Поради

Ноутбук сильно нагрівається – що робити?

Ноутбук сильно нагрівається – що робити?

Сучасні ноутбуки дуже продуктивні, але через збільшення їхніх потужностей збільшуються і витрати електроенергії, через що окремі деталі ноутбука сильно нагріваються. У результаті це може призвести до надмірного перегріву, а то й до перегорання ноута.

 

Деталі, які найбільше нагріваються, – це процесор і відеокарта. Ці компоненти найбільш навантажені. Жорсткі диски, міст материнської плати і модулі пам’яті теж мають здатність перегріватися. Перегрітим може стати і увесь внутрішній простір ноутбука, особливо в гарячу погоду.

 

Ознаки перегріву

Раптове вимкнення. Не лякайтеся, якщо ваш гарячий ноутбук раптом вимкнувся. Це ще не означає, що він згорів. Можливо, його вимкнула спеціальна система захисту, встановлена у ньому. Але якщо це трапилося, варто виявити причини перегріву і унеможливити повторення подібного.

 

Висне і перезавантажується. Такі проблеми можуть вказувати на проблеми із перегрівом відеокарти. Якщо під час комп’ютерних ігор картинки на екрані спотворюються, це теж може вказувати на перегрів системи.

 

Шумно працюють вентилятори. Якщо чуєте, як сильно став шуміти ноутбук, який раніше працював тихо, значить він потребує чистки або ж заміни окремих деталей.

 

Ноутбук дуже гарячий. Якщо раніше ноутбук був лише теплий, а зараз при таких же навантаженнях він стає дуже гарячим, необхідна термінова чистка системи. Це потрібно зробити обов’язково, інакше, крім загрози згорання, ноутбук може попекти руки чи інші частини тіла.

 

Зчитування даних сповільнилося. У цьому випадку причиною може бути перегрів вінчестера.

 

Причини перегріву

Їх існує дуже багато, але ознайомимося із найбільш поширеними.

 

Пил

Це головна із причин перегріву. Пил потрапляє у кожну щілину ноутбука і осідає на приладах. Щоб захистити свій ноутбук від перегріву через пил, його потрібно нести на чистку до сервісного центру. Робити це слід хоча б раз на рік. У жодному випадку не робіть цю процедуру самотужки. Так можете зіпсувати пристрій. А фахівці сервісного центру не тільки професійно почистять ноутбук, але зроблять продування так званих зовнішніх модулів.

 

Зсихання термопасти

Для того, щоб тепло із ноутбука краще виводилося, у ньому передбачена термопаста – спеціальна речовина із домішками металу. Із плином часу ця суміш зсихається, через що процесор починає перегріватися. У цьому випадку термопаста потребує заміни. Із цією проблемою також потрібно звернутися у сервісний центр.

 

Зламалися охолоджувальні системи.

Якість систем охолодження із часом погіршується. Вони можуть не витримувати навантажень, які завдає ноутбуку користувач. Якщо охолоджувальна система виходить з ладу, її необхідно замінити. Зробити це можуть лише професіонали.

 

Якщо ж ви хочете подбати про охолоджувальну систему, можете купити спеціальну підставку під ноутбук із вентилятором, який буде постійно провітрювати ваш пристрій і таким чином вирішить проблему як потрапляння пилу, так і захистить систему охолодження.

 

Поверхня під ноутбук

Можливо, причина перегріву ноутбука полягає в тому, що ви кладете його на поверхню, яка перекриває вентиляційні отвори. Не можна ставити ноутбук, наприклад, на ковдру в ліжку. Поверхня під ноутбуком повинна бути твердою. Придбайте спеціальну портативну підставку під пристрій або ж використовуйте підходящі поверхні. Якщо постійно працювати на ноутбуці, тримаючи його в ліжку чи на інших теплих місцях, існує реальна загроза його перегорання.

 

Якщо бажаєте, щоб ноутбук слугував довго і надійно, періодично відносьте його на професійне чищення. При будь-якій підозрі на перегрів, відразу зверніться за допомогою до фахівців у сервісний центр.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

В тему