Поради

Кохання сяюче, як топаз: як святкувати і що дарувати на 16 річницю

Кохання сяюче, як топаз: як святкувати і що дарувати на 16 річницю

16 років сімейного життя називають дуже красиво – топазовим весіллям.

Топаз, який є символом 16-ї річниці, у гемології, науці про дорогоцінне каміння, вважають каменем внутрішнього просвітлення. Так і сімейна пара, яка пронесла свою любов через 16 років, уже вийшла на новий рівень стосунків. Обоє усвідомили, що головна цінність у житті – сім’я, яка, мов чистий кристал, може помутніти від нальоту нещирості і негативного впливу ззовні.

Багато пар вагається, чи відзначати 16 років спільного життя, мовляв, цифра не кругла. Та річниця – це день появи на світ вашої сім’ї, ви ж не пропускаєте день народження через «не таку» дату? Так само і для стосунків важлива кожна річниця, яка символізує ваше дорослішання як подружньої пари. Розбавте одноманітні будні сім’ї зі «стажем» романтикою і знову відчуйте себе молодятами, такими закоханими і щасливими.

Топазова річниця
Топазова річниця

Традиції святкування топазового весілля

Топазова річниця не диктує строгих правил, як її відзначати. Святкуйте, як хочеться вашій парі, адже це тільки ваш день. Головний принцип – провести ці 24 години разом і насолоджуватись одне одним.

Гарний ритуал на топазове весілля, який є психологічною вправою очищення та прощення: за 16 років накопичилися старі образи, претензії і недомовки, які гострими камінцями ранять душі. А так як топаз – камінь чистоти та чесності, саме час розповісти одне одному, що гнітить, щиро попросити пробачення і пробачити самому, тримаючись за руки, сказати слова вдячності і любові.

Також в особливий для вас день прокладіть маршрут романтичної прогулянки, пунктами якої будуть пам’ятні місця у рідному місті: де ви познайомилися, вперше поцілувалися, сказали «кохаю», де він, опустившись на коліно, попросив руки і серця… Такий романтік-квест занурить обох у приємну ностальгію.

Ще одна традиція будь-якої річниці – погортати весільний альбом і переглянути відео з вашого весілля, щоб розчулитися до сліз, посміятися з конкурсів від тамади, послухати побажання для молодих від дорогих серцю гостей.

Топазова річниця
Топазова річниця

Прикмети, звичаї та обряди 16-ї річниці шлюбу

Число 16 у нумерології дуже сильне. Воно означає домінування матеріального над моральним і допомагає швидко накопичувати блага. Та у поєднанні із топазом, який є каменем мудрості, повноти щастя, міцності стосунків, хвороблива тяга 16-ки до грошей врівноважується духовним розвитком. Така комбінація обіцяє подружжю, яке святкує 16-у річницю, фінансові потоки у сім’ю і водночас здатність розмежовувати справді важливе і тлінні папірці, за які купують речі і послуги.  

Свою назву річниця позичила у небесного кольору коштовного каміння. Топаз хоч і належить до напівдорогоцінних каменів, та красою не поступиться дорогоцінним. 

У давнину цей самоцвіт наділяли магічними властивостями, використовували у практиках алхіміки. Давні греки були певні, що чоловіків топаз обдаровує сексуальною енергією, щедрістю і магнетизмом, а жінкам зберігає красу і молодість. Моряки вірили: коли бушує море, блакитний топаз приборкає шторм і приведе їх до берега. Рідкісний золотистий топаз символізує повноту задоволення людини власним життям, виводить із депресії, позбавляє страхів.

Топаз – символ 16 річниці
Топаз – символ 16 річниці

Своє значення цей потужний захисний мінерал мав і для сімейної пари: він беріг тепло домашнього затишку, посилював зв’язок між чоловіком  і дружиною, захищав сім’ю від чужого втручання, допомагав зберігати подружню вірність.

