Поради

Старі дерева: як правильно видалити з саду і що слід зробити після цього

Старі дерева: як правильно видалити з саду і що слід зробити після цього

Дерева на обійсті дарують нам свої плоди, радують тінню у спекотні дні, і, на перший погляд, порушувати такий симбіоз немає потреби. Однак із часом, коли тіні стає забагато, а плодів зовсім мало, та й ті не тієї якості, як раніше, постає питання про видалення дерев із ділянки.

Про те, як зробити це правильно, – у розмові зі знаним садівником Олександром Андращуком, йдеться у публікації у газеті «Твій вибір».

 – Пане Олександре, хіба це так складно – зрубати в саду старе дерево?

– Потрібно пам’ятати, що дерева, яким десятки років, зазвичай мають чималі розміри, і прибрати їх із ділянки завдання нелегке. А ще важче видалити з ґрунту велику кількість коріння, яке за об’ємом наближене до розмірів крони. Також при підготовці до видалення дерева потрібно врахувати його вік, об’єм крони та щільність насаджень та забудов. Тому є певні правила видалення дерева з ділянки. Процес викорчовування проводять в два етапи. Насамперед спилюється стовбур, а вже потім приступають до коріння, яке витягують окремо.

– А що робити, якщо біля дерева є якісь споруди чи інші дерева?

– У такому разі доводиться рубати дерево поетапно, тобто по черзі спилюючи окремі великі гілки. Коли від дерева залишається тільки невелика частина стовбура, то можна починати видаляти коріння. Для цього слід обкопати пень і вирізати його фрезою. Або ж за допомогою спеціальних крючків для корчування і триноги видалити пень. Та з власного досвіду можу сказати, що найкраще в такому разі скористатися послугами екскаватора з ковшем. У такому разі можна видалити практично всі основні корені, усунення яких вручну займе багато часу і потребуватиме великих затрат сили.

– На жаль, далеко не завжди можна задіяти техніку. Що порадите в таких випадках?

– Закачати рукави і братися до роботи! Значно простіше, якщо на місці дерева, що видаляється, не плануються нові посадки або споруди. Слід вважати, що пень та коріння м’яких порід дерев, як-от верба, тополя, гниють протягом тривалого часу – до п’яти-десяти років. А ось тверді породи дерев – дуб, бук – дещо довше. Однак останнім часом модним стає використання останків дерев у декоративних цілях. З коріння чи гілля виходять красиві опори для в’юнких рослин, а при деякому обрамленні – оригінальні статуї, міфічні тварини, казкові персонажі, залежно від польоту фантазії і столярських навичок.Проте, коли на місці видаленого дерева планується посадка іншої рослини, то коріння витягується при заміні ґрунту об’ємом приблизно один метр кубічний.

Якщо заміни ґрунту не проводили, то висаджувати дерева тієї ж породи або близькі за ботанічною класифікацією у звільнене місце не рекомендується.

Річ у тім, що у таких місцях зазвичай є місця локалізації шкідників та хвороботворних бактерій, які властиві цій групі захворювань. Також в землі накопичуються токсичні для саджанця речовини.

– Чи є якісь правила щодо видалення молодих дерев?

– Коли мова йде про викорчовування молодого дерева з невеликою кроною, то спершу слід обрізати гілля, а частину стовбура залишити. Річ у тім, що саме за допомогою цього стовбура легше розхитати кореневу систему дерева і надірвати корені, які глибоко залягають. Тоді пристовбурне коло діаметром близько півтора метра потрібно розкопати на глибину двох штиків лопати і спробувати витягнути залишки коренів. Як варіант – можна до коріння прокопати канавку і пустити туди воду. Таким чином коріння розмиватиметься, і його легше буде розхитати.

– Отож, дерево викорчували. Що далі?

– На цю ділянку обов’язково потрібно внести 10 – 20 кілограмів перегною, який активує корисні мікробіологічні процеси, та мінеральні добрива, по 30 – 50 грамів діючої речовини фосфору і калію. Щодо азоту, то я не раджу його вносити, бо він швидко розчиняється у воді і разом з нею йде у нижчі шари ґрунту. На тих ділянках, де ґрунт має високу кислотність, потрібно його вапнувати. Таку процедуру здійснюють у південних районах на солончакуватих ґрунтах. Отож, для вапнування верхнього шару ґрунту товщиною до 20 сантиметрів потрібно на 100 метрів квадратних внести 20 – 30 кілограмів гіпсу, або фосфогіпсу чи хлористого кальцію, які чудово замінюють гіпс, ділянку потрібно дуже рясно полити для витіснення натрію із кореневмісного шару ґрунту. І лише після цього можна планувати висадження саджанців нових дерев.

Ксенія Фірковська

УВАГА! ПЕРЕДРУК ПУБЛІКАЦІЇ БЕЗ ДОЗВОЛУ РЕДАКЦІЇ ЗАБОРОНЕНИЙ!

Читайте також
Читайте також

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Інтерв'ю, сільське господарство
В тему