Поради

Вибираємо жалюзі на вікна: що треба знати

Вибираємо жалюзі на вікна: що треба знати

Навряд чи будь-який сучасний офіс чи модернове житло можна уявити без жалюзі – пристрою, який не лише рятує від палючого сонця влітку, а й дозволяє регулювати кількість світла, що потрапляє до приміщення у будь-яку пору.  Жалюзі – спеціальні конструкції для віконних отворів, котрі використовують для їх заслонення. Жалюзі складаються із горизонтальних або вертикальних пластин, що рухаються вздовж вікна завдяки спеціальному механізму.

Цей девайс для вікон придумали ще два століття тому і відтоді він значно еволюціонував. Вважають, що «предками» жалюзі були засувки для вікон, які використовували у жарких регіонах щоб вберегтися від полуденної жари. Нині ж жалюзі фактично можуть замінити штори, адже їх роль – регулювання потоків світла та повітря, котрі надходять через віконний отвір. Також жалюзі приховають усі таємниці від очей перехожих, особливо коли ви живете на першому поверсі.

Як вибрати жалюзі
Як вибрати жалюзі

Розбираємося, якими бувають жалюзі, які їх переваги, які матеріали використовують для їх виготовлення та як обрати такі «штори» для себе.

Переваги жалюзі

Ті, хто вже замінив віконні штори на жалюзі, запевняють: це – значно практичніший варіант, зручніший в експлуатації та простіший у догляді.

У чому ж переваги жалюзі?

  • Практичність. Завдяки особливостям конструкції жалюзі дають змогу регулювати кількість світла, яке потрапляє в приміщення, і зробити це дуже просто.
  • Тривалість експлуатації. Якісні жалюзі при правильному догляді прослужать із десяток років.
  • Компактність. Жалюзі класно виглядають в інтер’єрі, оскільки можна підібрати геть мінімалістичну модель котра займатиме дуже мало місця. Тому жалюзі запросто впишуться в кімнату, де аж ніяк не помістяться об’ємні штори. Окрім того, є види жалюзі, котрі вставляють всередину багатокамерних склопакетів, тож вони взагалі не «крадуть» простору кімнати.
  • Зручність догляду. Жалюзі із пластиковою конструкцією легко очистити, протерши матеріал вологою тканиною, для натуральних згодиться засіб а-ля «Поліроль». Навіть за тканинними жалюзі догляд досить простий: оскільки їх спеціально обробляють, щоб вони не накопичували пилюку, із поверхні її просто зібрати пилососом чи з використанням щітки.
  • Не вбирають запахів. Дуже актуально, коли йдеться про приміщення виробництв чи кухні, які активно насичені ароматами.
  • Гіпоалергенність. Оскільки жалюзі не поглинають пилу, а також всередині не живуть мікроорганізми, то й не спричинятимуть алергії.
  • Екологічність. Якісні жалюзі роблять із екологічно безпечних похідних. Навіть просочка для тканин протестована дерматологами, аби не викликала у користувачів жалюзі для віконних отворів алергії.
  • Величезний вибір моделей та варіацій, що задовольнять будь-які дизайнерські примхи.

Види жалюзі

Завдяки затребуваності таких конструкцій як жалюзі для віконних отворів виробники пропонують чимало видів, які різняться механізмам роботи. Жалюзі складаються із окремих змонтованих планок (ламел), котрі можуть мати зрізи різної форми, додатковий декор тощо. У них є спеціальні отвори, які об’єднані тросом.

Розглянемо основні види:

Горизонтальні жалюзі

Це – класична конструкція жалюзі для віконного отвору. Горизонтальні жалюзі іноді ще називають венеціанськими шторами. Це найпопулярніший вид, котрому найчастіше віддають перевагу.

Суть конструкції у тому, що планки з'єднані між собою горизонтально та прикріплені з допомогою спеціальної системи до карнизу.  Рухають жалюзі через підтягування шнурків,  протягнених через отвори в горизонтальних елементах. Під час контакту зі шнурком горизонтальні ламели крутяться та, відповідно, змінюється обсяг отвору та потоку світла, які пропускають елементи.

Горизонтальні жалюзі
Горизонтальні жалюзі

Кріплять жалюзі зазвичай до власне вікна з допомогою кронштейнів, або, як варіант – до стелі. Горизонтальні жалюзі візуально збільшують приміщення.

Вертикальні жалюзі

Дуже універсальний вид, який дозволяє візуально збільшити висоту приміщення, їх часто обирають для вікон незвичної форми. У цьому випадку ламели розміщені вертикально, знизу пластинки об’єднані  ланцюжком.

Верхня частина кріпиться до карнизу чи стелі. Регулює положення пластин ланцюжок та тросик у конструкції, ламели повертаються ліворуч чи праворуч, збільшуючи чи зменшуючи світловий потік. На вертикальних жалюзі пил скупчується менше.

