Поради

Весілля «чавунне» і «льодяникове»: що подарувати на шосту річницю шлюбу

Весілля «чавунне» і «льодяникове»: що подарувати на шосту річницю шлюбу

Хоч назва у чавунної річниці не дуже романтична, та це перший «метал» у сімейному стажі. А отже, і молода сім’я, яка разом шість років, набула металічних властивостей – вона досить міцна і стабільна. 

Символом сильного зв’язку пари, яка в шлюбі шість років, є чавун – матеріал довговічний за умови дотримання рекомендацій із догляду. Та при неправильному з ним поводженні може дати тріщину. Так і шлюб через шість років з дати весілля – при бережному ставленні одне до одного, постійній праці над стосунками сім’я стає «жаростійкою» до проблем. А при ігноруванні почуттів і бажань половинки – розколеться на грубі фрагменти. 

Чавунне весілля
Чавунне весілля

Ранні кризи сімейного життя, які припадають на перший і третій рік шлюбу, благополучно подолані. Та попереду найбільш підступний сьомий рік, коли суцільнолитий казанок сім’ї може розколотись надвоє. 

Зіпсувати чавун здатен різкий перепад температур – так і шлюб після шести років загрожує тріснути, наче гарячий чавунець під крижаною цівкою води, від холодності в стосунках чи, навпаки, через розжарення пристрастей. 

Тож дуже важливо перед останньою кризою романтично відзначити шосту річницю, щоб зміцнити стосунки і стати ще ближчими одне одному на порозі небезпечного періоду. 

Чавунне весілля – це не тільки початок ще одного року сімейного життя, але й привід влаштувати веселе свято, ще раз освідчитись одне одному в коханні і погримотіти чавунним посудом, закликаючи у дім любов і достаток. 

Річниця 6 років шлюбу
Річниця 6 років шлюбу

Традиції святкування чавунного весілля

А правильне святкування зарядить атмосферу подружнього життя на весь наступний рік.

Раніше цього дня на видноті виставлявся весь чавунний посуд, який є в оселі, начищений до блиску, щоб гості, які прийдуть на сімейне свято, пересвідчились, як справно господиня веде домашній побут. Адже чавунні ринки не вишурувати за раз – за ними потрібен постійний догляд. 

Колись на чавунне весілля була напівжартівлива традиція, в якій головна роль відводилася свекрусі. На останню покладалася місія перевірити, яка її невістка хазяйка і чистьоха. Свекруха у світлих рукавичках, наче Ольга Фреймут із передачі «Ревізор», інспектувала на предмет бруду і пилюки закапелки в хаті сина та невістки, а особливо ретельно – чавунний посуд, утримання якого в чистоті вимагає багато зусиль.

Якщо плануєте перенести цю традицію на сучасність, радимо свекрусі, щоб не зіпсувати дітям свята, проводити ревізію в жартівливій формі і тільки в тих місцях, де рукавичка точно лишиться білою: наприклад, провести долонею по м’яких меблях. Після чого вручити молодій дружині сина чавунну медаль відмінної господиньки. Так само тесть може жартома перевірити, звідки ростуть руки у зятя, – чи не вивалюються із гнізд розетки, не протікає кран тощо.  

Традиції 6 річниці після весілля
Традиції 6 річниці після весілля

Ще одна традиція, яку можна втілити, – за столом гості повинні передавати по колу чавунний казанок, укидаючи всередину дзвінкі монетки. Вважалося, що дзенькіт монет об чавун привертає в дім добробут. А якщо перед сном чавунні молодята покладуть до чавунця записані на аркушах побажання,спільні мрії обов’язково справдяться. 

За часів наших бабусь на шосту річницю весілля було заведено готувати закритий дріжджовий пиріг із овочево-м’ясною начинкою, використовуючи як форму для запікання глибоку чавунну сковороду. Така випічка і назву мала відповідну святу – «чавунок». Чаюванням із порцією апетитного м’ясного пирога і теплих побажань і завершувалося застілля з нагоди шостої річниці шлюбу.  

Прикмети, звичаї та обряди 6-ї річниці шлюбу

У Європі шоста річниця весілля називається цукровою або «льодяниковою», а в країнах Прибалтики – горобиновою. У свою чергу горобина за народними повір’ями є оберегом сімейного щастя, сильного і вірного кохання. Тож на 6 років спільного життя молодому подружжю було б символічно посадити деревце горобини, щоб воно, як сильний талісман, захищало ваш сімейний затишок від зовнішніх суєт.  