Колись перед топазовим весіллям проводили обряд: лазуровий камінь-символ 16-річчя шлюбу на ніч занурювали у воду, таким чином заряджаючи її силою кристалу. Вважалося, коли зранку полити цією водичкою кімнатні рослини, вони весь рік створюватимуть захисний бар’єр від будь-якого розладу в сім’ї.  

Сценарії святкування топазового весілля

Відсвяткуйте 16 років шлюбу, розділивши особливий день із рідними людьми і вірними друзями. Хоча із шиком заведено відзначати круглі дати з дня створення сім’ї, на 16-ту річницю себе не обмежуйте. Відволічіться від щоденних турбот, накрийте стіл удома чи навіть з гостями і ведучим у ресторані, пригадайте цукерково-букетний період стосунків, незабутній день весілля, щасливі роки, прожиті разом. Як багато вас поєднує!

Якщо душа жадає свята і замовляєте заклад, не поскупіться оплатити послуги тамади, щоб ваше романтичне дійство не перетворилося на простий «випивон із закусоном». Залу прикрасьте у поширених відтінках  топаза – синіх і блакитних.

Сервіровка на топазове весілля
Сервіровка на топазове весілля

Якщо одружувалися в теплу пору року, можна на 16-у річницю шлюбу виїхати душевною компанією на природу, бажано – ближче до води.

Та зазвичай 16 років спільного життя відзначають без розкоші, у форматі домашнього свята, на яке запрошують найближчу рідню і випробуваних часом друзів. А більшість пар узагалі воліє присвятити цей день одне одному.

На топазову річницю поновіть обітниці, дані 16 років тому. А квіточкою на весільному короваї (перефразовуючи «вишеньку на торті») хай стане романтична вечеря в улюбленому ресторанчику вашої пари. Може, саме топазова річниця з її хвилюючою ностальгією за тими молодими і до безтями закоханими хлопцем і дівчиною, якими ви були ще так недавно, стане поштовхом до другого «медового місяця».

Вечеря при свічках – романтика на 16 років шлюбу
Вечеря при свічках – романтика на 16 років шлюбу

Окрім вечері при свічках у домашній обстановці і замовлення столика на двох у шикарному закладі, є ще кілька варіантів, як удвох відсвяткувати 16-у річницю шлюбу. Якщо хочете усамітнитися від цілого світу на 16-й день народження вашої сім’ї:

  • Придбайте парний сертифікат на процедури в салоні краси і поніжтесь обоє у спа – напівлежачи у пінному джакузі з бокалом шампанського.
  • Делегувавши дітей бабусі, їдьте в подорож для поповнення спільних вражень. Улітку варто податися на моря, а взимку – на гірськолижний курорт. Ну і звісно, ідеальним буде тур у романтичний куточок Європи.
  • І економ-варіант, щадний для сімейного бюджету: похід у кіно на романтичну комедію чи мелодраму або на виставу в театр.

Використайте 16-у річницю, щоб освіжити почуття, адже діти і рутина рідко лишають подружжю час одне на одного, а для здорових стосунків у сім’ї і їй, і йому важлива впевненість у тому, що для своєї половинки ти коханий і бажаний.

Як відсвяткувати 16 річницю весілля вдвох
Як відсвяткувати 16 річницю весілля вдвох

Подарунки на 16 років після весілля

У якому подарунку другій половинці виразити силу свого кохання у вашу романтичну дату – 16 років шлюбу? Що оригінального друг сім’ї може презентувати топазовим молодятам? З яким подарунком прийти батькам на сімейне свято до дітей? Ми зібрали для вас вдалі варіанти подарунків на 16-у річницю весілля.

Подарунки на 16 років шлюбу
Подарунки на 16 років шлюбу

Що подарувати чоловікові на 16 років шлюбу

Блискучі камінчики найкращі друзі не лишень дівчат: чоловікові для статусу теж не завадить мати якусь прикрасу, крім обручки. Тож на 16 років із дня весілля любляча дружина може подарувати коханому ювелірні вироби із топазом: запонки, перстень чи затискач для краватки.

