Поради

Дитячий електромобіль: більше, ніж просто іграшка

Дитячий електромобіль: більше, ніж просто іграшка

Шукаючи подарунок дитині зверніть увагу на електромобіль – забавку, яка точно приверне її увагу. Сучасні електромобілі для дітей виглядають як справжні, «дорослі» автівок і працюють на акумуляторі, тож малюк відчує себе справжнім водієм. При цьому вдала модель машинки припаде до душі і хлопчику, і дівчинці.

Електромобіль не здатний розвивати великої швидкості, але для дитини це не принципово. Натомість батьки можуть не хвилюватися за безпеку малюка, котрий залюбки розважатиметься за кермом.

Знаючи смаки дитини батьки легко оберуть найоптимальнішу модель. Вони відрізняються за потужністю акумулятора, розміром коліс, салону тощо.  Врахуйте, що електромобіль – не звичайна машинка, а розвиваюча забавка.

Крім того, що дітям подобається таке дозвілля, електромобіль також має низку інших переваг:

  • Компактність. Кататися на електромобілі дитині вдасться навіть у квартирі, якщо на дворі нема відповідних погодних умов.
  • Відповідальність. Власне майно навчить дитину дбайливо ставитися до речей та доглядати за своїм електромобілем. Адже навіть чищення коліс та зарядку акумулятора можна перетворити у захопливу гру.
  • Навчальна функція. Електромобіль стене для дитини першим вчителем правил дорожнього руху, бо інформацію найкраще засвоювати на практиці. Батькам рекомендовано підготувати імпровізовані дорожні знаки чи навіть обладнати ігрову зону у вигляді автошколи.

Як вибрати дитячий електромобіль?

Мінімальний вік

Виробники виготовляють різні моделі електромобілів для дітей різного віку.

Заявляють моделі, якими малюки можуть користуватися від 1 року. Проте насправді у такому віці дитині ще важко впоратися із керуванням, тому йдеться про варіанти на пульті, яким керують батьки. Натомість повноправним водієм електромобіля малюк з легкістю стане вже в 1, 5 роки. Загалом є моделі, розраховані до 8 років.

Цікаво, що принципової відмінності у принципах роботи моделей електромобіля для дітей різного віку немає. Аби стартувати, дитина має натискати педаль,  щойно її відпускає, пристрій гальмує. Однак моделі різняться розміром, матеріалом коліс, кількістю посадкових місць, потужністю та напругою акумулятора електромобіля.

Матеріал коліс

Загалом електромобілі для дітей обладнують або надувними, або суцільними колесами.

Надувні колеса – дорожчі варіанти, адже вони забезпечують більшу швидкість, краще щеплення із поверхнею. Ці колеса мають протектори, що збільшують прохідністю, та володіють кращою амортизацією. Такі колеса вважаються електромашинок надійнішими, тож вартість їх вища.

Натомість суцільні колеса роблять із поліуретану, більш відомого як пластик. Таке колесо стійке до механічних пошкоджень, проте досить швидко стирається, тому потребуватиме заміни вже за пару сезонів. Натомість амортизація у моделей коліс практично відсутня, тож їздити по неідеальні поверхні дитині у такому електромобілі буде не дуже комфортно. Іноді виробники пропонують поліуретанову основу колеса та гумові покришки, котрі дозволяють згладити негативні відчуття. 

Моделі електромобілів із пластиковими колесами звісно дешевші, та врахуйте, що періодично їх треба буде замінювати в обраній моделі машинки.

Максимальна швидкість і напруга акумулятора

Максимальна швидкість електромобіля варіює серед моделей для різних вікових груп. Для найменших діток електромобілі мають обмеження швидкості у 2 км/год, із 3-4 років малюки вже «ганяють» на іграшках, що розвивають 4-5 км/год. Авто з такою швидкістю легко контролювати батькам, бо встигнути за нею нескладно.

Для більших дітей електромобілі розвивають більшу швидкість – в середньому 8-9 км/год, максимальна – 12 км/год.

