Відео

Як вибрати смартфон

Як вибрати смартфон

Як знайти смартфон, який підійде саме вам? Як не переплатити? Щоб ви не розчарувалися від покупки, ми підготували для вас п'ять корисних порад, на які потрібно звернути увагу перед покупкою смартфона.

Визначтеся, для чого вам потрібен смартфон

З сотнями смартфонів, представленими зараз в магазинах, складно вибрати «саме ту» модель. Але ви можете серйозно звузити поле для пошуку, якщо визначитеся з тим, для чого ви збираєтеся використовувати смартфон.

  • Для спілкування в месенджерах: якщо вам потрібен смартфон тільки для того, щоб підтримувати зв'язок з близькими і колегами через програми на кшталт WhatsApp або Telegram, буде досить апарату початкового рівня без особливо потужної начинки - вартістю до 5 тисяч грн.
  • Ігри: якщо ви при будь-якому зручному випадку намагаєтеся побити свій же рекорд в AirAttack або Injustice, які відрізняються супер графікою, то вам підійде тільки потужний флагманський смартфон з відповідною ціною.
  • Робоча конячка: смартфон ваш постійний супутник як в звичайному житті, так і на роботі? Якщо ви відкриваєте і редагуєте документи, регулярно переглядаєте електронну пошту, стежите і коригуєте час майбутніх подій і зустрічей, вам відмінно підійде смартфон верхнього сегмента середнього класу - від 12 тисяч гривень.
  • Універсал: ваш смартфон повинен і добре «тягнути» ігри, і дозволяти слухати музику, і давати можливість працювати з різними системними додатками, а час від часу ще й відправляти листи по електронній пошті. У цьому випадку варто придивитися до смартфонів середнього класу за 8-10 тисяч грн.
  • Смартфон як камера: якщо ви часто робите знімки на мобільний гаджет і хочете постити красиві фото в Інстаграм, зверніть увагу на так звані камерофони. Ціна на них не особливо відрізняється від флагманських моделей - від 15 тисяч грн.

Сформулюйте вимоги

Після того, як ви вже визначилися з категорією, вирішіть, яким вимогам повинен відповідати ваш смартфон. Задайте собі наступні питання:

  • Якого розміру повинен бути дисплей для зручної роботи? Простіше кажучи - чи хочете ви невеликий гаджет з діагоналлю до 5,5 дюймів або смартфон з великим екраном. Не турбуйтеся, що їм буде незручно користуватися - сучасні моделі в форматі 19:9 досить витягнуті, щоб залишатися компактними.
  • Чи повинен корпус бути дуже міцним або вас влаштує і звичайний пластиковий, якщо все одно збираєтеся купувати захисний чохол?
  • У смартфона повинна бути хороша камера?
  • Чи потрібен вам найшвидший процесор (для всіх ігор) або буде достатньо простої обчислювальної потужності?

Порівняйте операційні системи

Ви можете додатково обмежити масштаби пошуків, порівнявши операційні системи і оболонки. У тому випадку, якщо ви звикли до iOS і хочете продовжити користуватися продуктами Apple, вибір буде простий - купити новий айфон.

Якщо ж ви ставитеся до шанувальників Android, вибір розшириться до декількох фірмових оболонок і «чистої» системи. Наприклад, Xiaomi використовує ОС MIUI, Huawei - EMUI, a Samsung - One UI. Більшість виробників також пропонують пристрої, які входять в програму Android One.

Яку систему вибрати - залежить тільки від ваших звичок і переваг. Хтось любить чистий Android за його незавантаженість сторонніми додатками, а хтось навпаки цінує зручність фірмових оболонок. Найпростіше, звичайно, випробувати кожен варіант перед покупкою смартфона або орієнтуватися на ту систему, яка стояла на старому гаджеті.

Крім Android і iOS варто виділити також Blackberry. Ця ОС встановлюється на смартфони однойменного бренду, які орієнтовані на корпоративний сегмент і захищені бізнес-додатки.

Акумулятор

Від ємності акумулятора залежить час роботи смартфона без підзарядки. Чим більше цей показник, тим довше смартфон буде тримати заряд. Правда, з часом усі батареї починають підводити і гірше тримають заряд.