Вертикальні жалюзі
Вертикальні жалюзі

Касетні жалюзі

Оригінальний варіант котрий часто розглядають у якості заміни штор. У цьому випадку йдеться про полотно, заправлене у спеціальну касету, котра, зрештою кріпиться на стулку вікна. Таким чином виходить «гармошка». Цей вид по-іншому називають жалюзі-плісе.

Касетні жалюзі бувають лише горизонтальними. Ламели бувають із різних матеріалів, а регулюються за аналогічним до горизонтальних жалюзі принципом. Можливе ручне бо автоматичне керування.

Підходить для вікон будь-якої форми. Цікаво, що розміщення конструкції можливе навіть на похилених вікнах – таким чином по боках гармошки роблять додаткові отвори та просувають туди тросик, який створюватиме натяг та запобігатиме провисанню.

Касетні жалюзі
Касетні жалюзі

Рулонні жалюзі

Рулонні жалюзі отримали свою назву через спосіб скручування – стягування їх відбувається за типом рулону.  Ламели для конструкції виготовляють із тканини, тож при підтягуванні скручуються у сувій над отвором вікна.

Ці жалюзі оснащені спеціальним направляючим тросиком. Скручуються вертикально (підтягуючись до верхньої частини вікна). Іноді зверху розміщують касету, яка повністю приховує полотно у складеному вигляді. Загалом механізм роботи дуже простий.

Рулонні жалюзі
Рулонні жалюзі

Матеріали, із яких виготовляють жалюзі

Щодо матеріалів жалюзі, то вибір їх дуже великий. Вони різняться з між собою тривалістю експлуатації, вагою, виглядом та ціною. Окрім того, їх ділять на природні та синтетичні.

Пластикові жалюзі

Пластик у якості основи для конструкції жалюзі має низку переваг: він легкий, дешевий, а ще не потребує особливого догляду – досить регулярно протирати жалюзі вогкою тканиною. Ламели тримають форму,  стійкі до впливу сонця (практично не вигорають), стійкі до механічного впливу. Окрім того, такі жалюзі дуже різноманітні за кольорами та фактурам. Ще одна очевидна перевага – невисока ціна.

Пластикові віконні жалюзі ідеально підходять для приміщень із підвищеною вологістю – в таких умовах матеріал не змінює експлуатаційних характеристик та не вбирає води. Тому це найкращий варіант для ванни, кімнати із душем, а також громадських приміщень як басейни чи бані.

Натомість якщо обрати дуже дешевий пластик, слід обережно розміщувати жалюзі поблизу джерел тепла, адже вони можуть втратити форму.

Пластикові жалюзі
Пластикові жалюзі

Тканинні жалюзі

Чи не найпопулярніший варіант (можливо, через звичку, що штори мають бути саме із  матерії). Найчастіше тканинні віконні жалюзі беруть для розміщення у житлових приміщеннях, адже вони краще створюють атмосферу затишку.

Тканина пропонує чимало варіантів дизайну, різну щільність та фактури, її попередньо просочують спеціальним розчином, щоб тканина не збирала пилу. Додатковою перевагою є те, що у тканину додають антибактеріальні та антистатичні речовини.

Однак порівняно із іншим видами жалюзі є у тканинних конструкцій і недоліки – наприклад, такі жалюзі швидше вигорають на сонці та зношуються. Окрім того, їх важче доглядати. Загалом лідером серед тканин є штучний поліестер – цей матеріал для жалюзі виготовляють із різним показником пропускання світла, деякі види зовсім не посвічуються, тож забезпечать повне затемнення, наприклад, у спальні.

Тканинні жалюзі
Тканинні жалюзі

Дерев'яні жалюзі

Чи не найекологічніший варіант для конструкції віконних  жалюзі. Він прекрасно доповнить дерев’яний інтер’єр житла та надасть аристократизму.

Ламели виготовляють із різних порід (канадська липа, бархат амурський, сосна). Їх оброблять лаковим покриттям – таким чином матеріал захищений від згубних впливів та за ним легше доглядати. Цікаво, що дерев’яними бувають не лише горизонтальні, а й вертикальні жалюзі.

Переваги таких віконних жалюзі – довговічність, стійкість до перепадів температури, механічна міцність, екологічність, зрештою – статусність. Натомість дереву важче впоратися із високою вологістю, обмежена гама кольорів жалюзі. Окрім того, відповідні жалюзі дуже дорогі порівняно із конкурентами.

Дерев'яні жалюзі
Дерев'яні жалюзі

Бамбукові жалюзі

Бамбукові жалюзі вважаються підвидом дерев’яних, хоча фактично бабмук – не дерево, адже належить до родини злакових. Найчастіше застосовують для жалюзі у вигляді ролет – бамбук переплітають у полотно із тонких смужок, котре намотують на вал. Можливе ще використання для горизонтальних жалюзі у вигляді ширших намел.