Напруга, яку здатний генерувати акумулятор, безпосередньо впливатиме на потужність та швидкість електромобіля. Іноді йдеться про одну потужнішу батарею, іноді – про кілька із меншою напругою.

Тому при вивчення показників напруги теж слід орієнтувалися на вік водія дитячої машинки:

  • Для 1, 5-3 років вистачить пристрою із акумулятором, що генерує напругу у 6 V;
  • Для дітей 3-7 років потужність напурги батарей має становити принаймні 12 V (або ж два акумулятори по 6 V);
  • Для старших дітей обирайте потужніший варіант електромобіля – приблизно іщ напругою у 24

Максимальне навантаження

Максимальне навантаження, яке витримуватиме електромобіль, враховує в собі і вагу автівки, і дитини. Цей параметр відноситься до технічних характеристик, тож дані про найбільше допустиме навантаження вказане в інструкції від виробника.

Максимальне навантаження для машинки розраховують враховуючи ріст та вагу дитини та вантажопідйомність іграшки. Однак вік та максимальне навантаження для електромобіля можуть не співпадати, коли йдеться про дуже худих чи навпаки – надто пухких дітей.

Важливо! Вивчаючи показники допустимого навантаження обирайте модель «із запасом». Діти ростуть дуже швидко, а у певні періоди то й взагалі – «втягуються» у рекордні терміни. Тому ліпше зупинитися на трішки дорослішій моделі, ніж дитина зараз.

Ремені безпеки

Ремені безпеки – дуже важливий аспект, адже безпека дитини завжди повинна бути на першому місці. Попри те, що електромобіль не розвиває значної швидкості, діти не завжди здатні швидко згрупуватися та не випасти на крутому повороті.

Найнадійніший тип – машинки із вбудованими ременями на п’ять точок. Вони надійно зафіксують малечу у кріслі за запобігатимуть травматичності.

Зауважимо, що питання безпеки дитячих електромобілів перебуває на контролі у відповідних служб, тож навіть ремені безпеки мають мати обов’язкову сертифікацію, де зазначено, що вони пройшли випробування та відповідають вимогам.

Наявність пульта

Пульт керування до електромобіля – річ, необхідна більше батькам, аніж самій дитині. Радіокерованість дає їм змогу із невеликої дистанції контролювати рух. Водночас дитина цього навіть не помітить, адже мама чи тато перебувають зі кілька метрів.

Пульт дозволяє керувати не лише те, куди машинка рухається, а й швидкість пересування електромобіля із дитиною. Це особливо важливо, коли йдеться про геть маленьких діток, які не завжди швидко справляються із керуванням та реагують на ситуацію.

Залежно від моделей керування виділяють два види з’єднання, за яким працюють дистанційно керовані електромобілі. Деякі пульти працюють на радіоуправління, інші ж базують взаємодію на принципі Bluetooth-взаємодії.

Час роботи на одному заряді

Час роботи визначає, скільки електромобіль може катати дитину без під’єднання до мережі живлення. Машинка використовує різну кількість енергії залежно від кількості задіяних функцій та швидкості руху.

Достатньо буде, якщо електромобіль зможе працювати на одному заряді щонайменше 1-1,5 год. Такий акумулятор, не залежно від того чи він інтегрований, чи зйомний, важить не надто багато. А час зарядки акумулятора з мережі становить 6-8 год. Не звертайте увагу на моделі із меншою потужністю акумулятора, оскільки за півгодини дитина навряд чи встигне досить розважитися.

Аби ще більше порадувати дитину виберіть модель із зйомними акумуляторами – таким чином після розрядки одного його легко замінити іншим та продовжити веселощі.

Тип конструкції

За типом конструкції електромобілі для дітей поділяють на одно-, дво- та багатомісні. Якщо у родині одна дитина, то, звісно, вистачить й одномісної машинки. Проте коли у родині кілька дітей, не обов’язково купувати електромобіль для кожного – якщо обрати просторішу модель, і то брати та сестрички кататимуть одне одного, почергово змінюючи роль водія. Така модель обійдеться у дещо більшу суму, проте купівля однаково буде дешевшою, ніж ціна кількох іграшок.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: діти, Дитячі іграшки
В тему