Поради

Як вибрати турнік для дому

Як вибрати турнік для дому

Турнік – спортивне знаряддя, яке допомагає людині підтримувати тіло в тонусі та розвивати його. Для цього не обов’язково займатися workout чи ходити в тренажерний зал, достатньо прибрати турнік для дому.

Спитаєте, чи це вигідно? Давайте поміркуємо. Наприклад, ви не затятий воркаутер, однак workout як вуличний спорт поважаєте, проте займатися ним не завжди зручно через погодні умови, погані турніки, незручні майданчики чи натовп спостерігачів.

Абонемент в спортзал чи тренажерку коштує недешево тай часу у вас обмаль. Що робити? Займатися самостійно на тренажерах. І в цьому випадку турнік для дому – найкращий варіант.

Він доступний, легкий у встановленні та експлуатації, розвиває і підтримує тіло, а найважливіше – не займає багато місця і може бути корисним для всієї сім’ї.

Місця для кріплення турніка

Залежно від місця розміщення в кімнаті турнік буває:

  • Настінний

Кріпиться до стіни чи двох стін і може бути як нерухомим, так і знімним. Знімні настінні турніки більш функціональні, але дорожчі.

Настінні турніки не варто кріпити до будь-якої стіни. Так до гіпсокартонної стіни їх не кріплять, бо стіну можна пошкодити.  Настінний турнік призначений для залізобетонної чи цегляної опорної стіни, яка витримає навантаження.

  • Стельовий, чи турнік на стелю

Вигідний і зручний турнік, що зазвичай призначений для професіоналів, бо дозволяє здійснювати різні фігури. Серед усіх надійніший, бо кріпиться на стелі, що значно безпечніше.

  • Кутовий

Кріпиться на дві стіни у куті приміщення, не габаритний, з обмеженим комплексом вправ. Наприклад, вправи для пресу на ньому виконати важко.

  • Розсувний, або турнік в дверний отвір

Прототип інструменту у workout з грифу, тобто це розсувна перекладина, що кріпиться в отвір у дверній коробці чи стіні. Перекладина вставляється в отвір і розсувається до потрібної довжини, зазвичай до 60 чи 90 см.

Однак важливо, до яких дверей кріпити. Двері з ДСП, наприклад, неміцні і не витримують навантаження. Вправи вниз головою на ньому теж не варто практикувати.

Нерозсувна проста планка – популярний тренажер у workout.

  • Наддверний

Інвентар, що не потребує свердлінь та спеціальних кріплень. Верхня перекладина наддверного турніка розміщується на верхній лиштві дверей, а краї – на бокових. Плюс його у тому, що він недорогий, мінус – не надійний і підійде не для будь-яких квартир. У новобудовах його можна використовувати і без кріплень, у старих квартирах без них не обійтися ніяк.

  • Підлоговий

Це швидше вже повноцінний тренажер, аніж турнік. Плюс - він не потребує кріплень і свердлінь, на ньому можна виконувати найширший комплекс вправ на м’язи всього тіла. Мінус – дорогий і габаритний.

Навантаження різних видів турніків

Коли у workout немає поняття навантаження, бо тренажери стабільно розраховані на максимальний тиск, то у домашніх турніках воно важливе. Не кожен з них витримує максимальне навантаження і це потрібно враховувати при встановленні такого різновиду  тренажера в приміщенні.

Найміцнішим і таким, що витримає найбільше навантаження залишаються настінний та стельовий. Коли вони якісні, то витримують навантаження до 200, а той 250 кілограм і розраховані на вправи з різними охватами, випадами та уривами.

Чого не скажеш про такий турнік як розсувний, який витримує навантаження до 130 кг, наддверний - до 150 кг. Мінус їх у тому, що вони не надійні, плюс - вони знімні і розбірні.

Кутовий витримує навантаження до 200 кг, але без простору для маневрів. Найбільший тиск та вагу витримують тренажери workout.

Головні критерії вибору турніка

Обираючи турнік для дому, зважте на:

  • Бюджет, який ви можете виділити на купівлю

Це той випадок, коли ціна дорівнює якості. Дешеві конструкції не завжди безпечні і якісні, на це варто звернути увагу. Якщо ви початківець, то можете обирати і дешевший варіант. Простий якісний турнік для початківців обійдеться десь у 500 - 700 грн.

Якщо ви професіонал, то звісно ваш вибір впаде на якісний функціональний турнік. Якісний тренажер для професіоналів простої комплектації обійдеться у 1100 грн, складнішої – від 1700 грн і далі.

  • Практичність турніка

Зважте, з якою метою ви його купуєте. Для підтримки тонусу тіла, розтягнення хребта, простих підтягувань піддійте одна модель, для важчих підтягувань - інша.

Найпростішими турніками вважають звичайні металеві планки, складнішими – настінні та підлогові.

  • Місце розміщення

Врахуйте те, де буде кріпитися конструкція і котра найбільше підходить вам. Якщо у вас невелике приміщення, то купувати підлогові турніки недоцільно. Краще обрати підвісні.