Також мужчині свого життя на 16 років шлюбу можна дарувати речі, які нагадуватимуть, як сильно його любите ви і діти.

  • шкіряне портмоне, у яке вкласти сімейне фото;
  • чашку, на якій зображена ваша сім’я, в якій він буде запарювати чай на роботі;
  • ясно-блакитну сорочку від дорогого бренду.  

Подарунок чоловіку на 16 років шлюбу
Подарунок чоловіку на 16 років шлюбу

Що подарувати дружині на топазове весілля

Ідеальний подарунок для коханої на 16-річчя шлюбу – ювелірні вироби із символом річниці – топазом. Гарнітур зі срібних чи золотих сережок і кулона чи комплект із кульчиків і перстеника з блакитними камінцями гарантовано підкорять її серце. 

Коштовності завжди є виявом сильної любові до жінки з боку чоловіка і нагадають, що ви її обожнюєте.

Ще варіанти подарунка дружині на 16 років після весілля:

  • дамський гаманець із пристойною сумою грошей для задоволення «жіночих примх».
  • дорогі парфуми, які краще вибирати разом із дружиною.
  • побутова техніка, яка полегшить їй хатню роботу і про яку  вона давно мріяла: парова швабра, кухонний комбайн, відпарювач, посудомийка, робот-пилосос тощо.

Прикраси на топазову річницю весілля
Прикраси на топазову річницю весілля

Що подарувати друзям на 16 річницю весілля

Самоцвіти, які дали назву топазовій річниці, грають на сонці багатьма відтінками: кришталево-прозорі, кольору коньяку, інтенсивно-рожеві, зелені. Та найбільше їх у гамі від небесно-голубого до ультрамарину. Тож доречними як подарунок на 16-у річницю шлюбу друзям будуть практичні речі у цих кольорах:

  • постільна білизна, покривала, рушники, пледи та інший домашній текстиль;
  • красиві фужери з бірюзового скла чи керамічний сервіз, покритий блакитною емаллю;
  • аксесуари для ванної кімнати (диспансер, мильниця, склянка для зубних щіток) блакитного кольору тощо.

Текстиль – подарунок друзям на 16 років після весілля
Текстиль – подарунок друзям на 16 років після весілля

На 16-річчя юні українці отримують паспорти. Так і пара, яка прожила в шлюбі 16 років, уже досягла «повноліття» і готова отримати свій «паспорт сім’ї». Адже немалий відрізок життя вони одне для одного опора, ділять побут, радяться про все на світі, вирішують проблеми, виховують дітей, і кожен уже не уявляє себе без другої половинки та її незримої, але відчутної підтримки.

Друзі, запрошені на сімейне свято до пари, яка гуляє топазове весілля, можуть власноруч виготовити такий паспорт: надрукувати бланки із фотографією винуватців торжества і з гумором заповнити графи, затвердити «документ» печаткою «Щасливий шлюб» і навіть заламінувати для кращого збереження. І вручити документ топазовим молодятам під час святкового застілля.

Відмінний подарунок друзям на їхнє топазове весілля – сертифікати на:

  • відвідання спа-салону (для двох);
  • політ на повітряній кулі – романтику після 16 років шлюбу ніхто не скасовував;
  • майстер-клас для двох – з виготовлення шоколадних цукерок, які потім самі ж і з’їдять, чи із гончарства;
  • уроки танців – танго розпалить пригасле полум’я пристрасті між подружжям;
  • парну кінну прогулянку;
  • навчальний політ на літаку з інструктором – трохи гостроти відчуттів не завадить парі, загрузлій у побуті.