Смартфонів з батареєю 2000-3000 мА · год вистачає приблизно на 12 годин не дуже активного використання. Якщо ви дістаєте смартфон тільки заради пари дзвінків в день і рідкісного виходу в інтернет, цього вистачить. Якщо звикли багато фотографувати, грати і завжди бути онлайн в соцмережах, вам потрібен смартфон з більш потужним акумулятором.

Оптимальна ємність акумулятора - від 3500 мА · год. Такі гаджети цілком можуть протримати добу без підзарядки. Треба розуміти, що автономний час роботи смартфона багато в чому залежить від режиму використання. Навіть пристрій з ємним акумулятором можна швидко розрядити, якщо безперервно користуватися камерою або грати в потужні ігри.

Екран

При виборі екрану варто звернути увагу на три параметри: діагональ, тип матриці і розширення.

Чим більша діагональ, тим більший сам смартфон. Ідеального розміру екрана не існує - у кожного свій запит. На великому екрані зручно дивитися відео, набирати текст, грати в ігри і читати. Недолік - великий корпус самого смартфона.

Найчастіше гаджети з великим екраном не влазять навіть в кишеню, до того ж тримати такий смартфон доводиться відразу двома руками. При виборі варто потримати смартфон в руках, щоб зрозуміти, чи зручно вам буде користуватися ним кожен день.

На тип матриці увагу звертають не так часто: майже в будь-якому новому смартфоні дорожче 5 тисяч грн. екран буде яскравий і контрастний.

IPS - найпоширеніший тип матриці. Екрани з IPS досить яскраві, комфортні для ока і прості у виробництві, тому смартфони з ними коштують не дуже дорого.

Екрани з матрицею AMOLED встановлюють на флагманські дорогі смартфони. Вважається, що такі екрани передають глибші і насиченіші кольори, але, якщо вам це не так важливо, можна вибрати екран з матрицею IPS.

Розширення екрану прямо пов'язане з якістю зображення. Більшості смартфонів з діагоналлю до 5,5 дюймів вистачає дозволу Full HD, тобто 1920 × 1080 пікселів. У продажу можна знайти смартфони і з більшою роздільною здатністю екрану, але ви, швидше за все, не помітите жодної різниці між Full HD і 4K: на стандартному екрані смартфона зображення буде однаково чітким.

Принцип «чим більше, тим краще» тут не працює, тому переплачувати за більш високу роздільну здатність найчастіше просто немає сенсу.

Камера

Камери в смартфонах - одна з перших речей, які постійно покращують виробники. Майже всі нові флагмани - потужні камерофони. Дві, три, чотири або навіть п'ять камер на задній панелі, - тренд останніх років.

При виборі камери багато звертають увагу на розширення. Здається, що чим воно більше, тим якісніше будуть знімки, але це не зовсім так. Якість безпосередньо залежить від матриці камери. При ідентичному розширенні камери, знімати краще буде та, у якої більша матриця.

Річ у тім, що велика матриця дозволяє отримати більше світла і за рахунок цього зменшити рівень шумів на знімку. Недорогий смартфон буде фотографувати непогано навіть з розширенням камери у 12 МП, якщо розмір матриці в ньому становить хоча б хоча б 1/3 дюйма. У флагманських смартфонів розмір матриці досягає 1 / 1,7 дюйма.

Кількість камер безпосередньо впливає на якість знімків. У додаткових об'єктивів є відразу два завдання: поліпшити якість і розширити можливості мобільної зйомки. Додаткові камери дозволяють робити знімки з різною фокусною відстанню, відповідають за розмиття фону при зйомці портрета, допомагають робити більш деталізовані фотографії, забезпечують широкий кут огляду і велику глибину різкості.

Камери працюють в зв'язці: всі вони беруть участь у створенні кожного знімка, роблячи його краще. Більше камер - вище якість знімка і більше можливостей зйомки.

Варто враховувати, що якість фотографій залежить ще і від програмного забезпечення. Тут вгадати складно - кожен виробник знаходить свої рішення для поліпшення зображення. Перед покупкою варто подивитися огляди смартфонів і звернути увагу на тестові фотографії, щоб зрозуміти, які знімки вам більше подобаються.