Цукрове весілля
Цукрове весілля

Є ще один красивий ритуал, який годиться не тільки для шостої річниці шлюбу, а для будь-якої  із них. Чоловік із дружиною повинні сісти поруч і разом згадати про незабутні моменти їхніх стосунків, скільки гарних спогадів, спільних для двох, їх поєднує. Це не тільки дуже романтична дія, а й психологічна практика – оживити в пам’яті всі чудові миттєвості і сказати «дякую» своїй половинці за подаровані роки щастя. А також щиросердно попросити пробачення за заподіяні одне одному кривди:  на варто у новий рік подружнього життя тягти чавунну гирю старих образ.

Сценарії святкування чавунного весілля

Шоста річниця шлюбу не є ані круглою, ані «півкруглою» сімейною датою, тож із шиком її не відзначають. Однак узагалі без свят молоде подружжя заїсть побут, тому важливо вирватися з білячого колеса клопотів і вшанувати день створення вашої сім’ї. 

Традиційно таку знаменну дату, як шість років з дня одруження, проводять удвох або у тісному колі близьких родичів і вірних друзів. Головним чином саме від того, як ви вирішили святкувати – у романтичній обстановці чи гучно із гостями – залежить сценарій чавунного весілля. 

П’ять років шлюбу як перший ювілей подружнього життя зазвичай святкують, замовляючи столик чи банкетку в ресторані. А чавунній річниці така помпа не випадає, тож найчастіше її відзначають удома. І тут уже молода господиня може вразити гостей чи чоловіка, якщо планується романтична вечеря для двох при свічках, своїм яскравим талантом у кулінарії. 

Що приготувати на 6 річницю весілля
Що приготувати на 6 річницю весілля

В ідеалі не просто приготувати смачні страви в чавунному посуді, а в ньому їх же подати до столу: соковитий стейк із прованськими травами на сковороді-гриль, духмяна гаряча пательня, гостра локшина з овочами в азійському воку (з того ж таки чавуну) – таке застілля точно не здасться нікому тривіальним. М’ясо і гарнір шкварчатимуть у чавунній подачі, лоскочучи апетит. Головне тут – щоб ніхто не обпікся. 

Якщо річниця випадає на холодну пору року, можна орендувати на день заміський будинок із домінуванням дерева в інтер’єрі та каміном і провести цей день в атмосфері тепла і затишку. 

Непогана ідея відсвяткувати шосту річницю весілля у компанії друзів на природі. Можна на вогнищі зготувати величезний казан ароматного плову, ситного баноша чи наваристого бограчу. 

Але треба подбати не тільки про меню, а й про розваги для гостей, щоб ваше свято не виявилося банальним застіллям. 

Та найпростіший спосіб відзначити чавунне весілля – це, звісно, присвятити цей особливий вечір одне одному. 

Подарунки на шість років після весілля

Так уже повелося, що на будь-яку річницю весілля дарують пам’ятні та корисні речі, пов’язані із тематикою і символом свята. Головним елементом шостої річниці шлюбу є чавун, тому найбільш доречним у цій ситуації буде презент із душею із цього металу. 

Може видатися, що через такий «неходовий» елемент свята, як чавун, вибір подарунків на шість років спільного життя дуже обмежений, та якщо підійти із фантазією, не тільки порадуєте кохану людину або «чавунних» молодят, а і здивуєте нестандартним підходом. 

Ми зібрали для вас рекомендації, чим потішити другу половинку на шосту річницю шлюбу, який презент піднести друзям на шість років із дня весілля та із чим практичним і символічним завітати батькам до дітей, які шість років тому стали на весільний рушничок. 

Торт на чавунне весілля
Торт на чавунне весілля

Що подарувати чоловікові на чавунне весілля

Кохання потрібно доводити щодня, та річниця – це особливий привід зробити приємне найкращому із чоловіків. Яким подарунком побалувати коханого на шість років після весілля?

Найбільш доцільними на чавунну річницю будуть подарунки із цього чорного металу. Та з огляду на обмежений вибір підійдуть і залізні, хромовані, срібні, ковані вироби – одне слово, усе, що може похвалитися металевим блиском. 

