Поради

Штори плісе на пластикові вікна

Штори плісе на пластикові вікна

У сучасному інтер'єрі все частіше використовуються штори плісе. Вони підходять для будь-яких вікон, легко встановлюються, не викликають проблем в експлуатації та догляді. На них можна нанести будь-який малюнок, що робить їх цінним елементом стильного оформлення приміщення.

Штори плісе: що це таке і як вони виглядають?

Дизайн штор-плісе універсальний, тому що підходить будь-якій формі вікна
Дизайн штор-плісе універсальний, тому що підходить будь-якій формі вікна

Штори плісе - одна з найновіших і сучасних моделей світлозахисту. Візуально вони схожі на класичні жалюзі. Але це тільки на перший погляд. Пристрій, матеріали та інші характеристики відрізняються від римських ролетів або класичних жалюзі.

Фіранки гофре являють собою легку, елегантну конструкцію, зручну у використанні, яка складається з декількох найпростіших частин:

Полотно у вигляді «гармошки»

Плісе - це дрібна складочка, яка не втрачає свою форму, не провисає, дозволяє складати і розкладати полотнище. Напрямок складочок, як правило, горизонтальний, але зустрічається і вертикальне складання. Як матеріал використовується тканина або папір, просочені спеціальним розчином. Обробка розчином потрібна для того, щоб захистити тканину або папір від вигорання і намокання.

Алюмінієвий профіль

Застосовується для надійного кріплення механізму. Карниз і бічні профілі дозволяють встановити гофре так, щоб воно звисало вільно або закріпити його з боків. Якщо конструкція кріпиться на похилу поверхню, то в неї для міцності додається трос.

Система управління

З її допомогою фіранки розгортаються і згортаються. Типи управління можуть бути різними, в залежності від моделі:

  • Ручне регулювання. Використовуються спеціальні ланцюжки або шнурки, які збирають або розпускають складки.
  • Електропривід. Полотно підіймається і опускається під управлінням механізму, який приводиться в дію дистанційно пультом.
  • Без регулювання. Встановлюються стаціонарно і не передбачає управління.

Штори плісе на пластикові вікна: різновиди, способи кріплення, матеріали

Штори плісе на пластикові вікна

Штори плісе на пластикові вікна

Існує кілька варіантів моделей плісе. Вони відрізняються за типом руху, способу кріплення, спрямованості складок, виду матеріалу.

  • Рулонні. На валик, закріплений вгорі, згортається гофроване полотно.
  • Вільно звисають. Пристрій не передбачає фіксації полотна знизу. Полотнище закріплено тільки зверху.
  • Натяжні. Гофрована тканина або папір в них фіксується повністю. У бічних планках простягається струна, що забезпечує надійний натяг тканини або паперу.
  • Система «вгору-вниз». Система «вгору-вниз» дозволяє частково відкривати як нижню частину вікна, так і верхню.
  • Вертикальні. Фіксуються фіранки збоку, напрямок руху не вгору, а в сторони.
  • Стаціонарні. Вони щільно зафіксовані і не розраховані на відкривання або закривання. Такий варіант часто застосовують на вікнах складних або нестандартних форм.

Також виділяють способи кріплення штор плісе на пластикові вікна. Легка вага дозволяє здійснити різні варіанти фіксації:

  • Кріплення на раму. Такий спосіб є найпоширенішим. Виконується з використанням саморізів і кронштейнів.
  • Фіксація в отворі. Гофроване полотнище кріпиться не на пластик, а всередині отвору. Підійде тільки в тих випадках, коли між рамою і прорізом є як мінімум 7 см відстані. Ідеальний варіант для глухих, що не відкриваються стулок.
  • На стіні над отвором. Кріпити систему можна не тільки у віконному просторі, але і над ним.

Матеріали, які використовуються для виробництва штор гофре або плісе можуть мати різний ступінь затіненості.

  • Прозорі. Полотно просвічується повністю, добре пропускає світло, але все-таки захищає господарів приміщення від сторонніх поглядів.
  • Напівпрозорі. Впускають до приміщення світло лише частково.
  • Blackout. Абсолютно світлонепроникний варіант затінення. Якщо закрити ролет, то приміщення повністю зануриться в темряву.

Одна з важливих переваг фіранок гофре - можливість підібрати дизайн під будь-який стиль кімнати. Паперове і тканинне полотно дозволяє надрукувати різні принти, які підійдуть під будь-який смак і допоможуть створити затишок в приміщенні.

Штори плісе для мансардних вікон

Штори плісе для мансардних вікон

Штори плісе для мансардних вікон

Фіранки в складку - відмінний вибір для мансардних вікон. Адже незвичайна конфігурація рам і їх похиле положення унеможливлює застосування класичних гардин. Гофровані завіси мало важать, їх можна закріпити під кутом, а вибір моделей настільки різноманітний, що будь-які дизайнерські експерименти можуть бути успішно втілені в життя.

Зовні гофре для мансарди нічим не відрізняються від стандартних модифікацій. Різниця полягає в способі управління і кріплення сонцезахисної системи. Через похиле розміщення отвору, фіранки фіксуються бічними планками. Щільне кріплення не дозволяє тканині провисати. А щоб управління під кутом стало можливим, використовують спеціальну ручку-поводок або гриф.

Як кріпити штори плісе своїми руками?

