Поради

Лужна дієта – секрет краси та молодості

Лужна дієта – секрет краси та молодості

Здоровий спосіб життя знову в моді. Проте бути струнким та дотримуватися принципів здорового способу життя не лише модно, а й корисно. Тому дієтологи постійно працюють над розробкою нових принципів, які дозволять харчуватися повноцінно та при цьому очищувати організм і ще й худнути. Лужна дієта – чудовий вибір, коли ви хочете отримати і перше, і друге, і третє.

Про неї відомо вже понад 100 років. Лужна дієта першочергово спрямована на те, щоб очистити організм та збалансувати його стан, а лише тоді – на скидання зайвої ваги. Харчування специфічними продуктами спершу очистить тіло від шлаків та покращить обмінні процеси, а вже тоді візьметься за зганяння зайвих сантиметрів.

Її переваги оцінили чимало світових зірок, котрі можуть похвалитися шикарним виглядом не по роках: Вікторія Бекхем, Дженіффер Еністон та Гвінет Пелтроу.

У чому ж принципи та секрети лужної дієти, які продукти можна вживати, чому вона опирається в основному на овочі та фрукти – розповідаємо далі.

Що таке лужна дієта

Принцип лужної дієти полягає у нормалізації кислотно-лужного балансу в організмі. Він працюватиме як годинник, коли рН крові перебуває у відрізку від 7, 35 до 7,45, водночас у шлунку має зберігатися кисліше середовище. Це пов’язано із особливостями травлення, у якому їжу розщеплює суміш певних кислот.

Лужна дієта
Лужна дієта

На рН крові прямо впливає те, що ми вживаємо. Адже деякі продукти під час перетравлення збільшують свої кислі властивості, а інші навпаки – лужні. Утворення кислоти чи лугу відбувається у ході перетравлення продуктів, які відповідно до цього ділять на три групи:

  • Кислотоутворюючі
  • Лужноутворюючі
  • Нейтральні.

Тож коли наш раціон включає багато кислотоутворюючих продуктів, рН крові виходить за вказані межі. Змінюються обмінні процеси – інтенсивніше накопичуються жири, гірше засвоюються деякі елементи, збільшується кількість слизу у кишечнику тощо. Є й інші фактори, які провокують підвищення кислотних показників – наприклад, звичка їсти похапцем, інтенсивні фітнестренування тощо. Внаслідок цього організм витрачає ресурси на зрівнювання кислотно-лужного балансу.

Саме на відмінних кислотних та лужних властивостях продуктів (фруктів, овочів та продуктів тваринництва) і базується лужна дієта. Її основний принцип – мінімізувати вживання  кислотоутворюючих продуктів та збільшувати пул лужноутворюючих. Ідеальні показники 20% продуктів на 80%, однак досягнути їх важко. Тому допустимими вважається і співвідношення 30% на 70%.

Притримуватися лужної дієти радять і при певних патологічних станах в організмі, адже вона дозволяє підтримувати рівень певних мікроелементів на сталому рівні. Наприклад, радять лужне харчування при запаленнях, артритах, депресії тощо. Воно сприяє утриманню достатньої кількості кальцію, необхідного для роботи міокарда, м’язів та міцності кісткової тканини, роботи кальцій-натрієвих обмінників.

Продукти для лужної дієти

Фахівці кажуть, що будь-який раціон має бути збалансований за кількістю жирів, білків та вуглеводів – 25%, 25% та 50%, тож лужний – не виключення. Головний принцип дієти полягає у зменшенні кількості білків тваринного походження, які є основними продуктами-тригерами перекошення лужних показників. Водночас, повністю замінити тваринні продукти не можна.

Тому  слід виключити м’ясо, та рибу за винятком річкової форелі та лосося, допустиме також філе курятини у невеликих обсягах. Не можна також вживати молока, сиру, яєць, меду, білого рису, грибів та мучних продуктів. Табу дієти – соуси (такий продукт, як натуральна гірчиця, теж вживати не бажано),  алкоголь, солодке, кава і чорний чай.

Натомість збільшуємо кількість лужних овочів, ягід та фруктів (бажано із низьким глікемічним індексом, кислих: яблука, груші, апельсини, персики, грейпфрути). Збільшіть кількість бобових (за винятком квасолі), коренеплодів (ріпа, морква, селера). Особливо корисним вважається такий овоч як шпинат та різноманітні листя салату. Вживайте ще водорості, горіхи та сухофрукти.

Аби раціон не був тягарем, замініть продукти, котрі часто вживаєте, на аналоги:

  • Соняшникову олію – на оливкову холодного віджиму
  • Консервовані фрукти – на заморожені
  • Каву – на неміцний трав’яний чай
  • Приправи – на свіжу зелень
  • Вершки – на мигдальне молоко
  • М’ясо – на нежирну курятину
  • Цукор – на стевію
  • Білий рис – на дикий

Окрім того, додатковою рекомендацією є вживання лужної води. Її отримують з допомогою спеціальних фільтрів, які змінюють потенціал води. Тож щодня перед їжею рекомендують випивати стакан такої рідини, ще стакан – ввечері.