Якщо чоловік поважає спорт, з нагоди романтичної дати можна презентувати йому домашній набір гантель чи гирю для «прокачки» біцепсу. І якщо раніше це були в основній масі «кулі з петелькою», то зараз можна замовити литий спортивний снаряд оригінальної форми – у вигляді голови Дарта Вейдера, приміром. 

Подарунок на 6 річницю весілля
Подарунок на 6 річницю весілля

Якщо коханий не позбувся шкідливої звички курити і ви змирилися з його залежністю від тютюну та прийняли його з усіма нікотиновими грішками, то подаруйте оригінальну попільничку, відлиту із чавуну. 

Ще кілька вдалих ідей подарунка коханому чоловіку на шосту річницю подружнього життя:

  • Залізна стійка для вина, яку він перетворить на стенд своєї колекції вишуканих напоїв;
  • Сковорода для шашликів на вогнище – він буде королем кожного пікніку!
  • Вафельниця з чавунними формами, в якій ви разом спечете пишні бельгійські вафлі;
  • Металевий годинник із гравіюванням;
  • Нові запонки;
  • Залізну флягу з келишками в шкіряному чохлі. 

Що подарувати чоловіку на 6 річницю весілля
Що подарувати чоловіку на 6 річницю весілля

Що подарувати дружині на 6 річницю весілля

Що виринає у вашій уяві при слові «чавун»?  Спробуємо вгадати: чавунні лавки у парку, округла гиря з «вушком», литі загорожі біля держустанов і на мостах та важезна пательня, на якій у вашому дитинстві мама смажила котлети і млинці. 

До речі, дорогий набір чавунних сковорідок – доволі непоганий варіант подарунка дружині на шостий рік сімейного життя. Не одна жінка, яка любить готувати, мріє про добротний посуд із чавуну на своїй кухні. Це вартісний подарунок, який прослужить довгі роки і виведе процес приготування їжі на новий рівень. 

Підказка: серед найбільш модних пристосувань для смаження – ребриста сковорода-гриль, на якій можна готувати сочисті стейки і овочі у характерну «підпалену риску».

Подарунок дружині 6 річниця
Подарунок дружині 6 річниця

Але тут варто робити поправку на сучасний менталітет: кохану може образити практичний подарунок у романтичну дату. Тож варто промацати ґрунт на цей предмет заздалегідь: спитайте в неї прямо чи натякніть.

Романтичним подарунком у день шостої річниці шлюбу дружині від чоловіка стане декоративний чавунний замок, на якому вигравіювані ваші імена і незабутня дата весілля. Вручіть його коханій разом із ключиком від свого серця. 

Можна побалувати кохану на шість років шлюбу сережками чи каблучкою із чорненого срібла, яке своїм відтінком нагадує чавун. Якщо хочеться для неї ексклюзиву – на замовлення реально виготовити і срібні чи з білого золота обручки зі вставками зі справжнього чавуну. Можна купити таке кільце на пальчик дружині, а можна розкошелитися і на пару – для неї і для себе. 

Аметист на 6 років шлюбу
Аметист на 6 років шлюбу

Якщо хочете зробити справді розкішний подарунок, зверніть увагу, що з-поміж дорогоцінних каменів символом шести років подружнього життя є аметист. Тож прикраса із цим фіолетовим камінчиком стане для дружини приємним спогадом на все життя про вашу шосту річницю. 

Ще кілька красивих ідей подарунка коханій на шість років шлюбу: 

  • Вінтажна чавунна рамка для весільного фото;
  • Антикварна чавунна шкатулка, вкрита витіюватими візерунками, у якій дружина зберігатиме прикраси; 
  • Чавунні підсвічники – старовинні чи сучасні; 
  • Кована троянда – хай вона не із чавуну, а з іншого непоказного матеріалу – заліза, та метал, застиглий у формі витонченої квітки, розтопить жіноче серце. 

І не забудьте про квіти для своєї «чавунної нареченої»: квітковим символом 6 років сімейного життя вважаються білі кали. А як стильно вони виглядають у букеті!

