Поради

Як вибрати надійну парасольку

Як вибрати надійну парасольку

Зонт – надійний помічник у дощову погоду, тож весною та восени без нього просто не обійтися. Адже навіть теплий весняний дощ не такий приємний, коли промочує до кісточок. Тому зонт у  найнепідходящіший момент швидко прийде на допомогу.

Як правильно обрати зонт – якого розміру він повинен бути, яким матеріалам для спиць, стрижня та конструкції слід надати перевагу,  та на що звернути увагу при вибору моделі зонта – читайте далі.

Конструкція і види парасольок

Зонти ділять на кілька категорій. Зокрема, залежно від механізму виділяють:

  • механічні парасолі
  • напівавтоматичні парасольки
  • автоматичні парасолі

Особливість механічних зонтів у тому, що виріб закривається та відкривається вручну.  Більшість недорогих моделей, представлених на ринку, працюють саме за цим типом – вони популярні, бо у складеному вигляді мають довжину в середньому 20 см. Недолік – те, що для відкриття потрібно прикладати зусилля.

Напівавтоматичні моделі зонтів «спрацьовують» від натискання кнопки на стрижні, котра приводить у дію механізм відкривання купола. Вони дуже популярні, адже парасолька розкладається швидко та легко, що зекономить час у разі раптової негоди. 

В автоматичних моделей зонтів і відкривання, і закривання забезпечує кнопка, тобто не потрібно прикладати зусиль. Це досить зручно – вискочив із транспорту на дощ, а парасолька відкривається миттєво, скласти її теж за секунду. Відповідно, вартість цього виду найвища.

Коли ж говорити про надійність кожної із моделей, то тут спрацьовує просте правило: простіша конструкція надійніша у використанні. Тобто механічні зонти, для відкривання та закривання котрих потрібно більше зусиль, працюватимуть без поломок довше.

Цьому є логічне пояснення – зонти із автоматом мають набагато складнішу схему побудови та більшу кількість деталей. Відтак, вірогідність того, що щось та й зламається, також вища. Проста ж механіка, розрахована на менш складні маніпуляції, відпрацює довше. Проте, це не аксіома, адже вартісні зонти-автомати із надійними спицями та іншими частинами конструкції ї дадуть форму дешевим механічним моделям.

Окрім того, є два основні види конструкції зонта залежно від особливостей стрижня: тростина та складні.

Тростина – виріб, у котрого стрижень створений із єдиного блоку та не складається. Враховуючи будову виробу, такий тип вважається найміцнішим. Зазвичай стрижень та купол у тростин досить великого розміру, тож це чудовий захист, що не пропустить жодної дощової краплі. Окрім того, спиці у таких зонтів не мають з’єднань. Тому купол стійкіше протистоятиме вітру у дощову погоду. Вивернути такий зонт назовні зможе хіба справжній ураган.

Проте попри міцність зонт-тростина володіє й деякими недоліками. Головний із них – це не компактність. Адже стрижень зонта не складається, тож є досить великогабаритним і відносно важким. Цей зонт – не той варіант, який можна носити у жіночій сумочці, його доведеться носити у руках чи возити в автівці.

Другий тип – складні зонти. Їх механізм спроектований таким чином, що і спиці, і стрижень з ручкою складаються вдвічі, або втричі. Це дозволяє у складеному вигляді займати зонту зовсім невелику площу. Тому зонт запросто закинути у рюкзак, аби він був завжди під рукою. Стрижні виробу найчастіше виготовляють із алюмінію, котрий є дуже легким.

Натомість, площа купола тут менша, ніж у зонта-тростини. Зазвичай для виготовлення виробів застосовують не найміцніші матеріали, тож через часте складання-розкладання спиці та стрижень виробу за інтенсивного користування швидко виходять з ладу та потребують заміни. Причому, чим більше складань має стрижень зонта, тим ймовірніша швидка поломка.