Основні правила лужної дієти

Як і будь-яка інша дієта, ця також має певні принципи, дотримання яких гарантує отримання ефекту:

  • Не вживайте цукру та мінімізуйте сіль. Коли дуже любите солодке, скористайтеся природним замінником – стевією.
  • Відмовтеся від консерв та копчених продуктів.
  • Не їжте гострого, особливо на сніданок, адже такі страви лише додають апетиту. Після їжі дозволено пити тільки стакан чаю.
  • Перестаньте харчуватися за 4 години до сну, у цей час можна лише випити кілька стаканів рідини.
  • Максимально намагайтеся досягти ідеального для лужної дієти співвідношення продуктів 20% на 80%.
  • Вживайте овочі сирими, фрукти – сирими чи замороженими.
  • Денна норма води – мінімум 10 стаканів. Не забувайте і про пару стаканів лужної води, коли є така можливість.
  • Риба та зернові повинні водити до мені максимум трьох днів на тиждень.
  • Не виконуйте у спортзалі складних силових вправ.

Перший раз на дієту рекомендують сісти на тиждень, щоб почистити тіло. Рекомендована тривалість лужної дієти – 3 тижні. Під час першого найінтенсивніше відбувається очищення та детоксикація організму. У ході другого врівноважується співвідношення показників лужності в організмі, а протягом третього працюють над закріпленням отриманого результату.

Лужна дієта: протипоказання

Фахівці визнають безпечність лужного раціону, адже він не є надто низькокалорійним чи жорстким. Проте перегинати палку та постійно худнути також не варто, адже організм має відпочивати. Тож навіть така щадлива дієта як лужна має кілька протипоказань.

Не варто сідати на неї особам, які страждають від гострих чи хронічних захворювань нирок, нефритів, пієлонефритів тощо. Окрім того, існують обмеження для людей, котрі мають проблеми із захворюваннями серцево-судинної системи. Також не рекомендують захоплюватися лужним схудненням тим, хто має хвороби шлунково-кишкового тракту. Хоч лужна дієта досить легка для травлення шлунку, однак вона містить багато продуктів (овочів), які мають велику кількість клітковини.

Лужна дієта: меню на тиждень

Основа сніданку, полуденку, ланчу та вечері –у корисності та легкості. Сніданок можна робити із каш, салату чи багатого на білок тофу. Останній, до слова, пасує до багатьох страв, тож можна розкришити продукт та додавати його до інших страв. Каші для сніданку готуйте або на воді, або на мигдальному молоці із додаванням фруктів та кориці.

Лужна дієта: меню

Лужна дієта: меню

У якості полуденку легко перехопити свіжий фрукт, наприклад яблуко, аби втамувати голод перед повноцінним обідом. Для полуденку також чудово підійдуть такі фрукти як банан, диня чи мигдальні горіхи. Якщо на полуденок є можливість виділити часу, приготуйте стакан корисного фруктово-овочевого смузі.

На обід (ланч) готуйте переважно супи або овочеві страви (рагу, салати), або ж рибу (не частіше, ніж тричі на тиждень. Також дозволено готувати цільнозернову пасту. Ланч, або ж обід, повинен бути максимально корисним та ситним.

У якості вечері як джерело білків та жирів візьміть грильоване чи варене м’ясо, а також страви із улюблених овочів. На вечерю також можна їсти суп, однак він повинен бути ситнішим, тому сюди можна додати ту ж пасту.

Понеділок

  • Сніданок –  вівсянка із мигдальними горіхами та ізюмом.
  • Полуденок – стакан смузі зі шпинату та ківі
  • Обід (ланч) – овочевий суп, кіноа з салатом
  • Вечеря – гречка із вареним на твердо яйцем

Вівторок

  • Сніданок –  стакан знежиреного йогурту із яблуком чи апельсинок вприкуску
  • Полуденок – банан та шматочок тофу
  • Обід (ланч)  – рибна юшка та овочевий салат
  • Вечеря – тушкований гарбуз, варене яйце

Середа

  • Сніданок – стакан смузі із селери, яблука та апельсина, жменя мигдалю
  • Полуденок – банан та ізюм
  • Обід (ланч)  – бульйон із овочів, варений бурий рис із зеленню
  • Вечеря – відварена форель із нарізкою свіжих овочів

Четвер

  • Сніданок – гречка із авокадо та шпинатом
  • Полуденок – стакан фруктового салату, заправленого кефіром
  • Обід (ланч)  – салат із вареної курятини, мікс-салату та овочів
  • Вечеря – підсмажений гарбуз із горіхами, чорницею та ізюмом

П’ятниця

  • Сніданок –  сирники із перетертої вівсянки (без цукру)
  • Полуденок – банан та мигдаль
  • Обід (ланч)  – тушковані кабачки та парова форель
  • Вечеря – 2 варені яйця із тушкованими овочами

Субота

  • Сніданок – стакан фруктового салату, заправленого знежиреним йогуртом
  • Полуденок – шматочки тушкованого баклажану
  • Обід – парова сьомга із салатом із ріпи
  • Вечеря – овочевий салат

Неділя

  • Сніданок – вівсянка із яблуком
  • Полуденок –  стакан фруктового чорнично-бананового смузі
  • Обід (ланч)  – овочевий суп із броколі
  • Вечеря – парове філе курки із зеленню

Харчуйтеся смачно та будьте здоровими та стрункими!

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: дієти, харчування, Здоров'я
В тему

Останні матеріали