Подарунок дружині на 6 років шлюбу
Подарунок дружині на 6 років шлюбу

Що подарувати друзям на 6 річницю весілля

Друзі запросили на невеличку «паті» з нагоди шести років сімейного життя, а у вас нуль ідей, що презентувати щасливій парі на шестиріччя шлюбу? Не біда – читайте наші рятівні підказки щодо подарунка на таку оказію, як шоста річниця весілля друзів. 

В будь-якому разі гості, запрошені на чавунне весілля, повинні прийти зі символічними презентами на тематику річниці. 

Якщо друзі, в яких свято, живуть у власному будинку чи мають дачу, – шикарним варіантом подарунка для них стане чавунний гриль-барбекю або мангал. Правда, такий презент влетить у копієчку, але ж можна зробити його колективним – скинутись і подарувати «чавунним молодятам» справді вартісну річ. 

Чавунний мангал
Чавунний мангал

Ще оригінальний варіант подарунка – дверний молоток, відлитий із чавуну, – класичний типу кільця в пащі лева чи більш вигадливий.  

«Правильний» казан для плову і страв на багатті – товстостінний (від 4 мм) і об’ємний (на літрів 20) – теж відмінний презент для пари, яка обожнює вилазки компанією на природу.   

Можна підготувати і роздільний подарунок – чоловікові сковороду для приготування шашлику на багатті, а дружині – симпатичну чавунну каструльку у формі серця тощо. 

Подарунок друзям на 6 річницю
Подарунок друзям на 6 річницю

Не обов’язково у виборі презента друзям на 6 років шлюбу зациклюватися на чавуні. У Сполучених Штатах шість років із дня весілля називають «залізною річницею», а виробів із цього металу, які годяться на подарунок «жонатикам», ціле розмаїття – від аксесуарів для кухні до кованих меблів. 

Британці, у чиїй країні шоста річниця шлюбу має назву цукрової чи льодяникової, дарують винуватцям свята різноманітні солодощі, карамель на паличці і пряникові хатинки із побажанням солодкого сімейного життя. Чом би не позичити в них цю милу традицію? 

На «цукрове весілля» подаруйте друзям торт з їхніми іменами і цифрою 6. Можна скреативити і замовити солодкий шедевр у вигляді чавунного казанка з монетками і льодяниками, поєднавши символи 6 року сімейного життя, усталені в Західній і Східній Європі. 

Також можна відштовхуватися від іншої назви шостої річниці шлюбу і символічно піднести у дар подружжю пляшку горобинівки шестирічної витримки «горобинному нареченому» і баночку варення із цієї зимової ягідки – «нареченій». 

Хочете зробити друзям на шосту річницю шлюбу сюрприз? Запросіть на їхнє свято коваля, який допоможе їм викувати пам’ятну монету із вигравіюваним написом або замовте таку завчасно.  

Що подарувати на 6 років з дня весілля

Що подарувати на 6 років з дня весілля

Як ідеї для подарунків друзям на 6 років з дня весілля підійдуть:

  • чавунна настінна вішалка – практичний декор для оселі, наприклад, у вигляді котиків, що сидять у рядочок, із хвостами-гачками;
  • чавунні садові скульптури;
  • чавунний посуд: форма для випікання; гусятниця (коса ринка), в якій молода господиня зможе тушкувати і запікати велику птицю; каструлька оригінального дизайну (наприклад, у формі велетенського помідора);
  • чавунний набір для фондю;
  • чавунна візерунчаста підставка під гаряче у формі серця;
  • чавунний чайник під японську старовину для домашніх «чайних церемоній»;
  • прикольна пательня для оладок-панкейків у вигляді смайликів;
  • електровафельниця із чавунними формами для випікання шведських вафель;
  • кована полінниця – якщо вдома у друзів є мурований камін чи піч;
  • камінний набір (ковані кочерга, совок, мітелка і стійка для цього залізного добра);
  • кована підставка для горщиків із вазонами;
  • кований ліхтар для саду чи ґанку;
  • статуетка у вигляді забавної парочки, звареної із залізячок (ідеально, якщо фігурки будуть схожі на винуватців свята); 
  • стильний набір для спецій із хромованими елементами (обігруючи все ту ж металеву тематику свята). 

Можна відштовхуватися не від символу річниці, а від цифри і обдарувати друзів подарунком, який складається із шести предметів:

  • набір із шести каструль;
  • набір посуду на шість персон;
  • набір столових приборів на шістьох;
  • комплект із шести рушників;
  • набір із шести бокалів на вино (зараз модні стилізовані під давні кубки, із кольорового скла) тощо. 