Об’єм пам'яті

Необхідний обсяг пам'яті залежить від того, як ви користуєтеся смартфоном.

Якщо не встановлюєте багато додатків, мало фотографуєте і рідко знімаєте відео, можна купити смартфон з невеликим об'ємом пам'яті: наприклад, 16 або 32 ГБ. При бажанні її можна розширити за допомогою додаткової карти пам'яті, якщо в пристрої є для неї слот.

При виборі смартфона зі слотом для карти пам'яті, потрібно звернути увагу, якого обсягу карту можна вставити. Буває, що виробник обмежує максимальний обсяг.

Тим, хто звик зберігати в смартфоні багато даних, варто придивитися до пристроїв з об'ємом пам'яті 64, 128 і 256 ГБ. Особливо важливо заздалегідь визначитися з необхідним обсягом, якщо купуєте смартфон від Apple - в нього не можна вставити карту пам'яті.

Процесор

Від процесора залежить продуктивність смартфона, тобто швидкість його роботи при різному навантаженні. Потужний процесор, наприклад, дозволяє грати в вимогливі ігри з гарною графікою.

Порівнювати смартфони тільки по цій характеристиці не зовсім коректно. На реальну продуктивність впливає велика кількість чинників, серед яких і кількість ядер процесора, і технологія виробництва.

Для визначення продуктивності смартфонів придумали синтетичні тести - бенчмарки. Якщо не знаєте, який смартфон вибрати, варто пошукати в інтернеті результати саме цих тестів - вони видаються у вигляді балів. Чим більше балів у смартфона за підсумками тесту, тим він продуктивніше.

Додаткові можливості

Як вибрати смартфон?

Як вибрати смартфон?

Якщо в смартфоні є модуль NFC, ви зможете прив'язати до гаджета банківську карту і користуватися ним для оплати покупок в будь-якому магазині. Є моделі з NFC, які не підтримують безконтактну оплату. Їх небагато, але вони є, тому при покупці потрібно уточнювати, чи доступна ця функція.

Смартфони з одночасною підтримкою двох SIM-карт дозволяють використовувати можливості мобільного зв'язку від різних операторів. Це особливо зручно, якщо ви часто виїжджаєте за кордон або в регіони, де зручніше користуватися послугами місцевих операторів зв'язку.

Гаджети з функцією швидкої зарядки заряджаються швидше звичайних: за пів години такий смартфон може зарядитися приблизно на 50%. Деякі смартфони підтримують бездротову зарядку: їх можна зарядити не безпосередньо від розетки через провід, а через зарядну станцію - для цього треба просто покласти на неї гаджет.

Не зайвим буде захист смартфона від води. Гаджети бувають захищені за стандартами IP67 і IP68. Жоден стандарт не означає, що смартфон можна без ризику купати у ванні пару годин.

IP67 передбачає, що смартфон не зламається від короткого занурення в воду. Тобто якщо ви упустили його в раковину і швидко витягли, з ним все буде в порядку. Такі смартфони можна акуратно мити.

IP68 - більш серйозний захист. Якщо смартфон захищений за цим стандартом, з ним можна ненадовго занурюватися під воду на метрову глибину. Саме так, наприклад, роблять деякі красиві фотографії і відео під водою.

Зверніть увагу на ціну

Гроші відіграють все більшу роль в нашому житті - і при покупці смартфонів теж. Флагманські моделі, як правило, коштують не менше 15-20 тисяч гривень. Ціна смартфонів початкового рівня, однак, часто не перевищує 10 тисяч грн.

Порівняйте ціни. Часто ви можете непогано заощадити, якщо вивчите пропозиції онлайн-магазинів і сайтів з уживаною електронікою.

Якщо ви визначилися зі смартфоном, пошукайте, чи немає знижки на нього в будь-якому з магазинів.

Також не забувайте, що завжди можете продати свій старий смартфон або здати його по трейд-ін і вкласти зароблену суму в покупку нового пристрою.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: техніка
В тему