Залежно від того, де буде кріпитися світлозахисна система, вибирається той чи інший спосіб монтажу. Їх може бути декілька.

Монтаж в отвір, в штапик

Установка здійснюється з використанням стельових і (або) підвіконних кронштейнів. Вибір залежить від моделі.

Схема монтажу складається з декількох етапів:

  • Розмітка. Необхідно розмітити місце установки. Для цього відмірюють відстань від скла 3 мм, якщо полотно звичайне і 5 мм, якщо використовується система black out. Для того щоб виставити потрібну відстань застосовується установчий упор.
  • Кронштейни прикручуються шурупами.
  • Якщо конструкція передбачає підвіконні кронштейни, то необхідно зробити розмітку. Спочатку заміряється ширина полотна. Потім опора вставляється в інсталяційну основу і відзначається місце установки. Зовнішні краї упорів повинні збігатися з шириною виробу. Далі свердлиться отвір і опора прикручується шурупами.
  • Встановлення карнизу. Верхній карниз вставляється в стельові кронштейни.
  • Потім необхідно на прикручені опори насадити нижні кронштейни.

Важливо! При установці необхідно стежити за тим, щоб регулювальні шнури розташовувалися з зовнішньої сторони фіранок.

Монтаж на отвір (на раму, стіну)

Установка проводиться за аналогічною схемою, тільки для монтажу на отвір використовуються стінові кронштейни. Вони прикручуються до рами або стіни шурупами. Карниз встановлюється так само, як і в попередньому випадку.

Монтаж на стулку

Свердління в такому випадку не знадобиться. Фіксація здійснюється за рахунок комбінованих кронштейнів на кожну стулку окремо. Іноді в комплектації є підвіконні кронштейни. Тоді опора прикручується до кронштейну шурупами.

Важливо! Існує думка, що свердління псує герметичні властивості рами, і вони починають пропускати повітря і вологу через отвори. Таке припущення помилкове, оскільки всі склопакети включають кілька повітряних камер. Але якщо не хочеться свердлити отвори в рамі, для фіксації можна використовувати накидні кронштейни або двосторонній скотч.

Як зробити паперові штори плісе своїми руками 

Купити готові плісе і встановити їх - найпростіший вихід з положення. Але є й інший варіант затінення приміщення від сонця. Пристрій гофрованих завіс настільки простий, що паперові шторки цілком можна зробити самостійно.

Матеріали, які знадобляться

  • Папір. Найкращий варіант - відріз шпалер з основою з флізеліну, призначених під фарбування. Папір пропускає достатньо світла, при цьому добре затінює від сонця. Щільність паперу дозволить надовго зберегти форму «гармошки».
  • Рейки з дерева - 2 шт. Переріз повинен бути квадратним, 10 х 10 мм.
  • Лінійка та олівець.
  • Мотузка, шнур, стрічка - за вибором. Головне, щоб колір підходив до загального інтер'єру.
  • Дирокол або шило.
  • Клей.
  • Скотч. Знадобиться два види: односторонній і двосторонній.
  • Велика намистина. Вона виступить у якості фіксатора.

Інструкція

Крок 1. Необхідно виміряти ширину і висоту вікна.

Крок 2. Намітити на папері заготовку, використовуючи виміри. При цьому до виміряної висоти потрібно додати 30-40 см на майбутню «гармошку».

Крок 3. Вирізати заготовку. Потім перевернути навиворіт і пропрасувати праскою.

Крок 4. За допомогою лінійки і олівця зробити розмітку складок з двох сторін паперу. Ширина і глибина згинів буде залежати від дизайнерського задуму.

Крок 5. Використовуючи розмітку, потрібно скласти «гармошку». Щоб складки вийшли виразніше, по згину можна пройтися лінійкою. Остання складочка дивиться усередину.

Крок 6. У складеному вигляді «гармошка» проколюється по центу діркопробивачем. Потім через отвір простягається мотузка. Кінці зав'язуються, фіксуються намистиною знизу і одностороннім скотчем зверху. Якщо полотно широке, то мотузка пропускається не по центру, а по боках, відступивши 4-5 см від зовнішніх країв паперу.

Крок 7. Верхня і нижня частина проклеюється двостороннім скотчем. З обох сторін на скотч клеяться планки. Верхня буде карнизом, а нижня - обважненням. Кріпити конструкцію на раму можна і без планки - використовуючи двосторонній скотч.

Якщо ширина рам велика і однієї ширини шпалер не вистачає, полотно можна зробити, склеївши дві смуги шпалер скотчем або клеєм.

Найкращі приклади використання штор плісе в інтер'єрі, фото

Гофровані завіси застосовуються для затінення будь-якої кімнати. Найчастіше вони встановлюються на мансардах або терасах. Але зараз подібні моделі активно використовуються дизайнерами в створенні сучасного інтер'єру. З їх допомогою доповнюються такі стилі, як: мінімалізм, хай-тек, лофт, гранж. Якщо говорити про класику, то одними жалюзі тут не обійтися.

Фіранки гофре підійдуть під будь-яке оформлення приміщень. А їх здатність утримувати натяг і легка вага роблять їх одним із самих популярних варіантів затінення мансардних і нестандартних вікон.

ВІДЕО: Як зробити штори плісе своїми руками з шпалер

50 фото сучасних штор-плісе в інтер'єрі

Штори-плісе в інтер'єрі

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Інтер'єр, дім
В тему