Порівняно із дерев’яними бамбукові віконні жалюзі мають перевагу за рахунок своєї легкості, а також більшого вибору варіантів кольорової гами. Чудово підходять до солідних  інтер’єрів. Окрім того, можна обрати різну щільність самого полотна – із бамбука є можливість навіть виготовити легкі ажурні жалюзі.

Бамбукові жалюзі
Бамбукові жалюзі

Алюмінієві жалюзі

Напевне, найпрактичніший матеріал для жалюзі, які з алюмінію виготовляють різних видів: горизонтальні, вертикальні, касетні тощо.

Переваги: ці жалюзі не збирають пилюки, їх досить витирати ганчіркою. Матеріал прослужить найдовше із усіх вищеперелічених, адже він досить міцний та стійкий до впливів (ламели спеціально покривають емаллю).

Окрім того, це круте дизайнерське рішення для сучасних квартир та офісів – такі жалюзі фарбують у різні кольори так, що часом і не одразу зрозуміло, що вони металеві. Поверхня може бути дзеркальною чи матовою, мати отвори різної форми. До слова, й ціна на цей варіант не надто висока.

Водночас, найбільшим недоліком є те, що жалюзі можуть гриміти при відкритих вікнах.

Алюмінієві жалюзі
Алюмінієві жалюзі

Розмір жалюзі і спосіб установки

Перед тим, як придбати жалюзі, слід виміряти обсяги віконного отвору – довжину та ширину. Заміри слід робити дуже точно, адже згодом жалюзі просто можуть не влізти, або ж навпаки – не закривати все вікно. Таким чином функції жалюзі буде втрачено, тож вони фактично стануть лише окрасою.

Правильно виміряти довжину отвору вікна треба починаючи від місця прикріплення, тобто від стіни чи стелі.

Перед монтажем рекомендують простим олівцем намітити місце прикріплення жалюзі, та переміряти цю лінію з допомогою рівня щоб уникнути перекосів (це не лише неестетично, а  й впливає  на тривалість служби).

Як монтувати жалюзі? Враховуючи особливості конструкції процес складається із декількох етапів. Для початку робіт треба мати спеціальні скоби, механізм власне управління жалюзі, та спеціальні тримачі.

Скоби, котрі містять защолки, кріплять на стіну чи відкос, та найчастіше – безпосередньо на профіль. Закріплення на профілі вважається найбезпечнішим варіантом, котрий не вплине на герметичність вікна. Розмітьте олівцем місця для їх встановлення та зафіксуйте скоби шуруповертом. Механізм управління жалюзі збирають відповідно до інструкції для обраного типу жалюзі.

Тоді отримане полотно і вставляють у скоби і стабілізують. Задля стабілізації застосовують тримачі. Їх кріплять знизу віконного отвору відповідно до попередньо намічених місць. Тримачі дозволять зафіксувати жалюзі так, аби пластини не колихалися від вітру.

Зауважимо, що спосіб установки конструкції  також певною мірою залежатиме від обраного типу кріплення. Адже можна встановлювати окремі жалюзі на кожну стулку, або ж єдине полотно на цілий блок. Можливе встановлення всередині профілю (доцільно у випадках, коли вікно не відкривається).

Оскільки для встановлення скоб вам знадобиться шуруповерт, оцініть свої сили. Адже при необережному поводженні може трапитися неприємність – пошкодження вікна. Тому, можливо, доцільно запросити фахівця котрий впорається із цим завданням на «ура».

Система управління жалюзі

Загалом управління жалюзі здійснюється через ключові елементи – тросик та ланцюжок, які зазвичай роблять із пластику. Елементи взаємопов’язані між собою: ланцюжок відповідає за підйом і опускання для горизонтальних жалюзі, регулювання довжини, та зсування в боки для вертикальних. Натомість тросик забезпечує поворот ламелів та розміщення їх під необхідним кутом.

Така схема управління жалюзі називається ланцюговою. Зауважимо, що у цьому випадку можливе й управління з допомогою пульта за умови встановлення варіанту з електроприводом.

Система управління жалюзі

Система управління жалюзі

Ще один вид системи управління конструкцією  – пружинний. У цьому випадку застосовують кільце, прикріплене через отвір до нижньої планки жалюзі. Принцип роботи схожий на такий із ременями безпеки автівкою, адже спрацьовує все схожим чином. Тягнучи за кільце, жалюзі розкручуються до бажаного рівня, а тоді блокується спеціальним механізмом. Намотування жалюзі назад починається після того, як механізм розблоковують, тягнучи кільце вертикально. Зауважимо, що ця система менш популярна, ніж за участю ланцюжка та троса.

Як бачимо, жалюзі мають чимало переваг перед тими ж шторами. Практичні та прості у догляді жалюзі не лише дозволять контролювати потоки світла, які потрапляють у приміщення через віконний отвір, а й позбавлять вас від довгих сеансів прання. Тому сміливо обирайте це рішення для інтер’єру – завчасно продумавши усі деталі, ви точно залишитеся задоволеними результатом.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Інтер'єр
В тему