  • Зручність турніка для дому

Має бути зручним у використанні, щоб тренування було комфортним. Явним плюсом буде нормальна товщина грифа, тобто така, щоб вміщалася в долоню людини. Для людини зі середнім об’ємом долоні достатньо перекладини у 30 см. Мінус – загруба чи затонка планка. Для дітей планка не повинна бути грубішою за 20 мм.

Потрібно враховувати ріст людини і тоді купувати турнік. Так для людини, ріст якої 180 см, найзручніша поперечина довжиною не менше 110 см, найоптимальніша довжина для домашнього спортивного інструменту – 115 см.

Важлива і висота розміщення турніка. Коли до нього дотягнешся піднятою вгору рукою, то це явний плюс, коли потрібно стрибати – це мінус для тренувань.

  • Укомплектованість

Важливо, наскільки турнік укомплектований, тобто скільки додаткових елементів є в комплектації. Скільки поперечних, перпендикулярних ручок, гачків для тренувальних груш, яких підлокітників та подушечок є в ньому.

  • Вага конструкції

Вага настінного чи загалом підвісного турніка коливається від 2 до 16 кг, підлогового – 40 кг і далі. Як стверджують експерти, якісний турнік, що може витримати максимальне навантаження, не повинен бути легшим 5 кг. Легкий боїться великих навантажень.

Будова і кріплення турніка

Підвісні турніки бувають різної будови і по-різному кріпляться до основи. Так, стельові – це зазвичай міцні планки з вигнутими ручками для більшого охвату при підтягуванні.

Турнік для дверних отворів за будовою нагадує міцну перетинку з ручками, або й без.

Найчастіше купують настінний зручний та надійний турнік. Настінний буває збірний та суцільний зварний. Кожен із них має свої плюси та мінуси.

Модель зварного підвісного турніка побачиш у workout. Вони нагадують собою суцільну конструкцію з головним та допоміжними перетинками. Суцільні настінні тренажери для дому мають ще допоміжні ручки. Плюс конструкції в її дешевизні, міцності та надійності. Мінус - в габаритності і низькій естетичності.

Розбірний настінний турнік розрізняють трьох видів: турнік-бруси, наддверний та кутовий. Найпопулярнішим є бруси, чи трансформер. Конструкція може бути для підтягування, а при перевертанні стає брусами для різних вправ.

Плюси турніка-бруса у надійності, практичності, зручності, укомплектованості з петель для груш, гімнастичних кілець та гачків для драбини зі шнурків тощо. Мінус – габаритний, дорогий.

Кріплення бувають на анкерних болтах, шурупах з дюбелями. Найміцнішим є телескопічне з’єднання, коли грифи вставляються в профіль турніка і закручуються болтами.

Комплектація замовлення

Підвісні турніки діляться за різними типами комплектацій. Найпоширенішим є турнік 3 елементи в 1: турнік, бруси, бруси-прес. В комплектацію входять кронштейни, для кріплень шурупи та дюбелі, довгі та короткі м’які ручки, два підлокітники, одна подушечка для спини, квадратні та круглі заглушки, кільце для підвісної груші.

Найскладнішою моделлю настінного турніка є турнік-бруси з 10 елементів. Сюди окрім брусів, перекладин для вузького та широкого охватів та звичайних ручок є горизонтальні ручки-бруси поперечні, ручки перпендикулярні, ручки-бруси вертикальні тощо.

Головне перевірити міцність турніка та брусів. Для того слід звернути увагу на товщину металу, на якій кріпляться бруси. Коли метал тонший 2 мм, такого турніка краще не брати. Оптимальна товщина брусів – від 2 до 2,5 мм металу.

Ергономіка та естетичність турніка 

Важливо, які елементи додаються у комплекті для комфортного та зручного тренування. Так, егрономічними елементами сучасних турніків для дому є накладки, такі як ручки, підлокітники, подушки, вигини, допоміжні перекладини та рукоятки.

При огляді ергономічних деталей турніка зверніть увагу на те, що:

  • перекладини та вигини повинні бути зручними для вас;
  • ручки не повинні бути слизькими, мають всмоктувати вологу;
  • для ручок найміцнішим, хоч і недовговічним матеріалом є резина, яка прослужить довше, ніж неопрен. Найгірші пластикові ручки, бо вони слизькі і ненадійні;
  • найкращі підлокітники зі шкірозамінника та пропілену всередині, щоб при тренуванні не відчувалася основа кріплення. На тонких підлокітниках з паралону преса довго не покачаєш.

Естетичність турніка – це не лише зовнішній вигляд, наявність привабливих ергономічних елементів, співвідношення з інтер’єром приміщення, а й зварні шви. У якісних турніках для дому шви будуть рівні, чіткі, гарно оброблені без недоліків.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: здоровий спосіб життя, Фітнес, Спортивні товари
В тему