Подарунок на річницю 6 років

Подарунок на річницю 6 років

Крім основного подарунка, ідучи на свято до друзів, не забудьте про букет для «нареченої». До речі, квіткою-символом шостої річниці є білі кали. 

Подарунки від батьків дітям на 6 річницю шлюбу

Хто краще за батьків знає, що потрібно їхнім дітям, які відзначають 6 років, відколи стали на весільний рушничок? Якщо обирати подарунок молодому подружжю із прив’язкою до символу річниці, то батьки можуть дарувати дітям на їхнє сімейне свято все те ж кухонне начиння із чавуну: гусятниці-качатниці, сковорідки-каструльки. 

А якщо фінанси дозволяють, можна придбати фундаментальну річ.

Якщо діти живуть у власному домі, можна подарувати садову лавку з литими чавунними ніжками, ажурні садовий стіл і стільці із цього чорного металу, садову гойдалку чавунного лиття чи й просто ковану, якій не менше за дітей зрадіють малі внуки. 

Кована гойдалка – гарний подарунок на шосту річницю
Кована гойдалка – гарний подарунок на шосту річницю

Навіть якщо молоде подружжя мешкає в квартирі, інтер’єрну лавку з металевими елементами – ковану чи в стилі мінімалізму – можна поставити у передпокої, щоб зручно було взуватися-роззуватися. 

Знаючи раціональний підхід батьків до всіх питань, зауважимо, що на 6 років після весілля дітям можна дарувати і суто практичні подарунки: постільну білизну, інший домашній текстиль, ковдру, кухонну техніку. Та обов’язково треба супроводити їх хай невеличким сувеніром із чавуну. Приміром, підковою, яку вішають над дверима як оберіг для збереження та примноження багатства у сім’ї. 

Що подарувати дітям на 6 років шлюбу
Що подарувати дітям на 6 років шлюбу

Привітання на шосту річницю весілля

Піднімаючи під час веселого застілля келих із вином за сімейне щастя чавунних молодят, оформте своє побажання в оригінальний чи зворушливий тост. 

***

Цікавий факт про чавун: він стає сильнішим за високих температур і постійного користування. Так само і в сімейному житті ваші стосунки будуть міцніти щороку за умови, що градус кохання буде таким же високим, як шість років тому. Тоді кожного наступного весільного ювілею ви будете почуватися молодятами. Гірко молодим!

***

Сьогодні ми вітаємо вас із шостою річницею весілля, яка зветься чавунною. Чавун – метал доволі міцний. Нехай він чорний і нешляхетний, та якщо його гарненько натерти – засяє яскравіше від сонця. Так хай і ваш сімейний союз буде міцним і сонячним!

***

З дня вашого весілля минуло шість років. Позаду перші, найважчі і нестійкі роки сімейного життя. Чавунне весілля – перший метал у переліку річниць. Хай крихкий, хай чорний, та все ж метал. Тож вип’ємо це солодке вино за те, щоб із плином часу непоказний чавун перетворився на сяючі срібло і золото!

***

Від щирого серця вітаю вас із шестиріччям подружнього життя, із чавунним весіллям. Бажаю, щоб у вашому чавунці завжди була смачна страва, любов гріла, як чавунний камін, а у домі панували лад і затишок. 

***

Сьогодні ваша річниця весілля – шість років, як ви засвітили маяк свого кохання. Нехай ревнощам ніде не буде місця, а полум’я пристрасті не згасне ніколи. Збережіть світло свого кохання до самої старості! 

***

Сім’я – це держава в мініатюрі, і ось уже шість років у вашій республіці торжествує цілковита демократія. Тож вип’ємо за те, щоб політичний курс країни і надалі сприяв зростанню економіки, суверенності держави в цілому та миру в автономіях зокрема, а також приросту населення. Гірко!

Та насправді 6-й рік шлюбу – це не так багато на шляху до діамантової річниці, у вашої сім’ї ще все попереду і щоб перетворити простецький чорний метал на цінні срібло і золото, потрібно буде і далі будувати сімейну гармонію, вчитися розуміти і пробачати одне одного.  

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Річниці весілля, подарунки, кохання, Сім'я
В тему