До того ж, зонт не надто стійкий до вітру, тому навіть при несильних поривах парасольку може вивернути назовні.

Яку ручку для парасольки вибрати

Ручка – дуже важлива деталь зонта. Потрібно обрати зручну ручку – для цього орієнтуйтеся на зріст.  Чим вищі ви, тим довша повинна бути ручка, аби не губилася у долоні.

За формою ручки зонта бувають прямими або ж загнутими, у вигляді гака.

Пряма ручка може бути вкороченою, стандартною чи подовженою. Дорослим не слід обирати вкорочений варіант, адже таким чином зонт не вдасться стійко зафіксувати у руці, а у вітряну погоду втримувати його у бажаному положенні взагалі буде складно.

Загнута ручка буває стандартною чи укороченою. Проте навіть вкорочений варіант підходить дорослим, тому тут вже питання індивідуальне. Якщо укорочена ручка зручно лежить у руці, можна не хвилюватися.

Виготовляють ручки із різних матеріалів – пластику, дерева, скла, металу, та зазвичай покривають, аби вона не ковзала у руці. Щодо матеріалу, то він не має принципового значення, йдеться скоріше про естетичні уподобання майбутнього власника. Те ж саме стосується й декорацій  на цю частину виробу – ручки можуть бути прикрашені різьбленням, камінням чи іншими елементами. Однак головне правило - конструкція повинна бути перш за все зручною.

Якими повинні бути стрижень і спиці

Від якості таких елементів виробу як стрижень та спиці залежить, наскільки міцним він буде, як протистоятиме вітру та взагалі – скільки прослужить зонт.

У тростин стрижень монолітний, у зонтів, що складаються – 2-5 частин. Іноді можна зустріти зонти із 2-3 частинами для складання  – це чоловічі моделі, які мають досить великий розмір. Загалом чим більше колін для складання є у стрижня та спиць, тим до менших габаритів змотується зонт.

Щодо матеріалів виготовлення, то для стрижнів та спиць використовують переважно метал (алюміній або сталь) та пластмасу. Сама поверхня стержня або гладка, або ребриста.

Металеві стрижні, особливо сталь, вважаються надійнішими. Водночас грає роль скріплення блоків, котре легко перевірити: перед купівлею відкрийте зонт та потрусіть ним: у місцях кріплення частини стрижня деталі не повинні рухатися одна відносно одної,  а тим більше – бряжчати.

Там, де стрижень та купол з’єднуються, міститься спеціальна кришечка. Рекомендовано, щоб вона була металевою (навіть для пластмасового стрижня). Адже ця деталь має високий ризик поломки, а у такому разі зонт доведеться просто викинути.

Щодо спиць, то теж важливий матеріал, із якого їх виконують. Звісно, сталь надійніша, але вона і володіє найбільшою масою, тож отримати невагомий надійний варіант спиць  не вдасться. Алюміній – компроміс між легкістю та міцністю, адже цей метал досить легко пошкодити. Натомість основний плюс пластикових спиць – їх легкість та гнучкість.  Останнім часом для виготовлення спиць та стрижнів ще використовують скловолокно – стійкий та дуже гнучкий варіант. Така парасолька вивернеться на вітрі, однак її спиці одразу легко поставити на місце.

Важливим показником є кількість спиць – завчай варіюється від 8 до 32 штук. Чим більша кількість спиць, тим менше навантаження на кожну окремо взяту спицю. Водночас, більше штук – тим більша вага. Тому оптимальними вважаються варіанти на 12-16 спиць.

Матеріал, з якого виготовляється купол парасольки

Купол зонта – частина конструкції, що безпосередньо у негоду відповідає за захист від дощу та вітру. Виготовляють його із штучних водонепроникних стійких до вітру тканин, або ж матеріали виробу окремо просочують водовідштовхуючим шаром.