Обмежені в бюджеті, а все ж хочете зробити приємно друзям, чиїй сім’ї 16 років? Піднесіть їм квиток у кіно чи в театр. Можливо, вони вже засиділися вдома і давненько не влаштовували собі вихід в люди.

Кінна прогулянка – романтичний подарунок на річницю
Кінна прогулянка – романтичний подарунок на річницю

Подарунки від батьків на весілля

Батьки можуть подарувати дітям на 16 років після весілля багато подарунків, від домашнього начиння до сертифікатів на розваги, щоби топазова річниця гарантовано їм запам’яталась. Ще ідеї подарунків від батьків дітям, які створили сім’ю 16 років тому:

  • ніжно-блакитні фіранки чи штори;
  • два махрових халати для доньки і зятя (сина і невістки);
  • чохол на диван синього кольору;
  • гарний набір келихів, прозорих тарілок чи салатників, піалок для желе і морозива, прозорий сервіз, банки для сипучих продуктів – корисно для молодої сім’ї і приємно.

Подарунок від батьків дітям на 16 річницю
Подарунок від батьків дітям на 16 річницю

Привітання на 16 річницю весілля

Найкращим побажанням парі, яка святкує 16 років подружнього життя, будуть слова вашої щирої радості за їхнє сімейне щастя, сказані від душі. Запам’ятаються також вірші власного авторства, які ви склали спеціально під таку гарну оказію, як 16 річниця свого шлюбу чи сімейне свято друзів.

На річницю весілля скличемо друзів,

Адже 16 років – це справді ефектно!

Та блиск топазів в оправі ажурній

Перед красою твоєю померкне…

Для мене ти прекрасна завжди,

Твоя душа з моєю вже зріднилась,

Не страшні нам висот перепади,

Люблю тебе, як би ти не змінилась.

***

Від друзів на топазове весілля

Вітання і побажання нових сил,

На добро щоб збулись замовляння,

Щоби побут кохання не погасив.

Ви кружляєте, мов зорі в танці,

Шлюб – як вальс, де у синхроні кожен крок,

І шістнадцять років великих дистанцій

Показали – ви команда, гідна перемог.

Хай і далі ллється піснею гладко

Життя ваше, успіху і всіх благ.

Хай вам разом буде тільки солодко,

Ну а «Гірко!» ми гукнемо просто так.

***

Кохана дружина, сьогодні в нас топазове весілля! Нехай наша любов буде, наче цей чистий, іскристий, міцний камінь. І хай твої очі сяють від щастя, наче топази. З 16-річчям весілля, кохана.

***

Шістнадцять років сім’я ваша росла,

На топаз чистий перетворилась,

Ми раді, діти, що доля вас звела,

Що дві родини гарні поріднились!

Хай внуки радують нас, як ви,

Ростуть на втіху, вчаться на «відмінно»,

Вам любові чистої, як топаз,

Здоров’я, а решта все – вторинне!

А втім, бажаємо і грошенят,

І вражень, і зорю удачі!

Долі овації нехай для вас звучать

І вирішуються будь-які надзадачі.

***

Попри те, що весілля в нас топазове, я вважаю, що мені пощастило, бо мені дісталася брильянтова жінка. В мене немає нікого, дорожчого за тебе. Роки минають, а ти все красивішаєш. Я дуже щасливий, що ми разом стільки років. Саме ти для мене є стимулом у досягненні цілей. Надіюся, що ти і надалі мене любитимеш. Із нашим святом, кохана.

***

Кохана, сьогодні наше топазове весілля. Нехай наше кохання буде, наче цей чистий іскристий камінь. І хай твої очі сяють від щастя, наче топази. Із нашим 16-річчям, люба!

Та вітання і подарунки не головна частина річниці, хоч і важлива. Головне – це любов, яку ви даруєте одне одному щодня, піклування і вірність. Ідіть поруч до самого золотого весілля!

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Річниці весілля, кохання, Сім'я, Весілля
В тему