

Усі навісні елементи шведської стінки мають певні функції. Так, наприклад гойдалка – і привід для розваг, і чудова можливість тренувати вестибулярний апарат та м’язи ніг дитини. Боксерська груша, яку найчастіше продають у комплекті із рукавичками, дасть можливість тренувати м’язи рук та спини а також стане способом вивільнення емоцій. Баскетбольне кільце тренує влучність – після занять удома школяр покаже чудові результати на уроці фізкультури. Канатна сітка, оснащена додатковими поперечними планками, одночасно мобілізує усе тіло. Адже дитині важко втриматися на нестійкій сітці, тому доводиться «мобілізувати» мускулатуру. Окрім того, що це веселе заняття, воно розвиває координацію рухів, а ході напів гри активно масажуються стопи.

Для дорослого цікавим буде таке навісне спорядження шведської стінки, як спеціальні дошки для качання пресу, навісні бруси (є також окремі види для пресу), еспандери, боксерські мішки перекладини для різних захватів тощо.

Зауважте також, що разом зі шведською стінкою та навісними елементами варто купити і м’які мати, які убезпечать від ударів об тверду підлогу у разі падінь. Ще їх легко застосовувати для ігор та виконання інших типів вправ, тож це без сумніву практичне рішення.

Шведська стінка – універсальний варіант, особливо коли йдеться про невелике приміщення площі. Це чудовий тренажер, що дозволить дитині полюбити спорт, а вам – залишатися у чудовій формі. Отож не вагайтеся, а обирайте оптимальний варіант для свого дому.

Як вибрати шведську стінку? Відео

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Фітнес, здоровий спосіб життя, Спортивні товари
В тему