 Наразі основні матеріали, із котрих роблять куполи для зонтів є:

  1. Нейлон. Найдешевший варіант. Хоча тканина має хороші водовідштовхуючі показники, абсолютно нестійка до вітру. Тож при сильних поривах вітру парасолька може порватися у найбільш непідходящий момент. Окрім того, тканина під впливом дощів чи сонця втрачає колір – якщо «линяти» почне у момент зливи, то ризикує зафарбувати й свого власника.
  2. Поліестер – дещо дорожчий та водночас значно надійніший аналог. Не втрачає кольору та швидко підсихає після замочування. Водночас, є та ж проблема із стійкістю до вітру – матеріал має здатність рватися.
  3. Суміш поліестеру та бавовни (іноді матеріал називають епонж). Зовні лискучий, тож нагадує атлас. Є більш стійким варіантом – за рахунок додавання натуральних волокон бавовни тканина не рветься, а стає еластичною. Парасолька швидко сохне, добре захищає від води та вітру. Звісно, враховуючи відмінні характеристики, її ціна у рази вища, ніж у двох попередніх.
  4. Сатин. Спеціально просочений водовіштовхуючою емульсією матеріал, прекрасна основа для куполів парасоль. Відрізняється високою щільністю та міцністю, що, однак, не впливає негативно на легкість. Зрештою, це теж досить вартісний варіант.

Як вибрати якісну парасольку - поради щодо вибору

Тож, вирушаючи за покупкою зонта, добре обміркуйте, які характеристики виробу вам потрібні. Коли плануєте користуватися ним не самі, оберіть модель із конструкцією «для двох» із великим куполом у 130 см, якщо на вашій місцевості дощ поєднується із сильними поривами, перегляньте моделі з системою протистояння вітру (коли купол складається із подвоєного шару тканини та посилених спиць).

Зверніть увагу на такі моменти:

  • Кількість точок кріплення спиць – чим більше спиць, тим надійніше утримуватиметься купол зонта.
  • Кількість місць з’єднання деталей – тут принцип навпаки. Чим менше таких місць, тим стійкіший зонт.
  • Тростина чи складний варіант? Тростина не достатньо зручна для носіння, цей зонт легко десь забути, натомість модель зі складним стрижнем просто чекатиме свого часу у сумочці. Однак зонт-тростина – надійніший та більший. Врахуйте, що важливіше саме для вас.
  • Метал чи пластик. Знову ж таки, коли йдеться про надійність та довговічність – обирайте перше, коли ключовим фактором виступає зручність та легкість – друге. Зрештою, пластмасові спиці й дешевші, тому після поломки ви зможете придбати інший зонт.
  • Обов’язково випробуйте зонт обраної моделі перед покупкою. У магазині спробуйте відкривати виріб, потрусити зонтом. Чи зручно сидить ручка? Чи добре прикріплені спиці? Зонти не перехиляється на бік? Щоб зрозуміти, чи хороший механізм, швидко розкрийте та закрийте зонт кілька разів поспіль.
  • Огляньте, чи надійно купол прикріплений до спиць, чи не висить він, а добре натягується.  Спиці мають бути однакової довжини та конструкції, а відтак – утворювати купол правильної круглої форми. На кінцях вони мають мати гумові чи пластикові набалдашники. Так само на верху має бути зафіксований стержень
  • Переконайтеся, що яскравий колір тканини не облізе після першого ж дощу - спробуйте протерти виріб вологою серветкою.
  • Детально розпитайте продавця, як у подальшому експлуатувати зонт. Обираючи вартісний зонт відомого виробника попросіть надати на нього документи аби переконатися, що перед вами – не підробка.

Щоб зонт прослужив довше, доглядайте виріб правильно. Сушити обрану модель слід навпіввідкритою із зігнутими спицями та підвішеною, аби тканина купола не деформувалася. Ховати його у футляр можна лише після повного висихання. Зберігайте зонт за кімнатної температури.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
В тему